novice

Boste opazovali zvezdne utrinke?

12.8.2012 | 18:30 | B. D. G.

Fotografija zelo svetlega Perzeida. (Foto: Jure Atanackov, vir društvo Labod)

Fotografija zelo svetlega Perzeida. (Foto: Jure Atanackov, vir društvo Labod)

Novo mesto - Astronomsko društvo Labod je danes s sporočilom opozorilo, da bomo to noč lahko še opazovali vrhunec meteorskega roja Perzeidov. V eni uri naj bi se po predvidevanjih zvrstilo kar sto meteorjev. 

Kot smo izvedeli pri gospodu Googlu, so meteorski roji en najlepših in tudi najzanesljivejših astronomskih dogodkov. Gre za svetlobne pojave – utrinke oz. meteorje, ki jih povrzočajo majhni prašni delci, drobci kometov in asteroidov, ki vstopajo v Zemljino atmosfero. Meteorji se pojavljajo sicer vsako noč, ko na temnem nebu lahko v povprečju pričakujemo kakšnih 12 naključnih oz. sporadičnih meteorjev. Ob določenih nočeh pa Zemlja sreča medplanetne potoke prahu in število meteorjev se močno poveča. Takrat se pojavi meteorski roj, za katerega je značilno, da vsi meteorji prihajajo oz. letijo iz iste točke na nebu – radianta

Zvezdna karta z označenim radiantom Perzeidov. (Vir: www.imo.net)

Zvezdna karta z označenim radiantom Perzeidov. (Vir: www.imo.net)

O tokratnem potoku v omenjenem društvu pravijo: "Perzeide, znane tudi kot solze sv. Lovrenca, je odkril belgijec Adolphe Quetelet. Leta 1835 je objavil, da meteorji, ki so pogosti avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej. Njihov izvorni komet je Swift-Tuttle, z obhodno dobo okoli 133 let. Njegov premer meri kar 27 km. Orbiti kometa in Zemlje sta v najbljižji medsebojni točki oddaljeni 135.000 km (tretjina razdalje med Luno in Zemljo), zaradi česar je komet načeloma potencialno nevaren za trk z Zemljo."

V društvu še pojasnjujejo, da je meteoroidni potok, ki ga trenutno srečujemo, star med 20 000 in 30 000 let. Dodajajo še, da so Perzeidi znani po številnih svetlih meteorjih in bolidih, najsvetlejši med njimi pa lahko pustijo sledi, ki na temnem nebu s prostim očesom ostanejo vidne več minut. Roj je aktiven od 14. julija do 24. avgusta letos. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči.

Poznavalci pravijo, da je mogoče s prostim očesom na vrhuncu roja videti od  50 do 100 utrinkov na uro. Opazujemo jih lahko vsak dan po sončnem zahodu, najboljšo predstavo pa ujamemo nekaj ur pred sončnim vzhodom, seveda daleč od mestnih luči. Letos predstave ne bo motila polna luna, saj ta trenutno upada, pogled na nebo pa nam bosta popestrila še Jupiter in Venera kot najsvetlejša planeta našega Osončja. Vsa tri telesa bomo te tri dni tik pred zoro videli poravnana na premici na vzhodnem nebu.

Za tiste, ki vas bo radovednost prignala pod vedro poletno nebo, v društvu še svetujejo, kako meteorje opazovati. "Za opazovanje meteorjev potrebujemo samo topla obllačila in spalno vrečo ter armafleks. Uležemo se na tla (in v spalno vrečo) in gledamo v nebo. Radiant Perzeidov se nahaja v ozvezdju Perzej. Lokacijo za opazovanje izberimo čim višje, da bomo nad bolj vlažnimi in onesnaženimi plastmi ozračja, zato bo tudi nebo manj svetlobno onesnaženo in videli bomo več meteorjev."

Vreme nam bo očitno naklonjeno, zato hitro po spalne vreče!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava