Ministrstvo ogoljufal za prevoze iz Tržiča v Cerklje ob Krki

16.8.2012 | 12:40

Ministrstvo za obrambo je zaradi lažnih prevozov na delo v Cerklje ob Krki oškodoval za slabih 68 tisoč evrov. (ilustrativna slika, foto: M. L., arhiv DL)

Ministrstvo za obrambo je zaradi lažnih prevozov na delo v Cerklje ob Krki oškodoval za slabih 68 tisoč evrov. (ilustrativna slika, foto: M. L., arhiv DL)

Ljubljana - 44-letni Renato Perkoner je devet let goljufal ministrstvo za obrambo, ki mu je plačevalo stroške za prevoz na delo v letalski center v Cerklje ob Krki iz 157 kilometrov oddaljenega Tržiča, čeprav je v resnici živel le 24 kilometrov stran na Bizeljskem.

Kot poroča današnji Dnevnik, je Perkoner tako od leta 2000 do 2009 na nezakonit način spravil v svoj žep kar 67.529 evrov. Na ljubljanskem sodišču so ga zaradi goljufije obsodili na pogojno kazen leto in deset mesecev zapora, a mu ne bo treba za rešetke, če v preizkusni dobi treh let ne stori novega kaznivega dejanja. Drugi pogoj, da ne bo končal v zaporu, je ta, da mora v dveh letih po pravnomočnosti sodbe vrniti denar, ki ga je neupravičeno dobil. Poleg omenjenega mora plačati tudi stransko denarno kazen v znesku dobrih 3000 evrov. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Postopek je sprožilo pismo, ki ga je oktobra 2008 neznanec poslal obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo. V njem je bilo med drugim zapisano, da si Perkoner že leta obračunava potne stroške na relaciji Tržič-Cerklje ob Krki, čeprav že ves ta čas stanuje na Bizeljskem, od koder se ob lepem vremenu vozi v službo tudi s kolesom, je še poročal Dnevnik. Na obrambnem ministrstvu so Perkonerju zaradi težje kršitve vojaške discipline izrekli ukrep prenehanja delovnega razmerja.

M. M.

Komentarji (13)

16.8.2012Oceniveteran 
to ni velik krimainal.. naj mu in tudi nam dajo spodobno plačo pa nihče ne bo goljufal države.. Tako pa se je možakar malo znajdu . po moje pa ga je za....bal kak sodelovc ali prijatelj, ki je vedel za to vožnjo. Fovšarija po slovensko.če sosedu crkne krava naj še meni, da sosed potem po mleko ne bo k nam hodil.
16.8.2012Oceniiii 
pa kakšno fotko te dali gor. "možakar" ni šlepal helikopetrje vsak dan, ampak se je vozil na šiht in sicer namesto uradnih 157km le 24 km. to je kraja javnega denarja, torej jst to razumam kot kriminal. ali pač? tega je ogromno, tako v polciji, vosjni, železnici itd itd. naj se razišče in predvsem, naj se vrne ta denar v avno blagajno, od koder je bil ukraden, mogoče nas bodo vseeno malo bolj rubili z davki ipd. samo to bi se moralo delat in nadzirat prej, ne zdej, ko ni nobenga dnarja več nikjer. naj bo pa za vzgleda in šolo za naprej, torej pred sodišče in vsi ostali v enakih situacijah (ja, optimist..)
16.8.2012Ocenijan 
uff, takih je še, tudi v državnih podjetjih, elektrih, itd. itd. eni se mastijo.
16.8.2012Ocenisef 
In njegov šef o tem ni vedel prav nič... Kaj pa njegova odgovornost ker je držal vrečo?
16.8.2012Ocenipartizan 
jao to je drobtinica,kolk je še takih kljukcev,ki delajo na visokih položajih v vseh ministrstvih,upam da bo kaznovan, ker vsak podpiše izjavo in se strinja z podatki ki jih je navedel,drugače bo odgovarjal za dejanje.Zato je to delal z namenom in vednostjo,zdej je prepozn k so ga dobil,enga za v poduk ostalim kaznovat in to fejst.....
16.8.2012OceniValuk 
Nekje morajo začeti preiskovati, se strinjam. Mogoče je sedaj s tem primerom vse skupaj izpostavljeno kot "poglej kako so ga vzeli pod drobnogled, saj je še tisoče drugih". Ja, res je tisoče drugih in zelo prav in na mestu bi bilo, da bi Slovenija, ki je totalno skorumpiranega sistema, uvedla finančno policijo, ki bi sleherno pregledovala tovrstne nepravilnosti. Naš celoten sistem se obnaša še vedno skrajno balkansko. Zato pa smo tukaj kjer smo. Dodobra bi se moralo preveriti VSAKOGAR brez kakršnih koli privilegijev in izjem. Imaš v lasti toliko in toliko, zaslužil si toliko. Od kje ti ostalo? Tako to počnejo v Italiji, Švici, na Norveškem in še kje. Ampak seveda tega pri nas ne bo, ker politiki in menedžerji, ki najbolj kradejo, so prvi v vrsti, ki si finančne policije ne želijo.
16.8.2012Ocenipartizan 
točn tko valuk se popolnoma strinjam s tabo
16.8.2012OceniUps!!! 
Se strinjam z Valukom. Neodvisna finančna policija je nujna. Računsko sodišče ja le brezzobi tiger - več ali manj le očesna maža za rajo. Ne gre le za kraje prek potnih stroškov. Npr. javni razpisi so že ena izmed resnih kategorij. Če računsko sodišče ugotovi hude kršitve ( npr. cepitev na dva ali več sklopov zaradi izogibanja javni objavi kljub temu, da vsa dela ali storitev opravlja isti izvajalec in istočasno) ga okvalifirira le kot pomanljivost oz. pomankljivost! Pri manjših zadevah, za katere je dovolj le postopek izbire na osnovi zbiranja ponudb na poziv, pa so tri ponudbe različnih firm a istega lastnika zakonsko celo dovoljene !!! HALO???? Pa četudi je vsem jasno , da gre za klientilizem oz. preferiranje določenega izvajalca ali kakor hočete še drugače. Je pa zelo pogosta oblika nekaznovanega kriminala ... V DOLINI ŠENTFLORJANSKI JE POHUJŠANJE NEIZMERNO! Če bi bili vsi sankcionirani tako, kot navedeni pripadnik vojske, potem bi bili kar naenkrat ob nekaj ministrov in kaka dva ducata poslancev in vsaj četo županov. No, ob poslance nikakor ne moremo biti. Postanejo pač "neodvisni nakladači " z vsemi bonitetami ....
17.8.2012Ocenibobubob 
Veteran, verjetno si veteran še jugo vojske, kjer je bil rek »SNAĐI SE« velika vrednota. Ga pa, čisto brez pomislekov, lahko v slovenščino prevedemo kot »UKRADI« Ko je ta tip kradel državi, torej državljanom (verjetno ne veš, da smo država-državljani) praviš, da se je znajdu. Nimaš razčiščenih osnovnih pojmov. Gre za le malo večjega kurjega tata- a še vedno za čisto navadnega tata. Takim veteranom, kot si ti, je čisto prav, da znižajo pokojnine, ker se pač nekateri »znajdejo« in ta denar že prej pokradejo, ti pa to odobravaš.
17.8.2012Ocenipartizan 
ja točn tko,naj bo v poduk ostalim kaj jih čaka,samo bi blo lepo če bi povsod naredil čistko,saj imamo v vseh ninistrstvih zaposlene ljudi,ki to pregledujejo,pa naj delajo za kar so plačani.......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava