dolenjska

FOTO: Šentjernejski vinogradniki z leti le boljši

19.8.2012 | 10:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Nima vsako vinogradniško društvo svojega oketa. Šentjernejsko se lahko pohvali z njim!

Nima vsako vinogradniško društvo svojega oketa. Šentjernejsko se lahko pohvali z njim!

Šentjernej - Društvo vinogradnikov Šentjernej, ki je eno najštevilčnejših v občini, saj združuje več kot tristo članov, letos praznuje štiri desetletja delovanja. Sinoči so v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravili slavnostno akademijo.

Od desne proti levi: Jože Žura, Stane Grubar, Darko Bambič, Viktor Luzar, Franc Hudoklin.

Od desne proti levi: Jože Žura, Stane Grubar, Darko Bambič, Viktor Luzar, Franc Hudoklin.

Tudi Šentjernejčani so namreč bili med ustanovitelji Društva vinogradnikov Dolenjske, takoj pa so ustanovili svojo podružnico in kasneje društvo. Kot je povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura, je šentjernejsko društvo med največjimi v zvezi, ima nadpovprečen delež velikih vinogradnikov, predvsem pa veliko državnih degustatorjev, enologov in strokovnjakov s področja vinarstva in vinogradništva. Vse to se pozna tudi pri njihovem delu in izjemnih rezultatih na ocenjevanjih vin.

Prejemniki društvenih priznanj s predsednikom Darkom Bambičem in Stanetom Grubarjem.

Prejemniki društvenih priznanj s predsednikom Darkom Bambičem in Stanetom Grubarjem.

Velik napredek je po besedah predsednika Društva vinogradnikov Šentjernej Darka Bambiča opaziti zlasti od pridobitve sodobnega društvenega laboratorija pred nekaj leti – gre za najnovejšo napravo za računalniško analizo vin OenosFoss, ki so jo pridobili kot prvo vinogradniško društvo na Dolenjskem in menda celo v Sloveniji. Imajo tudi svoj mobilni hram, s katerim sodelujejo na vseh pomembnejših prireditvah doma in v okolici in veliko prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine in promociji dolenjskega posebneža cvička.

»Naše poslanstvo je v prvi vrsti pomoč vinogradnikom pri kvalitetni pridelavi vini, kar dosegamo tudi s tečaji, predavanji, delavnicami, strokovnimi ekskurzijami in internimi ocenjevanji,« je povedal Bambič in dodal, da se je od začetka povezovanja vinogradnikov in organiziranega delovanja do danes veliko spremenilo. S pomočjo novih znanj, pristopov in tehnologij tudi vina s tega področja pridobivajo na veljavi, cviček celo na svetovni ravni. Spremenil se je tudi odnos do vina, kultura pitja, itd. To je v svojem nagovoru poudaril tudi župan Franc Hudoklin, ki je pohvalil aktivnost in napredek društva ter velik doprinos k promociji občine tudi izven občinskih meja. Upa, da bo društvo kos tudi izzivom trženja vina kot vrhunskega pridelka z identiteto.

Razstava z zgodovinskim pregledom društva v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja.

Razstava z zgodovinskim pregledom društva v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja.

Ob 40-letnici organiziranega delovanja vinogradništva v šentjernejski dolini so izdali brošuro z zgodovinskim pregledom glavnih dogodkov, na panojih pa je na ogled tudi v avli kulturnega hrama – razstavo je pripravila Elizabeta Kušljan Gegič. Na pobudo domače slikarke Jožice Medle je v Kulturnem centru Primoža Trubarja mesec dni na ogled tudi slikarska razstava Društva likovnih umetnikov Dolenjske na temo vinogradništva.

Plaketa častnim članom društva: Janez Penca, Ivan Frančič in Janez Grgovič.

Plaketa častnim članom društva: Janez Penca, Ivan Frančič in Janez Grgovič.

Predsednik Turističnega društva Šentjernej Pavle Turk je poseben pokal podelil vinogradniku Francu Frančiču (prevzel ga je sin Gašper), društvena priznanja za nesebično delo v vinogradniškem društvu pa so šla v roke: Robertu Hudoklinu, Jožetu Penci, Janezu Selaku, Marjanu Bratkoviču, Vinogradniškemu oktetu, plaketa pa trem častnim članom: Janezu Penci, Ivanu Frančiču in Janezu Grgoviču.

Dogodek, ki ga je povezovala Branka Petkovšek, je poleg humornega skeča domačinov popestril nastop Šentjernejskega in Vinogradniškega okteta – slednje deluje v okviru društva. Njegov umetniški vodja je Slavko Avsenak. Oktet je bil ustanovljen predvsem za potrebe društva in promocijo cvička, ki ga je uspešno predstavljal na številnih prireditvah po vsej Sloveniji in izven naših meja.

‹ nazaj

Galerija (44)

VINOGRAD001
VINOGRAD002
VINOGRAD003
VINOGRAD004
VINOGRAD005
VINOGRAD006
VINOGRAD007
VINOGRAD008
VINOGRAD009
VINOGRAD010
VINOGRAD011
VINOGRAD012
VINOGRAD013
VINOGRAD014
VINOGRAD015
VINOGRAD016
VINOGRAD017
VINOGRAD018
VINOGRAD019
VINOGRAD020
VINOGRAD021
VINOGRAD022
VINOGRAD023
VINOGRAD024
VINOGRAD025
VINOGRAD026
VINOGRAD027
VINOGRAD028
VINOGRAD029
VINOGRAD030
VINOGRAD031
VINOGRAD032
VINOGRAD033
VINOGRAD034
VINOGRAD035
VINOGRAD036
VINOGRAD037
VINOGRAD038
VINOGRAD039
VINOGRAD040
VINOGRAD041
VINOGRAD042
VINOGRAD043
VINOGRAD044

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava