dolenjska

Za Jernejevo pestro tritedensko dogajanje

10.8.2012 | 15:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Župan Franc Hudoklin in Pavle Turk, predsednik TD Šentjernej.

Župan Franc Hudoklin in Pavle Turk, predsednik TD Šentjernej.

Šentjernej - Dogajanje ob občinskem prazniku Občine Šentjernej, imenovano Jernejevo, bo tudi letos pestro. Pričenja se nocoj, s slavnostno sejo PGD Ostrog ob 90-letnici delovanja, trajalo pa bo tri tedne, vse do 26. avgusta.

Zbrani na novinarski konferenci v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Zbrani na novinarski konferenci v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Franc Hudoklin, gre zasluga za to predvsem društvom, ki so se javila na razpis in prevzela odgovornost za organizacijo in financiranje prireditev, ki jih pripravljajo že tradicionalno. Občina ima glavni dve prireditvi konec meseca in sicer v petek, 24. avgusta, na god sv. Jerneja, ko se zvečer obeta slavnostna seja občinskega sveta s podelitvijo nagrad in priznanj občine ter v soboto, 25. avgusta. Takrat bo dopoldne Jernejev sejem, kuhanje traskoščanskega in županovega golaža, ki bo letos z gosti iz pobratene srbske občine Svrljig še posebej zanimivo (kuhanje belmuža), ter popoldne Jernejeva povorka, ki bo letos v znamenju 40-letnice vinogradništva v Šentjerneju. Del programa bo posvečen jubilantom: kot že rečeno 90-letnici PGD Ostrog, 40-letnici Društva vinogradnikov.

Jutri otvoritev živinskega sejma

Župan Franc Hudoklin.

Župan Franc Hudoklin.

Med pomembnejšimi prireditvami pa je seveda tudi jutrišnje odprtje živinskega dela sejma ob 9. uri na sejmiščnem prostoru.

»Šentjernej je z izgradnjo nadstrešnice za živali prvi kraj v Sloveniji, ki ima po novi evropski zakonodaji vso dokumentacijo za živinski sejem. Ta bo – kot je bila tradicija – potekal dvakrat mesečno, 2. in 4. soboto v mesecu. Upamo, da tri leta in pol od prekinitve niso naredila prevelike škode in bo obisk dober. Mi pa se bomo trudili še za pester spremljevalni program, razne prireditve, razstave, kmečko tržnico, na kateri bodo lahko prodajali naši kmetje, itd.,« je povedal Hudoklin.

Podroben program Jernejevega je predstavil predsednik Turističnega društva Šentjernej Pavle Turk, ki je izpostavil še zabavo za mlade, ki bo letos potekala kot največja Jernejeva fešta v Podgurju na prireditvenem prostoru pri gradu Vrhovo, odprtje učne poti v vaseh Gorenje in Dolenje Gradišče, Jernejev pohod in kolesarski maraton, odprtje novega doma na Miklavžu, razglasitev rezultatov ocenjevanja najlepše zunanje urejene stanovanjske hiše z okolico, najlepšega kozolca in najlepše urejene vasi, zagon klopotca v vinorodni gorici Tolsti vrh itd.

Domači gostinec

Zvonko Grabnar (na levi) bo kot domači gostinec letos skrbel za gostinsko ponudbo na Jernejevem. Na desni podžupan Igor Kalin.

Zvonko Grabnar (na levi) bo kot domači gostinec letos skrbel za gostinsko ponudbo na Jernejevem. Na desni podžupan Igor Kalin.

Tako Turk kot župan sta izrazila veselje, da bo letos gostinske usluge nudil domači gostinec, Zvonko Grabnar s.p., ki obljublja pestro kulinarično ponudbo, in v soboto, 25. avgusta napoveduje celo ognjemet. Župan pa se zahvaljuje vsem sponzorjem in donatorjem, ki bodo pripomogli k pestremu dogajanju ob občinskem prazniku.

Uspešni pri črpanju evropskega denarja

Župan Hudoklin je na novinarski konferenci predstavil tudi investicije občine v prvem polletju in načrte za drugi del leta. Poudaril je, da od leta 1995, odkar vodi občino, ta ni nikoli imela likvidnostnih težav, res pa se je občina zadolževala za določene pomembne investicije, »a vedno v skladu z veljavno zakonodajo. Za vsak kredit je zadnjo besedo reklo finančno ministrstvo,« je poudaril.

Res pa je tudi, da je šentjernejskega občina zelo uspešna pri črpanju evropskih sredstev. Tudi nadstrešnica za živali na sejmu se je gradila za njimi, pa kanalizacijski sistem in vodovodno omrežje, tik pred začetkom pa je tudi komunalna ureditev romskega naselja na Trdinovi cesti v Šentjerneju, ki se bo začelo te dni, do konca septembra pa mora biti investicija končana. 50 tisoč evrov so prejeli na razpisu, okrog 30 tisočakov pa bo morala primakniti še občina.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava