FOTO: Jernejeva povorka v znamenju vinogradništva

26.8.2012 | 09:00

Začetek povorke s šentjernejskim petelinom.

Začetek povorke s šentjernejskim petelinom.

Šentjernej - Niti vroče vreme včeraj popoldne ni ustavilo množice ljudi, ki si je prišla v Šentjernej ogledat enega najzanimivejših dogodkov vsakoletnega Jernejevega, povorko. Tokrat je minila v znamenju vinogradništva, saj letos praznujejo 40-letnico organiziranega vinogradništva v šentjernejski dolini, vinogradništvo društvo pa je eno najštevilčnejših in najbolj aktivnih v občini.

Povorka v znamenju vinogradništva.

Povorka v znamenju vinogradništva.

Občinsko vodstvo na povorki.

Občinsko vodstvo na povorki.

A tudi druga so več kot dejavna, kar se je videlo tudi v številčni povorki, kjer so se mnogi predstavili na zelo izviren način. Seveda jo je vodil znameniti šentjernejski petelin, maskota Šentjerneja, sledilo je občinsko vodstvo z gosti iz pobratene srbske občine Svrljig in hrvaškimi prijatelji, ki so jih šentjernejski konjerejci vozili s konjsko vprego.

Nato so se zvrstili vinogradniki, ki so predstavili tudi pripomočke in strojno mehanizacijo za delo v vinogradu, pa gasilci z voznim parkom. Skozi Šentjernej so se sprehodili kulturniki, od pevcev do godbenikov iz Šentjerneja in Kostanjevice, športniki, vinogradniki, upokojenci, lovci, čebelarji, konjeniki, člani turističnih društev, RK, društva ljubiteljev praženega krompirja, … Zahrumeli so motoristi, videti je bilo stare avtomobile,… Vse udeležence je z balkona Majzlove gostilne humorno predstavljal Janez Selak.

Obiskovalci so dobili kak šentjernejski štrukeljček...

Obiskovalci so dobili kak šentjernejski štrukeljček...

Na prireditvenem prostoru sta kasneje nastopila Vinogradniški in Šentjernejski oktet, obiskovalci pa so se lahko pomudili ob dobri gostinski ponudbi, na vinski cesti ob degustaciji vin in šentjernejskih dobrot, zlasti za otroke je bil privlačen velik srečelov. Pri župnijskem prostoru so se predstavili tudi šentjernejski skavti, ki so tam taborili, marsikaj zanimivega je imel povedati kovač idr.

Zabavni večer je zaključil ognjemet.

Manjkalo ni konjenikov

Manjkalo ni konjenikov

Jernejevo, tradicionalnega praznovanja občinskega in župnijskega praznika, ki je tudi največja turistična prireditev v občini Šentjernej, se danes, 26. avgusta, zaključuje. Ob 10. uri bo imel slovesno mašo v farni cerkvi beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar, sledilo bo družabno srečanje ob cerkvi. Ob 19.30 pa sledi kulturni dogodek v župnijski cerkvi in sicer tradicionalni orgelski koncert Snežke Podpečan.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (5)

26.8.2012Oceniopazovalec 
Mnogo ljudi, dilga povorka.Zelo pohvalno,čez vse pa lepe kočije s konjsko vprego, upam, da bo prihodnje leto še kakšna več.Spomini na stare čase so najlepši.Pohvale vredne predvsem kmečke žene, ki so prodale rekordno veliko predobrih jernejevih štrukelcev,pa tudi prelep Tadejev glas iz skupine Nebo je dodal svoje.Čestitke vsem, upam da se bo kdo od sosednjih občin zgledoval po takem prazniku,ki ga daleč naokoli ni.Razen gostinske ponudbe, ki pa je žal pokvarila vse ostalo lepo.
26.8.2012Ocenitm 
Kaj pa je bilo narobe z gostinsko ponudbo?
26.8.2012Ocenipepi 
vse blo ok cvička premalo
27.8.2012Oceniopazovalec 
sparjena voda, kuhan union,če ponoviš rundo, pričakuješ isto pijačo,ne pa namesto zale kar eno dano...neslana zelenjava, premalo pečeni čevapčiči, da o narezanih kosih kruha ne govorimo, pleskavice pa za pod mikroskop poiskat, tako velike so bile.....nekateri za svoj denar pričakujemo nekaj, drugi za svoj dobiček pa kaj drugega...torej ta ponudba nas ne odvrne od naslednjega Jernejevega,upam pa da pod okriljem občine, ki je do sedaj še vedno obvladala vse.
27.8.2012OceniKmetica 
Hvala za pohvale za naše (šentjernejske) štrukeljce. Z uspešno prodajo in pohvalo je poplačan ves trud in tudi prostovoljno delo, ki smo ga vložile v 17 dnevno dogajanje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava