kočevsko-ribniško

Z letaki in plakati proti cirkusu v mestu

16.8.2012 | 13:30 | M. M.

Cirkusu je društvo nasprotovalo z letaki...

Cirkusu je društvo nasprotovalo z letaki...

... v katerih so Kočevce pozivali, naj bojkotirajo predstave. (Foto: M. L.-S.)

... v katerih so Kočevce pozivali, naj bojkotirajo predstave. (Foto: M. L.-S.)

Kočevje - V Kočevju je v torek in včeraj gostoval Cirkus Mundial, ki med drugim prikazuje tudi točke z živalmi, kar je močno ujezilo tamkajšnje Društvo za zaščito živali. Predstavniki društva so po gospodinjstvih in mestu razdelili letake in plakate, s katerimi so pozvali someščane in ostale, naj »NE podpirajo okrutnosti in zlorabe živali z obiskom cirkusa«.

»Z željo, da se v prihodnje v naši občini prepovejo tovrstni dogodki, pa smo v županov kabinet posredovali pismo o nestrinjanju z gostovanjem cirkusov z živalmi v našem lokalnem okolju. Številna slovenska mesta so že prepovedala nastop cirkusom, v katerih nastopajo živali. Prostoživeče živali nikakor ne sodijo v ujetništvo, temveč v divjino, v njihov naravni habitat, kjer jih nihče ne sili v zanje nenaravno vedenje, kjer se lahko gibljejo po pokrajinah velikih razsežnosti, lovijo in se družijo s predstavniki svoje vrste,« so v pismu zapisali člani društva, ki so letake delili tudi mimoidočim v torek popoldne pred kočevskim zdravstvenim domom.

»Kljub temu, da cirkusi trdijo, da uporabljajo humane metode dresure, ki so živalim prijazne, je resnica drugačna. Da jih prisilijo v izvajanje točk, ki naj bi zabavale ljudi, se dreserji poslužujejo nepredstavljivo krutih tehnik - od uporabljanja kavljev, palic, celo elektrošokov,« so prepričani v društvu, ob tem pa dodajajo, da so cirkuške živali običajno nastanjene v neprimernih in utesnjenih kletkah in da večino časa preživijo na poti, kar je za njih izredno stresno.

»Dokler bodo ljudje z veseljem hodili v cirkuse in se zabavali ob nastopih sicer veličastnih živali, ki se ponižujejo s skoki čez ognjene obroče in podobnimi triki, tako dolgo bodo cirkusi z živalmi obstajali. Dokazovanje nadvlade človeka nad divjimi živalmi in poznavanje ozadja zgodbe, je vse kaj drugega, kot smešno,« so še prepričani v Društvi za zaščito živali Kočevje.

Omenjeni cirkus je že večkrat gostoval tudi v Novem mestu in drugih krajih po državi. Seveda smo želeli preveriti, kako je bilo z obiskom v Kočevju, a jih še nismo uspeli priklicati.

‹ nazaj

Komentarji (8)

16.8.2012Ocenicirkus 
Društvo...!...pustite otrokom veselje in ne sitnarite ! Danes se res že vsak, ki nima razčiščeno s sabo, še manj pa z živalmi, vtika v zadeve, ki ga sploh ne brigajo. Za take zadeve, če gre za nepravilnosti, so veterinarji in službe, ki preverijo, ali je vse v redu. Torej, NE TEŽITE !
16.8.2012OceniPetra 
Starši lahko, po mojem mnenju, najdejo za otroke tudi takšna veselja, ki ne vključujejo krutega mučenja živali. Izbire je danes več kot dovolj, vzgoja otrok pa naj ne bi bila le zabavna, ampak tudi odgovorna. Nekaterim se zdi tudi mačkam lomit noge zabavno ... Namesto obiska cirkusa, bi morda lahko šli v kakšno od prepolnih zavetišč, sprehajat kužka. Namesto vstopnine pa kupili vrečo briketov. Menim, da bi se otrok imel lepo, hkrati pa bi ga vzgajali k odgovornemu in sočutnemu odnosu do živih bitij. V marsikateri evropski državi so cirkusi z živalmi povsem prepovedani in čakam dan, ko se bo to zgodilo tudi pri nas. Trpljenja za zabavo res ne potrebujemo!
16.8.2012OceniSolata 
Glede na razmišljanje društva za zaščito živali bi morali potemtakem prepovedati jahanje konj ter vprege. Prepovedati tudi predstave v Kobilarni Lipica saj dresura konj poteka z batinami kar je še najmilejše. Seveda ne smemo pozabiti na prepoved živalskih vrtov ter nenazadnje tudi ukiniti vsa kinološka društva...... Ljudem iz podobnih društev predlagam naj se malo vstanejo iz udobnih naslanjačev in za vsaj kakšno uro v tednu premaknejo svoje riti premigat v naravo.
16.8.2012Ocenibobo 
V te cirkuse, živalske vrtove in podobno itak nihče normalen več ne hodi. Tistih drugih se pa tudi tovrstne akcije in pozivi ne bodo prijele. Opazovanje depresivnih opic v kletkah je pač res kakovosten izlet v naravo...
17.8.2012Ocenihaha 
Bo pa A kanal imel nove serijo z naslovom Ciklus mednarodne oddaje cirkus. :)
17.8.2012OceniVsakemu svoje 
bobo, živalski vrtovi pač niso namenjeni odraslim, ampak OTROKOM. Da v živo spoznajo živali, njihovo vedenje, se o njih poučijo. Ti pa pišeš, kot da so narejeni za odrasle. Kaj, a slikanice si tudi še kupuješ in ropotuljice?
17.8.2012Ocenibobo 
@Vsakemu svoje - česa natančno pa se lahko otroci naučijo v živalskih vrtovih? A je to njihovo naravno okolje in naravno vedenje? Sploh pa itak nima smisla komentirat takšnih prispevkov. Vi otroke lepo peljite tja, jaz pa svojih pač ne bom. Pa lep dan vsem skupaj.
17.8.2012OceniVladimir Šeks 
ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA - Članak 53. (1) Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. Zagreb, 1. prosinca 2006.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava