dolenjska

''Ravnanje župana Občine Trebnje je nedopustno''

24.7.2012 | 12:50 | M. K.

Dogajanje na seji trebanjskih svetnikov moti tudi Komisijo za preprečevanje korupcije.

Dogajanje na seji trebanjskih svetnikov moti tudi Komisijo za preprečevanje korupcije.

Trebnje - Nedavni primer trebanjskega župana Alojzija Kastelica, ki je bil zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsojen, ponovno izpostavlja problematiko pomanjkanja pričakovane integritete funkcionarjev nekaterih lokalnih skupnosti in njihov brezbrižen odnos do etičnosti ravnanja ter ugleda,je v sporočilu za javnost zapisala Komisija za preprečevanje korupcije.

Odgovoren je po mnenju komisije tudi zakonodajalec, saj zakonsko ni uredil možnosti razrešitve (izreka nezaupnice oziroma odpoklica) župana, podžupana ali občinskega svetnika v primeru njegovega nezakonitega ravnanja. Župan Občine Trebnje je do pričakovane integritete očitno brezbrižen, saj je na zadnji seji občinskega sveta občinskim svetnikom onemogočil edino možnost, ki jim jo daje Zakon o lokalni samoupravi, da bi z uvrstitvijo na dnevni red seje občinskega sveta obravnavali županovo pravnomočno obsodbo. Kot navaja komisija, pred njegovo prekinitvijo seje do prihoda dveh občinskih svetnikov, ki sta rezultat glasovanja prevesila v korist njegovega predloga, namreč do uvrstitve predloga na sejo ni prišlo.

Da je problem zaskrbljujoč, kaže nadaljnje ravnanje župana na občinski seji, o katerem smo tudi že poročali. Ob glasovanju o drugi zadevi na dnevnem redu naj bi namreč na enega od svetnikov vplival z navodilom, kdaj (in s tem kako) naj glasuje, ta pa je navodilu župana slepo sledil. Sicer je nekaj občinskih svetnikov sejo demonstrativno zapustilo, vendar to župana ni odvrnilo od ponovnega, tokrat zanj uspešnega glasovanja o njegovem predlogu.

Komisija za preprečevanje korupcije (njeno celotno sporočilo za javnost je v priponki) poudarja, da je področje samoupravljanja lokalnih skupnosti eno izmed korupcijsko najbolj izpostavljenih tudi zaradi pomanjkanja učinkovitega političnega nadzora.

Zaradi trebanjskega in podobnih primerov, s katerimi se redno srečuje pri obravnavi sumov koruptivnih ravnanj in nasprotja interesov na lokalnem nivoju, bo podala pobudo, da se v slovenski pravni red čim prej uvedejo ustrezni mehanizmi, ki bodo v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj omogočali tudi odpoklic lokalnih funkcionarjev.

‹ nazaj

Komentarji (31)

24.7.2012OceniTrebanc 
Dejmo se posut s pepelom. Sem mislil da večje sramote ne moremo doživet, pa očitno še lahko. Kje jaz živim in kdo je moj župan? Sramota
24.7.2012OceniMaček Muri 
Kastelic bo zapisan v zgodovini samostojne države Slovencev kot tisti župan, zaradi katerega so morali spremeniti zakonodajo in omogočiti odpoklic županov. In to vse zaradi njegovih dejanj v korist občine, zaradi katerih nima slabe vesti, pri čemer ga podpira in zagovarja SDS poslanec Zvonko Lah. Trebnje bo zapisano v zgodovino Slovenije, ne zaradi Rimljanov, Keltov, Slovanov,Barage, Šuštarja, bitke na Medvedjeku, Trima, itd, ampak zaradi župana in njegovih podpornikov, zaradi katerih so borci proti korupciji zahtevali spremembo županske zakonodaje, da so ustavili njegova in njihova "dobra dela".
24.7.2012Ocenipolde 
Žalostno je, da vsi vemo kaj je storiti županu, le on tega noče videti. Trmasto bo vztrajal na stolčlu in se maščeval svojim podrejenim (baje je enemu že "podelil" rumeni karton)... Sram ga je lahko....
24.7.2012Ocenislavc 
le poglejte dragi trebanjci. Skorajda tudi že ptički čivkajo kakšne nepravilnosti se dogajajo, Lojze pa lepo jaha dalje... Kako lahko še koga pogleda v oči in mu reče dober dan?? @polde, kaksen "rumeni karton"? Je Lojze sodnik? da je obsojenec je pisalo...
24.7.2012OceniGogi 
Svaka čast komisiji. Včasih imam občutek, da je to edina inštitucija v dravi, ki deluje in ve kaj dela. Sumim pa da bo Kastelic rekel, da to ni nič tazga, da mu na misel ne pride da bi odstopu.
24.7.2012OceniMiha 
Volil sem Špelo Smuk, ker sem vedel, kakšen kujon je ta Kastelic... ampak ne, izvolili smo Kastelica. Volja ljudstva. Zdaj pa imamo. Niti župana ne moremo več odstaviti, čeprav je tudi uradno kriminalec. Kaj naj zdaj?
24.7.2012Oceniudba 
Deskreditacija, nato pride likvidacija.
25.7.2012Ocenikren 
jao kok ste naiven,komisija ne more večjim kot so Zidar,Tovšakova,Bavčar Kordež,Černigoj.....pa bodo enga Kastelca urihtal?Dejte bit pameten,sej bo mandata konc pa bo spet možnost pač niima morale.....
25.7.2012Ocenislavc 
@kren, se strinjam s tabo... nimamo nobenih šans, da bi se znebili nemogočega Kastelica... Zakonodajo so tako dobr napisal, da ne jim noben ne more nič...navadne ljudi pa kaznovat in odirat do onemoglosti... to jim pa gre... Kastelic pa itak ne bo odstopil, saj ima kam...kaj pa naj bi delal??
25.7.2012OceniIvan 
Tudi jaz sem volil Spelo, ker je ze dokazala, da zna delati za ljudi, ta Kastelic pa dela samo za svoj zep.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava