FOTO: Osma Telška žetev le odgnala dež

17.7.2012 | 10:15

Ljudske pevke s Telč

Telče - Deževno vreme je za slabo uro prestavilo začetek nedeljske Telške žetve, že osmega srečanja ljudskih pevcev in godcev, ki pa je dobilo po lanski setvi 2000 zlatih zrn na Telčah letos močnejše etnološko obeležje. Zaradi slabe vremenske prognoze so košček zemlje pri gasilskem domu v obliki Slovenije lani posejan s pšenico, poželi že v soboto.

Ko se je tik pred začetkom prireditve, ko so obiskovalci pod streho gasilskega doma čakali, da se prireditev vendarle začne, se je vreme le ustalilo, in so jo nadaljevali zunaj, na športnem igrišču. Čez čas je celo posijalo sonce in organizatorji – Kulturno športno društvo Telče so lahko izpeljali prireditev, kot so si zamislili.

Najstniški narodnozabavni ansambel Novi Dolenjci je še nekoliko ogrel ozračje z nekaj vižami, presenetljivo veliko množico za takšno muhasto vreme, pa sta še bolj spravila v dobro voljo domači humoristični duet Martin in Micka. Martin se je čudil, kakšna žetev neki je to, kjer štejejo zrna pšenice, oni so vedno preštevali mernike!?

Prisrčen je bil nastop otroške folklorne skupine iz Zreč. Preden so mlatiči opravili mlačev zlatih zrn s cepci, je sevniški podžupan Janez Kukec izbral najlepši klas. V tem so našteli 59 zrn pšenice. Lani jeseni so na Telčah posejali 2732 zrn pšenice. Iz teh zrn sta Martin in Micke uspela pridelati 3915 klasov. Stehtali so tudi slamo – bilo jo je za dobrih 10 kg - natanko 10,259 kg, zrnja je bilo točno 5 kg! je povedal voditelj programa Darko Povše. Setev iz telške pšenice bodo jeseni opravili v slovenskobistriški občini.

V kulturnem programu 8. Telške žetve so nastopili še tamburaši iz Cankove, Koledniki iz Bušeče vasi in Ljudske pevke s Telč. Na koncu prireditve so skupaj zapeli Pod rožnato planino.

Poglavitna organizatorka prireditve Zvonka Mrgole je izrazila veselje, da se je vreme izboljšalo in da je gospa iz Babincev, kjer so začeli projekt Setev 2000 zlatih zrn, s čimer naj bi obeležili prelom tisočletja, svetovala Telčanom naj požanjejo pšenico zaradi napovedanega poslabšanja kar dan prej. "Največja sramota v Sloveniji je, da mora kmet prodati 20 kg pšenice za kilogram kruha," je dejala gospa iz Babincev.

Fantje izpod Rogle so pa s poskočnimi vižami poskrbeli za nadaljnje prijetno druženje.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentiraj prispevek