kultura

Ves teden v družbi najboljših (novomeških) režiserjev

27.8.2012 | 10:05 | M. M.

Foto: Robert Kruh

Foto: Robert Kruh

Novo mesto - Sobota je minila v znamenju tradicionalne Noči na Krki, ki je bila odlično obiskana, v Novem mestu pa sledita še festivala Muzejski vrtovi in Novomeška filmska šola (NOFIŠ). Slednja se začenja z nocojšnjo projekcijo »še nevidenih začetkov štirih novomeških režiserjev: Žige Virca, Roka Bička, Klemna Dvornika in Nejca Gazvode«, so sporočili organizatorji, tj. Klapa – društvo ljubiteljev filma Novo mesto.

Festival bo po njihovih besedah letos predstavljal hommage novomeškemu filmu in njegovim ustvarjalcem. Delavnica z mentorji, ki žanjejo najvišje nagrade na slovenski filmski sceni, pa bo udeležencem ponudila novo znanje na vseh področjih filmskega ustvarjanja ter seveda prijetno zabavo v dolenjski prestolnici.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je NOFIŠ primarno filmska delavnica, na kateri se udeleženci spoznajo z vsemi stopnjami filmske produkcije in na koncu pod mentorstvom slovenskih filmskih ustvarjalcev ustvarijo svoj film, ki ga bodo predstavili na sobotni zaključni projekciji. Letošnji mentorji posameznih sklopov delavnice so Vlado Škafar (scenarij), Klemen Dvornik (režija), Janez Stucin (fotografija), Jurij Moškon (montaža) in Jonas Žnidaršič (igra).

Ob večerih bo NOFIŠ v klubu LokalPatriot ponujal filmske projekcije, predavanja in natečaj Borci za ideje. Kot omenjeno, si bodo lahko obiskovalci že nocoj v atriju kluba ogledali začetke štirih Novomeščanov: Žige Virca, Roka Bička, Klemna Dvornika in Nejca Gazvode. V naslednjih dneh se bodo zvrstili še filmi Izlet, Kruha in iger, Klic z gora in Družina. Knjigarna Goga bo jutri gostila predavanje Stojana Pelka, v sredo pa Marcela Štefančiča.

Letos bodo prvič podelili tudi nagrado za najboljši mladinski kratki film v okviru festivalskega natečaja Borci za ideje. Ožji izbor prispelih filmov bodo predstavili na velikem platnu v četrtek.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava