Osem desetletij v skrbi za sočloveka

19.8.2012 | 11:20

Nov gasilki dom so s skupnimi močni odprli predsednik PGD Gregor Škoporc, minister za obrambo Aleš Hojs in domači župan Rupert Gole, blagoslovil pa ga je šentrupertski župnik Jože Brečko. Ključe zanj so prinesli padalci. (Foto: M. Ž.)

Dolenje Jesenice - S sinočnjo slovesnostjo je prostovoljno gasilsko društvo Sveti Rok obeležilo svojo 80-letnico in ob tej priložnosti uporabi predalo nov gasilski dom, ki je nasproti starega rasel skoraj deset let. Gasilskega praznika so je poleg gasilcev številnih sosednjih društev, predstavnikov gasilske zveze Trebnje, Gasilske zveze Slovenije, novomeške izpostave uprave RS za zaščito in reševanje, domačega župana Ruperta Goleta, občine Mokronog-Trebelno Antona Mavra in trebanjske podžupanje Nade Pepelnak udeležil tudi minister za obrambo Aleš Hojs.

V nagovoru je minister poudaril pomen prostovoljstva, ki je tisto, ki danes v Sloveniji ohranja gasilsko še tako živo in seveda tako pomembno. "Če je slovenska vojska v času osamosvojitvene vojne bila tista, ki je izbojevala svobodo, novo državo in domovino, ste vi tisti, ki to državo v miru ohranjate tako, kot je," je med drugim izpostavil.

Društvo so pred osmimi desetletji ustanovili vaščani Jesenic in okoliških vasi, ki so verjeli, da bodo združeni lažje pomagali sočloveku. Prvi predsednik je bil Anton Komar, prvi poveljnik pa Ignac Kragelj. Zgradili so gasilski dom, počasi kupovali opremo, nekaj jo tudi podedovali in tako zgradili trdne temelje društva.

Za nov gasilski dom so se odločili konec leta 2002, gradnja pa je napredovala počasi, a vztrajno z veliko prostovoljnega dela in odrekanja. »Gasilci PGD Sveti Rok in okoliški krajani smo v obdobju od leta 2001 do 2012 opravili preko 10.000 ur prostovoljnih ur za napredek gasilstva v naših krajih, kar je veliko, saj je bilo oziroma je v tem času aktivnih članov okoli 45,« je ponosen v nagovoru poudaril predsednik društva Gregor Škoporc in dodal, da kljub vsemu niso pozabili na gasilsko opremo.

Nanje je ponosen tudi šentrupertski župan, ki meni, da je PGD Sveti Rok dokazalo, da se upa lotiti velikih projektov in jih tudi izpeljati do konca. Lepih besed in čestitk je bilo sinoči veliko, med prisrčnejšimi je bila gotovo tista pobratenega PGD Šalek. Tako kot se ob takšnih priložnostih spodobi so podelili društvene zahvale, priznanja GZ Trebnje in republiška priznanja, zapel pa je pevski zbor PGD Zbure.

M. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek