kultura

Do odprtja gradu Rajhenburg le še nekaj mesecev

3.8.2012 | 10:15 | M. M.

Grad Rajhenburg že kaže novo, lepšo podobo. (Foto: občina Krško)

Grad Rajhenburg že kaže novo, lepšo podobo. (Foto: občina Krško)

Krško - Grad Rajhenburg, ena izmed najbolj znanih in atraktivnih vedutnih točk občine Krško, mimoidoče že navdušuje s svojo končno podobo. Gradbena dela so v celoti zaključena, trenutno grad še opremljajo. Za vsebino tega izjemnega objekta bo skrbel Kulturni dom Krško, ki je s svojo enoto Grad Rajhenburg po novem tudi upravljavec gradu. Grad bo za sprejem prvih gostov predvidoma pripravljen še pred iztekom tega leta, so danes sporočili iz krške občine.

Občina je uspela investicijo izvajati brez zamud in po prvotno predvidenem načrtu, poudarja vodja oddelka za družbene dejavnosti Andrej Sluga. Grad bo še naprej namenjen muzejski dejavnosti, dodali bodo tudi storitveno in prireditveno dogajanje tako v poletnem kot zimskem času.

Pomemben del celostne prenove gradu Rajhenburg je prenovljena vsebina, ki je oblikovana na podlagi zgodb, ki so se odvijale v gradu in na tem območju skozi stoletja, poudarja kustosinja Alenka Černelič Krošelj. Med prvimi bodo tako predstavljeni trapisti, ki so pripomogli k razvoju našega podeželja v 19. stoletju, posebna razstava bo zagotovo posvečena izgnancem, ki so imeli tudi v preteklosti v teh zgodovinskih prostorih posebno mesto, obeta pa se tudi raznovrstna ponudba izdelkov lokalnih rokodelcev in čokoladnica z ročno izdelano čokolado. Goste bosta gotovo privabili tudi galerija vin ter restavracija s teraso in lepim razgledom. Ponudnik gostinskih storitev še ni izbran, bo pa v naslednjem tednu objavljen razpis za najem že opremljene grajske kuhinje in restavracije, zato vsem zainteresiranim velja povabilo za sodelovanje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vrednost celotne investicije znaša nekaj manj kot pet milijonov evrov, 75 odstotkov tega zneska sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, preostalo pa občina.

‹ nazaj

Zvočni zapisi

Andrej Sluga o poteku del na gradu Rajhenburg

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava