DOLENJSKI LIST

Dolenjski list
Germova ulica 4
8000 Novo mesto, p.p. 212
(07) 39 30 500
info@dolenjskilist.si
spletno.urednistvo@dolenjskilist.si

torsrečetpetsob
napoved napoved napoved napoved napoved
13°C 14°C 15°C 16°C 18°C
22°C 25°C 25°C 26°C 28°C
jun
28

V sklopu situlske razstave še Svetlana Jakimovska Rodić

7.9.2012 | 15:40

Z razstave Odsevi prazgodovine v bronu - Situlska umetnost Novega mesta. (Foto: I. V., arhiv DL)

Z razstave Odsevi prazgodovine v bronu - Situlska umetnost Novega mesta. (Foto: I. V., arhiv DL)

V sklopu situlske razstave še Svetlana Jakimovska Rodić

Novo mesto - V mali dvorani Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Stene varnih sob - motivi s situl slikarke Svetlane Jakimovske Rodić. Z njenim tolmačenjem prizorov s prazgodovinskih situl bodo dopolnili arheološko-dokumentarno razstavo Odsevi prazgodovine v bronu - situlska umetnost Novega mesta, ki so jo tam odprli junija.

Kot je povedal direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj, je Jakimovska Rodićeva prizore z železnodobnih situl, ki so jih odkrili na Dolenjskem, soočila s sodobnostjo s poudarkom, da človeštvu po dobrem poltretjem tisočletju od njihovega nastanka ni uspelo odpraviti vojnega nasilja.

Ker situle hkrati z bojnimi prizori iz evropske prazgodovine prinašajo tudi reliefne upodobitve vsakdanjega življenja, obredja, običajev, radožive in skoraj religijske spolnosti ter živalstva, pa je njihovo sporočilo obenem tudi miroljubno in hvalnica življenju, je dodal.

Gre za manjšo razstavo oziroma postavitev znotraj razstave, ki so jo med osrednjimi novomeškimi prireditvami pripravili v sklopu partnerskega projekta Evropska prestolnica kulture 2012. Slikarka je projekt situlske umetnosti prijavila na razpis ministrstva za kulturo in jo pripravila v času umetniške rezidence v Berlinu. Razstava bo na ogled do konca meseca.

Svetlana Jakimovska Rodić se je leta 1965 rodila v Kumanovem v Makedoniji. V Skopju je leta 1990 diplomirala na tamkajšnji Filozofski fakulteti, podiplomski študij grafike pa nadaljevala na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. Od leta 1992 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, od leta 1994 ima status svobodne umetnice. Živi in ustvarja v Ljubljani.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto sedem in sedem: