Medvedke z mladiči je v vasi privabilo zrelo sadje

17.8.2012 | 12:40

ilustrativna slika (Foto: Zavod za ekologijo Narava 2001, arhiv Lokalno.si)

ilustrativna slika (Foto: Zavod za ekologijo Narava 2001, arhiv Lokalno.si)

Loški Potok - Medvedke z mladiči, ki so jih v zadnjih dneh opazili vaščani obmejnih vasi Stari Kot in Novi Kot v občini Loški Potok, so v bližino hiš prišle zaradi lakote, privabilo pa jih je predvsem zrelo sadje. Kot je pojasnil Miran Bartol iz kočevske območne enote zavoda za gozdove, se na tem območju podobno dogaja vsako leto v tem času.

Medvedke z mladiči naj bi se tako v bližino vasi zatekle zaradi zrelih sliv in jabolk, saj jim v gozdu primanjkuje hrane. Bartol je poudaril, da ne gre za posebnost, saj se podobno dogaja vsako leto, ko medvedom zmanjka hrane v gozdu.

V zavodu za gozdove glede tega spremljajo stanje in svetujejo vaščanom, kako ravnati, ko srečajo medveda. Če se zadeve ne bodo umirile, bodo v izrednih primerih sledili odstreli, za kar pa se po Bartolovih besedah odločijo le redko. Kot je pojasnil, javnost teh dejanj ne odobrava.

Po njegovi oceni so vaščani na tem območju v zadnjih dneh opazili tri ali štiri medvedke z mladiči, podobno stanje pa je tudi na kočevskem delu.

Nazadnje so se medvedi nenehno pojavljali v naselju Primoži v občini Kočevje, kjer so zaradi ogroženosti tamkajšnjih prebivalcev lovci sprva odstrelili enega medvedjega mladiča, nato pa je sledil še odstrel drugega mladiča in medvedke. Prebivalci so nato na istem območju opazili še enega medveda. Po takratnih pojasnili Katje Konečnik iz kočevske območne enote zavoda se letno na območju kočevske enote zaradi medvedov zgodi približno 200 škodnih primerov na objektih ali domačih živalih.

STA

Komentarji (16)

17.8.2012OceniJavnost 
G. Bartolj: katera JAVNOST teh dejanj ne odobrava ?.. ? ... verjetno mislite na tisto v varnih naslonjačih, ali katero neki ? O tem naj odločajo prebivalci, ki to zverjad trpe in ne "javnost" !!! Ta "javnost" ne trpi za posledicami teh pojavov in se ji ni treba bati za svojo varnost in pridelke, zato se ne ozirajte na to "javnost" ampak upoštevajte mnenje teh ljudi, ki trpe zaradi te zverjadi, ki jo je odločno preveč.
17.8.2012Ocenistane 
bedak primitivni če kdo tako trpi se lahko izseli. medved ima pravico živeti v teh krajih.
17.8.2012OceniJavnost 
Na žalost imajo to pravico tudi primitivni bedaki, kretensko-idiotskega tipa.
18.8.2012Ocenidrummer 
Narava sama po sebi ureja zakone. Ni človek tisti, ki ima pravico krojiti naravo, vzel si jo je, davek pa je ogromen, Nevem kako lahko sploh pomislite na odstrel živali. Če je za družino življenje v tej vasi prenevarno pa naj se odseli, ali pač ta čas leta pazi na vsakem koraku. A se vam res vsem zdi čisto normalno ubiti žival, ker človeku ni po godu, da tam živi? In komentar uporabnika Javnost? Zakaj bi ti ljudje odločali, kaj bodo naredili z medvedi? Kje je njihova pravica krojiti živalski svet?
18.8.2012OceniJavnost 
V Sloveniji se po eni varianti nahaja prek 400 po drugi pa prek 700 medvedov !! ..na tako majhnem prostoru ! Vi, ki zagovarjate to politiko, ste očitno izven območij, kjer žive medvedje. Ti so tako in tako že marsikje pred pragom. To namreč niso plišaste igrače. Po osnovnem zakonu zveri, si ta prisvoji teren, katerega potem brani. To je v teh krajih medved že naredil. V nadaljevanju sledi slej ko prej, "izgon" vsiljivcev", ki so v tem primeru, ljudje. Na srečo, medved ni le mesojeda žival, kot recimo volk. Danes je mogoče dobiti verodostojne informacije o tem, kaj se potem zgodi. Zabeleženi so primeri, ko je zelo hudo, ljudje pa do zadnjega, neverjetno naivni in lahkomiselni. Posledice pa katastrofalne. A to čakamo ? A bi res radi, da se populacija medvedov, volkov etc, širi "po naravnem zakonu" ? A vi ljubitelji zveri resno mislite s tem ? Če je odgovor "DA", potem vsekakor ne razumete ali nočete razumeti ponašanja zveri. Od kar je svet obstajal, je to osnovna pravica (in dolžnost !) človeka, da o tem odloča. Bila in upam, da to tudi ostane. To v teh krajih zelo korektno izvajajo lovci. Da le tako ostane. Še osvrt na enega gornjih komentatorjev, ki je mimogrede v enem od slovenskih medijev napisal članek (ob katerem je tudi njegova slika), iz katerega se vidi, da prav zaslepljeno sovraži ljudsko populacijo. Torej sovraži tudi sebe. In če sovraži ljudski rod in sebe, sovraži tudi živali. Samo on tega ne bo nikoli dojel. Resnično si takega osebka ne bi želel srečati. Sam bom še naprej skrbel za živali, jih hranil za svoj denar in se zavedal svoje človeške dolžnosti do živali, lovski druščini pa prepustil odločanje o tem, katero zver in kdaj odstreliti.
20.8.2012Ocenistane 
ti javnost, poglej, danes bo 36 stopinj celzija, suša je strašna, v naslednjih letih bo povprečna temperatura zrasla še za 4 stopinje. To je samo zato, ker ima človek po tvojem pravico odločati o naravi. Dragi moj, človek je rak planeta zemlje in je povzročil kataklizmo, ki že ima in bo še imela strašne posledice. Dragi javnost ali veš da si podoben žabi, ki jo dajo kuhati v lonec. Saj poznaš menda to štorijo, čeprav mi ne izgledaš preveč razgledan.
20.8.2012Oceniost 
Kakšna panika je zavladala v okolici Novega mesta, ko se je tam okrog klatil medved. Lubljančani so se iz samega strahu kosmatega gosta tudi nemudoma znebili. Čemu neki, ko pa mestni pametnjakoviči tako zelo ljubite te " plišaste kosmatinčke"! Predlagam, da sledečega vsiljivca v Novem mestu naselite v Portuvald. Tako vam bo za ljubkovanje takoj na voljo. Saj se bo samo malo sprehajal okoli smetnjakov, šol in kdaj pa kdaj obiskal občinarje. No Ljubljančani pa imajo Tivoli, Grajski hrib pa še kakšen parkec. Če pa ste resnični ljubitelj teh mrcin, pa se komot izselite iz stanovanja in ga prepustite medvedki z mladiči. Vam bo hvaležna !Tako. Pa ne bo potrebe po odstrelu vsaj petih-šestih medvedkov ....
20.8.2012Ocenistane 
kaj naj ti rečem ? "blagor ubogim na duhu"- ,mogoče
21.8.2012Oceniost 
Ja kaj je zdaj "stane" ??? Kakšni ljubitelj živali pa ste?? Obsojate ljudi, ki jim mrcine lomastijo okoli bajt in ki v strahu za lastno življenje moledujejo za odstrel vsiljivcev, sami pa jih nočete v svoji bližini? Kdo je sedaj ubog na duhu?Lahko je s tujim po koprivah mlatit! Licemerje pa tako ....
21.8.2012Ocenidrummer 
Vemo kam spada medved, in kdor živi v njegovi okolici naj se prilagodi ali pač izseli.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava