Obnovili spomenik ob 70-letnici poboja talcev

17.8.2012 | 11:20

Spomenik sta odkrila poslanec Borut Pahor in topliški župan Jože Muhič. (Foto: M. Ž.)

Spomenik sta odkrila poslanec Borut Pahor in topliški župan Jože Muhič. (Foto: M. Ž.)

Obnovili spomenik ob 70-letnici poboja talcev
Obnovili spomenik ob 70-letnici poboja talcev

Podhosta - V Podhosti so včeraj popoldne odkrili obnovljeni spomenik žrtev poboja šestnajstih talcev iz Podhoste, Meniške in Loške vasi, ki se je zgodil med Roško ofenzivo na včerajšnji dan pred 70 leti. Leta 1954 so v spomin na ta tragični dogodek postavili spomenik, ki ga je oblikoval Miloš Lapajne. Ker ga je dodobra načel zob časa, ga je občina Dolenjske Toplice letos obnovila.

Kot je ob tej priložnosti poudaril slavnostni govornik poslanec državnega zbora Borut Pahor, se bomo z odprtjem prenovljenega spomenika žrtvam okupatorju poklonili njihovemu spominu in spominu vseh tistih, ki so žrtvovali najdragocenejše za to, da bomo Slovenske in Slovenci uživali svobodo s polnimi pljuči. Med drugim je pozval k strpnemu, tolerantnemu in složnemu odnosu do razlik, ki so med nami, z željo, da bi poskušali graditi tisto, kar nam je skupnega.

Dejal je, da ni potrebno, da bi se kakšne stare rane, ki so krvavele dolga desetletja med vojno in po vojni, v tem času, ko potrebujemo nekaj več enotnosti in sodelovanja, ki ga je težko doseči že zaradi težav, v katerih smo, spodbujale k razlikam, k barikadam političnim, svetovno nazorskim in zlasti tistim, ki nas delijo glede pogleda na preteklost. »Mislim, da imamo Slovenci slavno preteklost in brez nje ne bi obstali kot narod. Ko narod smo obstali zato, ker se je velika večina ljudi ob pravem času postavila na pravo stran zgodovine,« je izpostavil.

Obnovljeni spomenik, ki sta ga skupaj odkrila Pahor in topliški župan Jože Muhič, je blagoslovil domači župnik Dušan Kožuh, v priložnostnem programu so zbrani lahko slišali nekaj recitacijo pesmi V muzeju NOB, spomine Slavke Kersnik o tem travmatičnem dogodku, zapel je moški pevski zbor Maks Henigman.

M. Ž.

Galerija

Komentarji (66)

17.8.2012OceniBorc 
To je pa lepo, da je tudi blagoslovljen!
17.8.2012Ocenivnuk 
men je vseen, ker sem bil rojen leta 2000, očka leta 1976 in dedek leta 1950.
17.8.2012Ocenijanez pa ne j.j. 
Joj spoštovani g.Dušan Kožuh, pa se nič ne bojite, da bi vas Vatikan zaradi blagoslova rdečega spomenika izgnal iz domovine. Nekateri vaši stanovski kolegi se že križajo in pišejo v RKC ogorčena pisma, zgroženi nad vašo predrznostjo. Sicer bo pa verjetno Novomeški škof okrivil satana.
18.8.2012Ocenivprašanje 
Če so bili talci, ni rečeno, da gre za rdeči spomenik. Kdor tako pravi, se ali ne zaveda, ali pa s tem nalašč razpihuje klasični slovenski razkol. Verjetno gre najprej za spomenik umorjenim Slovencem. Kaj je pripeljalo do poboja le-teh, to bi bilo zanimivo izvedeti, ker to so še do danes običajno prikrite stvari. Pogosto je namreč kakšen srbski "komandant" - provokator izpeljal takšno akcijo, ki je imela za posledico poboje nedolžnih civilistov. Ja, resnici na lubo, pa tudi Vatikan lahko hitro potegne skupaj s pro jugoslovanarji, pa gre enotnost v duhu slovenstva v franže. Eni in drugi radi delijo in vladajo.
18.8.2012OceniFranc 
Takšne spomenike bi bilo potrebno ukinjat ne pa na novo postavljat.
18.8.2012Ocenikastelic 
gospod franc zakaj ukinjati?ne sme imeti slovenija svoje zgodovine?saj vsaka drzava v evropi ima spomenike in svojo zgodovino ,tako tudi tukaj v berlinu so naredili ogromen spomenik za zide,sedaj pa hocejo pa se za sinti in rome narediti spomenik,za nas slovence ki pa smo majhen narod se pa nobeden ne zanima za naso slovensko zgodovino.jaz bi se rad dozivel ,da bi se napisala ena resnicna zgodovina za bodoce rodove,kaj se je dogajalo v drugi svetovni vojni v sloveniji.ker danes je tako ,da vsaka stranka po svoje obravnava drugo svetovno vojno. lep pozdrav iz berlina in vec slovenskega patrijonizma
18.8.2012Oceni1.000 let 
Zgodovina Slovencev obsega precej več kot le tista 4 leta morije (tudi bratomorne) pred 70-timi leti. Spomeniki seveda da! a za vsaj 500 do 600 letno zgodovino Slovenstva in le tistim zares velikim sinovom in hčeram slovenskega naroda na katere je ponosna večina Slovencev. Številne od teh velikih Slovencev so bolje poznani in priznani v Evropi kot pa doma.Sam nisem prišel na svet, da bi vse življenje pel hvalo nekim "junakom" 4-letne morije izpred 70 let, ko pa vem, da zgodovina Slovencev traja že vsaj 1.000 let.
18.8.2012Ocenivascan 
Lepo, da Pahor drži dežnik nad duhovnikoma in županom!
18.8.2012OceniVladimir 
Večina od teh talcev (če ne kar vsi) so bili kmetje, ki so vsako nedeljo hodili v cerkev in s komunizmom niso imeli prav ničesar.
18.8.2012Ocenirdeči evangelist 
Res je zgodovina Slovencev 1000 let že trajajoča, ampak kdaj smo bili Slovenci izpostavljeni tako sistematični grožnji izginotja kot med drugo svetovno vojno? Nikoli prej in nikoli kasneje. Še več, to je bila borba za civilizacijo. In slava tistim, ki so v tem titanskem spopadu padli na pravi strani. Ampak eni tega ne boste nikoli mogli razumeti. Pa saj si niste sami krivi, saj že v bibliji piše, da je veliko poklicanih in malo izvoljenih. Velja tudi za pravo razumevanje zgodovine. In res je lepo, da je tudi v RKC še nekaj duhovnikov, ki hodijo po stopinjah Jožeta Lampreta, Vekoslava Grmiča in drugih klerikov resničnega evangelija...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava