dolenjska

Branje s tačkami

18.7.2012 | 12:45

Vabljeni v družbo psičke Glory (Foto: Knjižica Mirana Jarca Novo mesto)

Vabljeni v družbo psičke Glory (Foto: Knjižica Mirana Jarca Novo mesto)

Branje s tačkami
Branje s tačkami

Novo mesto - Na zelenici ob novomeški knjižnici Mirana Jarca je včeraj članica društva Tačke pomagačke Marinka Srebernjak s svojo terapevtsko psičko Glory predstavila projekt Branje s tačkami, je sporočila Bojana Medle iz knjižnice. V knjižnici namreč načrtujejo v septembru uvesti novo storitev Branje s tačkami, ko bodo lahko njihovi najmlajši uporabniki brali v družbi simpatične psičke Glory.

»Storitev bo namenjena otrokom, ki imajo kakršne koli težave z branjem, bodisi so dislektiki ali pa jim primanjkuje motivacije za branje, ravno tako pa so dobrodošli tudi otroci, ki si le želijo brati v pasji družbi. Branje s psičko Glory bo po predhodnem naročilu potekalo individualno, z vsakim otrokom posebej, v sproščenem vzdušju v prostoru, ločenem od preostalih dejavnosti knjižnice. S tačkami bomo brali enkrat do dvakrat tedensko v popoldanskem času,« je zapisala Medletova.

Slovensko humanitarno društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke deluje od leta 2007 in ga sestavljajo skupine prostovoljk in prostovoljcev, ki s svojimi hišnimi ljubljenčki pomagajo ljudem pri rehabilitaciji in izboljšanju počutja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami. Delujejo povsod, kamor jih povabijo - v domovih za starejše, bolnišnicah, varstveno-delovnih centrih, zavodih, šolah, vrtcih, rehabilitacijskih centrih in v zadnjem času tudi knjižnicah. Eden programov društva je tudi Branje s tačkami, s katerim želijo izboljšati pismenost in bralne navade otrok, hkrati pa tudi pridobivati samospoštovanje in samozavest ter razvijati socialne veščine.

Marinka Srebernjak pa je medicinska sestra, ki skrbi za paciente v novomeški enoti kirurške intenzivne nege. Je velika ljubiteljica narave, kjer si med sprehodom s svojima štirinožnima prijateljicama napolni baterije po napornem delovnem dnevu, večkrat pa sprehode v naravi združuje tudi s svojo drugo ljubeznijo – fotografijo. Leta 2010 se je na evropski razstavi psov v Celju seznanila s humanitarnim društvom Tačke pomagačke in se navdušila nad njihovim poslanstvom. S psičko Glory sta končali izobraževanje, pridobili certifikat in postali terapevtski par Tački pomagački, so še dodali v novomeški knjižnici.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava