gospodarstvo

Sejem Agra: INO Brežice spet z medaljo za dva izdelka

26.8.2012 | 15:30 | B. D. G.

Foto: Pomurski sejem

Foto: Pomurski sejem

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu danes poteka drugi dan Agre, največjega kmetijsko-živilskega sejma v tem delu Evrope, ki so ga odprli včeraj, končal pa se bo v četrtek, 30. avgusta. Letošnji sejem je jubilejni, že 50. po vrsti, v teh dneh pa ga bo gotovo obiskalo tudi veliko udeležencev iz našega območja.

Sejem Agra je včeraj odprl predsednik države Danilo Türk, na otvoritveni slovesnosti pa sta govorila tudi dva naša rojaka: kmetijski in okoljski minister Franc Bogovič in Cveto Zupančič, novi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Svečanosti je se udeležila tudi letošnja vinska kraljica Slovenije, prav tako naša rojakinja iz brežiške občine, Martina Baškovič.

Foto: Pomurski sejem.

Foto: Pomurski sejem.

Pred otvoritvijo sejma že celo poletje potekajo številna ocenjevanja živilskih izdelkov,v zadnjih dveh dneh pred otvoritvijo pa so strokovnjaki ocenjevali tudi kmetijsko mehanizacijo in opremo. Na ocenjevanje je kar 25 domačih in tujih podjetij poslalo 45 eksponatov.

Strokovno ocenjevalno komisijo je vodil predsednik prof. dr. Franci Čuš, Fakulteta za strojništvo Maribor, člani komisije pa so bili: Franc Fašalek, Gornja Radgona, doc. dr. Marjan Janžekovič, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, in doc. dr. Janez Kramberger, Fakulteta za strojništvo Maribor.

Podelili so 2 šampiona, 27 zlatih medalj, 13 srebrnih in 3 bronaste. Šampionsko nagrado za novi izdelek domače proizvodnje je komisija soglasno podelila mobilni žičnici MOZ 200 podjetja Tajfun Planina pri Sevnici, za tuji izdelek pa kmetijskemu poljedelskemu traktorju NH T7.170 iz družbe Acitro.

Mehanizacija iz INO Brežice na letošnji razstavi kmetijske mehanizacije v Posavju. (Foto: BDG)

Mehanizacija iz INO Brežice na letošnji razstavi kmetijske mehanizacije v Posavju. (Foto: BDG)

Med dobitniki zlate medalje je letos podjetje INO Brežice iz Krške vasi, ki je to odličje prejelo za dva nova izdelka: za precizno pnevmatsko nadtlačno sejalnico, hidravlično paralelno zložljivo, profi model 8K-HPZ, in za hidravlično zložljivi plavajoči poljedelsko-komunalni mulčer, profi model Triplex.

Kar tri srebrne medalje je z naših krajev prejelo še podjetje Vzorec Raka, in sicer za tri izdelke tuje proizvodnje: rotacijsko koso SAMASZ KT301SH-disk.3m, zgrabljalnik SAMASZ Z2-780-2 vreteni in za pajek SAMASZ P6-650.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava