20.7.2012 | 11:15 | Besedilo in foto: A. K.
V knjigi, ki so jo številni včeraj prebirali že na predstavitvi, je zbranih 185 receptov iz celotnega Posavja.
Krško - Potanc namesto kruha, "šmorn" s kokošjo krvjo, "širhaken" juha, "presnc" in še danes v Posavju zelo prisotna pregreta smetana iz domačega mleka. To je le nekaj izmed 185 jedi, za katere so recepte zbrali v včeraj predstavljeni knjigi Prehranska kulturna dediščina Posavja. Njena avtorica Ida Intihar se je zahtevnega projekta skupaj s članicami etnološkega društva Terica lotila po lanski zelo uspešno razstavi in degustaciji jedi, ki so jih nekdaj kuhale naše babice.
In kaj je bilo včasih najpogosteje na jedilniku?
"Naši predniki so pripravljali in pojedli manj mesa, pa več močnatih jedi, štrukljev, kaše in ješprena. Več se je peklo in kuhalo ob različnih praznikih med letom, pa tudi ob različnih kmečkih delih, pri katerih so si sosedje in sorodniki medsebojno pomagali," je povedala Intiharjeva.
S hrano so si pomagali tudi pri premagovanju nekaterih zdravstvenih težav oziroma bolezni. S kašo in suhimi slivami so si tako na primer krepili odpornosti proti davici, poleg omenjenega recepta pa je v knjigi še veliko ostalih, že skoraj pozabljenih, ki jih bodo na ta način lahko preizkušale tudi mlajše generacije.
Galerija (17)
Slika 1: Tončka Prah (levo) in Ida Intihar s potancem, koruzno jedjo, ki je včasih nadomeščala kruh.
Slika 2: V knjigi, ki so jo številni včeraj prebirali že na predstavitvi, je zbranih 185 receptov iz celotnega Posavja.
1/17: IMG_7640
2/17: IMG_7642
3/17: IMG_7649
4/17: IMG_7652
5/17: IMG_7653
6/17: IMG_7657
7/17: IMG_7662
8/17: IMG_7667
9/17: IMG_7668
10/17: IMG_7670
11/17: IMG_7675
12/17: IMG_7677
13/17: IMG_7690
14/17: IMG_7694
15/17: IMG_7704
16/17: IMG_7709
17/17: IMG_7716
Povezane objave
Ocene komentarjev