V društvu revmatikov pozivajo k sooblikovanju nove brošure

12.8.2012 | 14:00

Andrej Gregorčič (Foto: arhiv lokalno.si)

Andrej Gregorčič (Foto: arhiv lokalno.si)

V Društvu revmatikov Slovenije za 12. oktober, svetovni dan revmatikov, pripravljajo posebno brošuro. Da bo v čim večjo pomoč, pozivajo bolnike in njihove svojce ter ostalo zainteresirano javnost, naj jim posredujejo vprašanja, povezana s to boleznijo. V društvu pa bodo s pomočjo stroke poskušali najti odgovore.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, na društvo prihajajo številna vprašanja bolnikov in njihovih družin o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili. Zato so v društvu sklenili, da bolnikom ob podpori stroke pomagajo najti ustrezne odgovore. Na vprašanja bodo odgovarjali specialisti revmatologi ter strokovnjaki iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in društva revmatikov.

Po besedah predsednika društva Andreja Gregorčiča bolnike zanima, kaj sploh so biološka zdravila, kako delujejo, kakšna je njihova učinkovitost in doziranje, kakšni so stranski učinki ter za koga so sploh primerna.

Bolniki in drugi zainteresirani lahko svoja vprašanja pošljejo s SMS sporočilom na številko 030 400 405, po elektronski pošti na naslov brezbolecin@revmatiki.si ali pa pokličejo na številko Društva revmatikov Slovenije 059 075 366 ob torkih in četrtkih med 10. in 14. uro. Zbiranje vprašanj poteka do 15. septembra.

V društvu ob tem poudarjajo, da so biološka zdravila pomembno spremenila zdravljenje vnetnih revmatičnih bolezni. Lahko izboljšajo potek zdravljenja, zmanjšajo vnetje in blažijo kronično bolečino. S tem se izboljša kakovost bolnikovega življenja, saj je bolnik zaradi manjše bolečine bolj samostojen in lahko ponovno počne povsem vsakdanje stvari, ki so bile zanj prej nemogoče, denimo, vožnja z avtomobilom, telovadba ali risanje.

V Sloveniji je po zadnjih ocenah stroke od 40.000 do 60.000 obolelih za vnetnim revmatizmom in več kot 230.000 bolnikov z revmatičnimi obolenji, med katerimi so tudi otroci. Zmotno je prepričanje, da so to bolezni, ki prizadenejo le starejše - za revmatičnimi obolenji lahko zboli vsak, ne glede na spol ali starost, opozarjajo na društvu.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava