kronika

Trojica osumljena goljufanja gradbenega podjetja

5.9.2012 | 13:45 | J. A.

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: arhiv DL)

Novo mesto - Kriminalisti s PU Novo mesto so na okrožno državno tožilstvo poslali več kazenskih ovadb zaradi suma gospodarskih kaznivih dejanj zoper tri osumljence, stare 35, 53 in 55 let z območja novomeške policijske uprave.

35-letnik je bil v času storitve domnevnih kaznivih dejanj zaposlen v gradbenem podjetju z območja Novega mesta. Dalj časa je opravljal različna gradbena dela pri naročnikih, prejetega denarja pa ni odvajal oškodovani družbi, poleg tega pa naj bi si prilaščal še gradbeni material. S tem naj bi oškodoval gospodarsko družbo, kjer je bil zaposlen, za okoli 62.000 evrov.

Drugi osumljeni, 53-letnik, je v dogovoru s 35-letnikom sestavil račun z lažno vsebino za domnevno opravljene gradbene storitve in ga izstavil družbi, v kateri je bil zaposlen 35-letnik. Na navedeni način so poskusili gospodarsko družbi oškodovati za nekaj čez 10.000 evrov.

35-letnik naj bi z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin in utemeljevanjem, da potrebuje denar za poplačilo že opravljenih storitev oziroma upnikov, spravil v zmoto odgovorno osebo gospodarske družbe, da mu je izplačala več kot 60.000 evrov, v enakih oziroma podobnih okoliščinah pa je poskušal pridobiti še 120.000 evrov, vendar je ostalo pri poskusu.

Ovaden je bil tudi 55-letnik, ki je bil nadzornik pri določenih projektih, kjer je sodeloval in dela izvajal osumljeni 35-letnik. Ta naj bi določene poslovne listine, ki jih je vodil v svoji družbi, uničil in zamenjal z novimi s prirejeno vsebino, ki ni odražala dejanskega stanja. 55-letni osumljeni, nadzornik na projektu, pa je takšno vsebino potrdil.

Za navedena dejanja so kriminalisti napisali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj: poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, poskus poslovne goljufije in goljufije.

Aktivnosti policistov in kriminalistov je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Krškem, rezultat dobrega sodelovanja pa je uspešno zaključena preiskava s podanimi kazenskimi ovadbami.

V predkazenskem postopku je bila opravljena tudi finančna preiskava pri 35-letnemu osumljencu. Kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo poslali pobudo za zavarovanje oziroma odvzem protipravne pridobljene premoženjske koristi. Na podlagi pobude in predloga tožilstva je sodišče izdalo sklep o zavarovanju protipravno pridobljene premoženjske koristi v vrednosti več kot 120.000 evrov, je še sporočil Robert Perc s PU Novo mesto.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.9.2012OceniBeg 
Zakaj spet ni objavljenih imen in imena podjetij?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava