posavje

FOTO: Kaj so kuhale naše babice?

20.7.2012 | 11:15 | Besedilo in foto: A. K.

Tončka Prah (levo) in Ida Intihar s potancem, koruzno jedjo, ki je včasih nadomeščala kruh.

Tončka Prah (levo) in Ida Intihar s potancem, koruzno jedjo, ki je včasih nadomeščala kruh.

V knjigi, ki so jo številni včeraj prebirali že na predstavitvi, je zbranih 185 receptov iz celotnega Posavja.

V knjigi, ki so jo številni včeraj prebirali že na predstavitvi, je zbranih 185 receptov iz celotnega Posavja.

Krško - Potanc namesto kruha, "šmorn" s kokošjo krvjo, "širhaken" juha, "presnc" in še danes v Posavju zelo prisotna pregreta smetana iz domačega mleka. To je le nekaj izmed 185 jedi, za katere so recepte zbrali v včeraj predstavljeni knjigi Prehranska kulturna dediščina Posavja. Njena avtorica Ida Intihar se je zahtevnega projekta skupaj s članicami etnološkega društva Terica lotila po lanski zelo uspešno razstavi in degustaciji jedi, ki so jih nekdaj kuhale naše babice.

In kaj je bilo včasih najpogosteje na jedilniku?

"Naši predniki so pripravljali in pojedli manj mesa, pa več močnatih jedi, štrukljev, kaše in ješprena. Več se je peklo in kuhalo ob različnih praznikih med letom, pa tudi ob različnih kmečkih delih, pri katerih so si sosedje in sorodniki medsebojno pomagali," je povedala Intiharjeva.

S hrano so si pomagali tudi pri premagovanju nekaterih zdravstvenih težav oziroma bolezni. S kašo in suhimi slivami so si tako na primer krepili odpornosti proti davici, poleg omenjenega recepta pa je v knjigi še veliko ostalih, že skoraj pozabljenih, ki jih bodo na ta način lahko preizkušale tudi mlajše generacije.

‹ nazaj

Galerija (17)

IMG_7640
IMG_7642
IMG_7649
IMG_7652
IMG_7653
IMG_7657
IMG_7662
IMG_7667
IMG_7668
IMG_7670
IMG_7675
IMG_7677
IMG_7690
IMG_7694
IMG_7704
IMG_7709
IMG_7716

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava