kočevsko-ribniško

Enega mladiča že odstrelili

23.7.2012 | 12:40

Simbolna slika

Simbolna slika

Primoži - V nedeljo zvečer so v naselju Primoži v občini Kočevje lovci po odločbi Agencije RS za okolje odstrelili mladiča medvedke, ki je zadnjih 14 dni na območju naselij Primoži, Hoče in Mlake povzročala težave in vdore na posestva. Če se bodo težave ponovile, čaka odstrel še drugega mladiča in medvedko, so za STA pojasnili na kočevskem zavodu za gozdove.

Kot je namreč pojasnila Katja Konečnik iz službe za stike z javnostjo na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, so se za odstrel mladiča odločili v upanju, da bo medvedka dovolj prestrašena in se ne bo več vračala v bližino naselij.

V ta namen so prejšnji ponedeljek postavili dodatne preže na dveh kmetijah v tej okolici, v nedeljo zvečer pa so nato odstrelili enega od dveh mladičkov v bližini hiš. Po besedah Konečnikove se je kasneje istega dne medvedka vrnila, saj je iskala drugega mladiča, ki se je izgubil. Lovci so se zato odločili, da bodo dežuranje podaljšali, vendar se do danes zjutraj medvedka ni več vrnila.

Agencije RS za okolje je po besedah Konečnikove zaradi teh težav ponovno izdala odločbo o odstrelu drugega mladiča in mame medvedke. "Lovci bodo vsak dan čakali v bližini ogroženih hiš in v kolikor bi se medvedka vrnila, bi sledil odstrel," je dejala. V primeru, da medvedka z mladičem ne bo povzročala več težav in je ne bodo več opazili v bližini naselij, pa po njenih zagotovilih odstrela ne bo.

Medvedka v preteklosti ni povzročala težav na tem območju, je povedala Konečnikova. So pa po njenih besedah lovci v tem času opazili večje število medvedov v okolici, kar pomeni, da verjetno prihaja do prerazporejanja teritorijev medvedov. "Medvedke z mladiči pa so med šibkejšimi in so tako prve, ki se morajo odmakniti. Ta je očitno zašla na območje teh treh naselij," je dejala Konečnikova.

Odstrel mladičev je sicer eden od dveh postopkov, po katerem ravnajo v takih primerih. Kot je pojasnila Konečnikova, bi se lahko odločili za takojšen odstrel medvedke, vendar bi to lahko povzročilo tudi tudi smrt mladičev, če ti ne bi bili sposobni preživeti brez mame. "Temu so se lovci želeli izogniti," je pojasnila.

V zadnjih mesecih je to že četrti primer, ko so v bližini naselij opazili medveda. Maja so zabeležili dva napada medveda na ljudi. V bližini Velike Slevice v občini Velike Lašče je medvedka napadla žensko, na cesti nad vasjo Zapotok v občini Ig pa je medved napadel moškega. Sredi aprila pa so na območju med Velikim Kozjem in Lovrencem v bližini Sevnice opazili medvedko z mladiči.

STA

‹ nazaj

Komentarji (8)

23.7.2012OceniNEJC 
danes si v nevarnosti tudi če se slučajno pišeš MEDVED .Prav ti kosmatinci bodo kmalu postali ogrožena vrsta..
23.7.2012Ocenifrančesko 
Nejc, ali ti je medved že kdaj gospodaril po tvojem dvorišču? Ali si se že kdaj bal za svojega otroka ki je na poti v ali iz šole? Ali ti je medved že kdaj raztrgal ovco? Ali ti je že kdaj razbil čebelnjak na tvojem dvorišču? Ne bom te več spraševal. Pogled nanj v Ljubljanjskem živalskem vrtu je lepo doživetje. Večina nas ve, da je teh živali v tako majhni Sloveniji odločno preveč.
23.7.2012Oceniheh? 
frančesko, torej si naselil svojo lepo družinico v bližino medvedov? Ne vem, če je to ravno najbolj pametno. Če obožujete čebelnjake torej naravi proizvod, razumi da tudi medved obožuje čebelnjak. Torej najbolj da pobijemo vse medvede pa bomo imeli mir, potem boš medveda živega videl pa samo pri nas na ''Ljubljanskem''. Teh živali v majhni Sloveniji je toliko ''odločno'' preveč, no ja..glede na to da imamo procentualno precej ''gozdovito'' poraščeno malo Slovenijo je normalno da bodo medvedje tam kjer je velik gozd? ali ti misliš mogoče, da bi bilo bolje če bi bili v Sahari? Ti in tebi podobni verjetno želite naravni habitat samo pri nas na ''Ljubljanskem'' v ZOO. Sicer pa kaj ste tako presrani glede teh medvedov. Moja babica živi skoraj ''u hosti'' pa ni nikol ''jambrala'' glede medvedov, pa ne mi govort, da tam kjer ona živi jih ni. Pač frančeško če nisi za u naravo nisi. Jebiga, tako to je.
23.7.2012Oceniopazovalec 
frančesko, imaš popolnoma prav !! Vse je res kar navajaš. SE STRINJAM in to ne samo jaz. Odločajo pa v tej anarhiji gospodje, kot je gornji komentator (verjetno sredi Ljubljane), ki se poleg tega žalostnega stanja, iz ljudi, ki jo ta zverjad ogroža, še norčujejo. In to je žalostno !!
23.7.2012Ocenifrančesko 
Ta medij sicer res omogoča precej korajže v domači dnevni sobi ... Bi res rad videl tvoj obraz ko skozi domače okno gledaš medveda ki ti šari po vrtu. In mimogrede, živim tam kjer so že približno 200 let pred menoj živeli moji predniki. In babica nikoli v življenju ni videla medveda. Jaz in moj 7 letni otrok pa na domačem dvorišču že dvakrat. O naravi mi ti iz Ljubljane res lahko bolj malo poveš. Jaz jo namreč nizmerno spoštujem ker mi omogoča preživetje. Ne želim pa v novicah, na naslovnici brati kako mi je ljubek 200 kilski medo raztrgal otroka. Pa nehajva se obkladat ... Lep večer želim!
24.7.2012OceniAlan Harper 
frančesko...hahaha,sem se pa nasmejal tvojim postom...V enem pišeš,da je teh živali (medvedov) odločno preveč, in s tem namiguješ, da jih je treba odstranit....V drugem postu pa pišeš, da NEIZMERNO SPOŠTUJEŠ NARAVO......sedaj se pa odloči kaj bi rad.
25.7.2012Ocenifrančesko 
Ja no ja, nekateri pač nočete dojeti bistva in iz konteksta trgate besede. Tudi moj otrok je del narave. Upam da ni potrebno pojasnjevati kdo ima pri meni prednost. Torej odločil sem se: Hočem varnost za mojo družino!
25.7.2012Ocenimedo 
harpi, dej se skulirej no. Ma frančesko prou, ne mormo medoti po dvoriš opletat

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava