DOLENJSKI LIST

Dolenjski list
Germova ulica 4
8000 Novo mesto, p.p. 212
(07) 39 30 500
info@dolenjskilist.si
spletno.urednistvo@dolenjskilist.si

srečetpetsobned
napoved napoved napoved napoved napoved
16°C 12°C 10°C 17°C 17°C
17°C 13°C 12°C 21°C 21°C
sep
17

Vino zdravilno, a le v zmernih količinah!

11.8.2012 | 12:45

Pa na zdravje! Tako so včeraj s kozarčkom cvička na okrogli mizi nazdravili od leve dr. Bogataj, minister Bogovič, vinska kraljica Martina Baškovič in predsednik raških vinogradnikov Ivan Vizlar.

Pa na zdravje! Tako so včeraj s kozarčkom cvička na okrogli mizi nazdravili od leve dr. Bogataj, minister Bogovič, vinska kraljica Martina Baškovič in predsednik raških vinogradnikov Ivan Vizlar.

Cvičkov večer je tudi letos potekal v idiličnem okolju Cvičkovega hrama, ki se ponaša z nazivom prva slovenska ambasada cvička.

Cvičkov večer je tudi letos potekal v idiličnem okolju Cvičkovega hrama, ki se ponaša z nazivom prva slovenska ambasada cvička.

Cirje pri Raki - "Vino je zdravilo, ki pa ga nekateri preveč izkoriščajo," je na včerajšnji okrogli mizi z  zanimivim naslovom Cviček in zdravje o zdravilnih učinkih vina spregovoril priznani novomeški zdravnik dr. Peter Kapš, ki je na to temo doslej napisal tudi že knjigo in precej strokovnih člankov.

Kot je poudaril Kapš, je v kozarcu vina več kot 1000 različnih snovi, pomembnih za zdravje človeka. Prav zato verjetno ne čudi, da danes nekateri zdravniki priporočajo vino celo v okvirih uradne medicine pri nekaterih boleznih, kot so bolezni srca in ožilja, pri zmanjšanem teku in slabi prebavi, pri slabokrvnosti, povišanih maščobah oziroma za zviševanje varovalnega HDL-holesterola v krvi in zniževanje škodljivega LDL-holesterola, kot sredstvo za uničevanje bakterij pri pitju higiensko sumljive vode, kot odlično sredstvo proti staranju ter sredstvo proti nastanku krvnih strdkov. V vinu naj bi našli celo nekatere snovi, ki preprečujejo raka.

A vsi pozitivni učinki vina seveda veljajo le ob njegovem zmernem uživanju kar pomeni največ dva decilitra zaužitega vina po jedi. Kot priporoča dr. Kapš, je boljše, da vino popijemo v več manjših požirkih v daljšem časovnem obdobju.

O povezavi vina oziroma cvička in zdravja so na včerajšnjem Cvičkovem večeru, ki so  ga že osmo leto zapored organizirali raški vinogradniki, razmišljali tudi enolog dr. Julij Nemanič, etnolog prof.dr. Janez Bogataj, minister za kmetijstvo in okolje Franci Bogovič, v.d. direktorja KGZS Zavod Novo mesto Slavko Dragovan, vinska kraljica Slovenije 2012 Martina Baškovič in predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura.

Več o zanimivi razpravi pa v četrtkovem Dolenjskem listu.

Besedilo in foto: A. K.

Galerija

IMG_7783
IMG_7785
IMG_7786
IMG_7787
IMG_7789
IMG_7791
IMG_7793
IMG_7796
IMG_7797
IMG_7800
IMG_7801
IMG_7805
IMG_7806
IMG_7807
IMG_7809
IMG_7811
IMG_7812
IMG_7814
IMG_7817
IMG_7820

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.8.2012vizjakol

vino, da cvičk ....kaj to je v..

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto dve in pet: