Od ministra zahtevajo, da preveri upravičenost odstrela

3.8.2012 | 16:30

ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Kočevje, Ljubljana - Zaradi likvidacije medvedke in njenih dveh mladičev na Kočevskem, ki so jo prejšnji konec tedna izvedli lovci iz državnega lovišča Snežnik Kočevska Reka, je Društvo za osvoboditev živali na ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ministra Franca Bogoviča naslovilo posebno zahtevo. Društvo od pristojnih organov zahteva, »naj zaradi storjenih napak, kršenja in izigravanja zakonodaje, opustitev javnih pooblastil, zavajanja slovenske javnosti ter izpostavljanja in ogrožanja ljudi in njihovega premoženja uvede strokovni nadzor nad delovanjem Zavoda za gozdove Slovenije in Agencije RS za okolje ter naj zoper vodstva navedenih ustanov uvede ustrezne ukrepe in sankcionira odgovorne nosilce navedenih državnih ustanov.«

V svoji zahtevi društvo podrobneje opisuje vrsto kršitev, ki so po njihovem mnenju zgodile v navedenem primeru odstrela medvedje družine. Po njihovem prepričanju, ki ga v dopisu utemeljujejo z izjavami udeležencev dogodka, so lovci in pristojne institucije ravnali narobe, saj medvedko z mladiči niso skušali umakniti na humani način, jo denimo na kakšen način prestrašiti ali zavarovati ogrožene kmetije z električnem pastirjem, temveč so ravnali nasprotno: medvedki nastavljali novo hrano, tako da se je ves čas zadrževala v bližini, da so lahko utemeljili odločitev o odstreli.

Zahtevo društva v celoti objavljamo v priponki spodaj.

M. M.

Komentarji (5)

3.8.2012Ocenimnenje 
Člani tega društva pa so verjetno stanujoči "na varnem". Ma, večina je že sita teh sitnarjenj in nadlegovanj za zaščito te in one zverjadi. Ljudje na določenih področjih bi radi že končno imeli mir. Tale gospoda pa si prizadeva, da bi še naprej živeli v nenehnem strahu, "zaščitena" tam z nekimi električnimi pastirji, kot v kletki. Pa saj ni za verjet vse to. Manjšina, vendar zoprno (pre)glasna. Ma dajte ljudem žvet v miru !!!
6.8.2012Ocenifrančesko 
Podpiram prejšnji komentar in upam da se bo ministrstvo za kmetijstvo ubadalo s čim drugim in ne z raziskavo v Zavodu za gozdove. Odločitev o odstrelu je bila modra ker nikakor in v ničemer ne ogroža populacije medvedov.
8.8.2012Ocenidruštvo 
Predhodnika predlagata, vse postrelit, pa bo mir. Zanimivo. Saj kakih drugih alternativ sploh ni. Kakšno zavajanje. Ob primernem ukrepanju se vaščanov ne bi spravljalo v dodatno navarnost. Ubit so šli medvedka, krvi niso pospravili- državni lovci. Ja luba duša, jasno je, da bo medvedka kot skrbna mama iskala medvedka, le kak kljukec tega ne vidi. Naj se ne razišče? Ja, najbolje skriti pod preprogo nečednosti, pa naj se še v bodoče spravlja z očitno nestrokovnostjo v nevarnost prebivalce vasic. Odločitev o odstrelu mladiča ni bila modra!!!!
8.8.2012Ocenimnenje 
NE, ne predlagata to ! To se poraja očitno, v glavah članov "društva", ki pa neposredno z dogajanjem teh ljudi, ki to zverjad trpe, nimajo čisto nič. To je verjetno dejstvo. Ljudje, ki to trpite, povežite se že enkrat in ZAHTEVAJTE, da ne živite v kletkah, v katere vas nekateri posamezniki, na vsak način, žele vtakniti !! Bodite vendar bolj odločni ! Po Sloveniji se menda klati prek sedemsto medvedov in vas ogroža, tu pa se neki posamezniki, ki so preglasni, bore za medvedjega mladiča. Le kdaj se bo kdo od njih spomnil ljudi, ki vso to zverjad trpe. Tale oseba, ki to tu tukaj piše, verjetno nikoli. SAMO ODLOČNO !!
8.8.2012Ocenifrančesko 
Spoštovano društvo! Niti z eno samo besedo nisem omenil - vse postrelit. Če bi mi vsi bili taki potem danes v Sloveniji ne bi bilo nobenega medveda. Pa so! In nekaj jih je preveč, če jih ljudje srečujemo na lastnem dvorišču. Nisem daleč od vašega mnenja o zaščiti in ne streljanju kar povprek in vendar je nekje treba najti zdravo razmerje ter normalno sobivanje s temi zvermi. Odstrel te medvedje družinice mi nikakor ni tako pri srcu kot vi mislite. Trdim pa da za sam stalež medvedje populacije ne bo imel nobenih negativnih posledic.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava