DOLENJSKI LIST

Dolenjski list
Germova ulica 4
8000 Novo mesto, p.p. 212
(07) 39 30 500
info@dolenjskilist.si
spletno.urednistvo@dolenjskilist.si

srečetpetsobned
napoved napoved napoved napoved napoved
18°C 17°C 17°C 17°C 14°C
29°C 28°C 24°C 26°C 18°C
jun
29

Belokranjec Jožef Prus četrtič zapored slovenski vinar leta

28.8.2012 | 14:10

Jožef Prus s sinom Jožetom.

Jožef Prus s sinom Jožetom.

Na velikem obcestnem plakatu bo kmalu zmanjkalo prostora za laskave Prusove nazive.

Na velikem obcestnem plakatu bo kmalu zmanjkalo prostora za laskave Prusove nazive.

Krmačina - Pravkar smo izvedeli, da so danes na 50. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni podelili naziv slovenskega vinarja leta Jožefu Prusu s Krmačine pri Metliki. Prus je ta laskavi naslov prejel že četrtič zapored, kar se doslej ni zgodilo še nobenemu vinogradniku.

Letos so iz Vinske kleti Prus na ocenjevanje v Gornjo Radgono dali 28 vzorcev vin ter osvojili dva šampiona, 15 velikih zlatih, šest zlatih in štiri srebrne medalje. Jožef Prus pa je tudi letošnji prvak belokranjske vinsko turistične ceste. Kot je dejal Jožef, je naziv vinogradnika leta zasluga vseh družinskih članov, torej tudi žene Anice, mame Terezije ter otrok Jožeta, Simone in Matjaža. S tem nazivom pa so le še potrdili, da je kakovost njihovih vin, ki jih zorijo v največji zasebni vinski klet v Beli krajini, vse večja.

Besedilo in fotografiji: M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (15)

29.8.2012Oceni Resnica 

Tisti, ki malo poznajo, vedo, da so ti naslovi in nazivi malce za lase privlečeni. Poglejte si, koliko najboljših vinarjev iz Brd in Štajerske daje še na sejem ocenjevat. Dejstvo je, da je to ocenjevanje že passe. Ko bo prejel zlato Decanterjevo, naj se pa hvali. Saj ni nič slabega s tem hvaljenjem, vendar vedeti moramo, da to ni ne vem kakšno ocenjevanje. Pač, na tem sejmu so bili prvi, ki podeljujejo naziv vinar leta. Podeljujejo tudi naziv za največji ženski harmonikarski orkester in podobno. Je pa res, da smo Slovenci toliko mahnjeni na te nazive, da mu bo posel v Sloveniji dobro tekel, kar je pohvale vredno. V tujini pa ta naziv nič ne pomeni. V kolikih restavracijah v Italiji, Franciji ali Nemčiji se pa pijejo belokranjska vina? Vina je le za domač kokošnjak.

29.8.2012Oceni anonimen belokranjec 

Ti nepoznavaec nevoščljivi Prus vsako leto dobi največ zlatih medalj na Dcanter world wine international kar ni noben vinogradnik iz Brd in štajerske dobil v enem letu,pozanimaj se pa boš videl.Letos dve zlati -povej kje so brda. Po pravici povedano Prus in Šturm prekašata vse štajerce in Primorce.Stiska vas močno pa da ne govorim o trsnem izboru,ko v beli krajini lahko poskusiš vrhunski cabernet savignon pa ga ni v trsnem izboru. Poglej samo letos njegove medalje na decanter world wine international,ter v franciji pa se boste utišali!!!!!! Foušarija slovenska na višku!! Poskusil sem tako štajerska kot primorska vina in lahko samo rečem kot večina uzivalcev Prusovih vin da je dobesedno CARRRRR !!!!!!!! Lep pozdrav

29.8.2012Oceni Resnica skazica 

Komentator "Resnica", oglejte si tale seznam: http://www.decanter.com/dwwa/2012/dwwa_search.php?qsearch=agmw

29.8.2012Oceni imker 

pogledal ta seznam: 2 zlati Prus, 1 zlata Ptujska klet in 1 Kranjc Štajerska

30.8.2012Oceni kristina 

ma dejjj...opet pijana belokrajna in njen alkoholizirani ludje

30.8.2012Oceni kristina 

in celo leto spet ga poslušat.,prus to,prus ono...ajoj.in vedno,me bo driska uhvatila

30.8.2012Oceni sosss 

Sami čvekači,ki ne veste koliko dela je v vinogradu, da o delu v kleti ne govorim. Kristina- saj ti ga ni treba poslušati, pojdi stran, če pa te napade driska pa ni nič slabega, če se ti mal očistijo čreva, pa v lekarnah tudi prodajajo čepke za ušesa, pa si jih nabavi in stvar je rešena. Kar pa se tiče Prusovih vin so pa res kvalitetna in če jih komu ne paše piti naj pije tistega iz širokega lista, ki pravijo, da je zdravilno, pa še glava te boli po njih. PRUSOVIM pa vse čestitke in še veliko uspehov pri njihovem delu. Je pa res, da fovšija ne pozna meja, saj smo fovš sosedu, če ima en kamenček več na svoji poti.

30.8.2012Oceni cviček 

Najboljši je pa cviček, pa šmarnca:))

30.8.2012Oceni lojz 

letos je najvecji belokranjski zmagovalec OTMAR STURM regionalna medalja na dekanterju v londonu od 14200 vin je regionalno dobilo samo 118 vin mislim da in eno in edino iz slovenije je otijevo, oti cestitke, saj vsi vemo, da gospa MBJ ni nic napisala o tem.

1.9.2012Oceni sommelier 

Dej lojz mal se umiri! Če bi poznal situacijo bi ti blo vse jasno.Moraš vedeti da čedalje manj primorcev daje ocenjevat vina na decanter.Še nekaj kje si pa videl da gostinci in s.p ocenjujejo vino. Še zdaj ne morem verjet ,da lahk Čarman ocenjuje na Decanterju,ker so naši uradni ocenjevalci večji strokovnjaki.Je pa za pohvalit isto Šturma. Samo problem je ker se ne znajo belokranjski vinogradniki med sabo povezat.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto osem in devet: