novice

Čebelarji po katastrofalni letini s pripravami na zimo

11.8.2012 | 11:40 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Čebelarska sezona se za čebelarje avgusta pa do sredine septembra počasi zaključuje. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč izpostavlja, da morajo čebelarji po letošnji katastrofalni letini, ki je bero medu znižala za do 70 odstotkov, počasi že pripravljati čebelje družine za zimo.

Z vse manjšo pašo tako čebelja matica že julija omeji zaleganje, čebele delavke pa avgusta preženejo trote, da ne bi po nepotrebnem jemali hrane, s katero je treba varčevati za zimo. Obseg celotnega čebeljega gnezda se skrči v tisti del panja, v katerem nameravajo čebele prebiti zimske mesece, pojasnjujejo v Čebelarski zvezi Slovenije.

Čebelar mora vedeti, koliko čebeljih družin in katere bo obdržal čez zimo. Preveliko število ni priporočljivo; bolje je prezimiti manj družin, a tiste dobre, saj vsaka čebelja družina ni primerna za prezimovanje. Prešibka družina namreč ne vzdrži hude ali dolge zime.

Naloga vseh čebelarjev v tem obdobju je, da pravočasno ukrepajo in po potrebi popravijo vse morebitne pomanjkljivosti. Družino je treba natančno pregledati, vendar je treba pri tem paziti, da čebeljega gnezda ne "razstavijo" popolnoma. To je namreč pogosta napaka čebelarja začetnika. Vedno se je treba ogibati nasilnih posegov v naravni red čebeljega gnezda, še posebno pozno jeseni.

V tem obdobju morajo čebelarji čebele tudi nakrmiti za zimo. Zaloga hrane pa mora zadostovati do konca marca prihodnjega leta.

Čebelarji morajo stalno spremljati tudi zdravstveno stanje čebel in slediti navodilom Nacionalnega veterinarskega inštituta. Za nasvete glede zdravstvenega varstva čebel naj se čebelarji obrnejo na Veterinarsko fakulteto, Nacionalni veterinarski inštitut, saj je ta edini pristojen in odgovoren za zdravstveno varstvo čebel.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava