novice

Predlogi kandidatov za državne svetnike do 21. in 22. oktobra

7.9.2012 | 12:40 | M. M., STA

Bojan Kekec in Jože Mihelčič

Bojan Kekec in Jože Mihelčič

Jernej Lampret in Jože Slivšek

Jernej Lampret in Jože Slivšek

Ljubljana - Državna volilna komisija je na včerajšnji seji sprejela rokovnik za izvedbo volitev v državni svet (DS), ki bodo 21. in 22. novembra. Občinske svete in interesne organizacije je pozvala, naj do 21. oz. 22. oktobra predložijo sezname elektorjev ter kandidature za člane državnega sveta.

V sedanji sestavi DS so predstavniki lokalne skupnosti z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter kočevsko-ribniškega Bojan Kekec (predstavnik 14. volilne enote s sedežem v Novem mestu: občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Novo mesto, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Mirna in Žužemberk), Jože Mihelčič (predstavnik 15. volilne enote s sedežem v Črnomlju: občine Črnomelj, Metlika in Semič), Jože Slivšek (predstavnik 20. volilne enote s sedežem v Krškem: občine Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica) ter Jernej Lampret (predstavnik 22. volilne enote s sedežem v Grosuplju (občine Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostel, Loški potok, Osilnica, Ribnica in Sodražica). Državni svetnik je tudi Cvetko Zupančič, ki prihaja z Vrha pri Višnji Gori, v DS pa je med drugim član Interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev (predstavnik kmetov). Junija letos je Cirila Smrkolja zamenjal na položaju predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Volitve bodo 21. oz. 22. novembra

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je splošne volitve predstavnikov lokalnih interesov v DS razpisal za sredo, 21. novembra, splošne volitve predstavnikov ostalih interesnih skupin pa bodo potekale dan pozneje, 22. novembra. Za dan razpisa splošnih volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 10. september.

DS sicer šteje 40 članov, predstavnikov tako delovnih in socialnih interesov (funkcionalni interesi) kot predstavnikov lokalnih interesov (teritorialni interesi). Po štirje svetniki so predstavniki delodajalcev, predstavniki delojemalcev ter predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Šest je predstavnikov negospodarskih dejavnosti, poleg teh pa je še 22 predstavnikov lokalnih interesov. Člani DS so voljeni za dobo petih let.

Volitve v državni svet ne potekajo neposredno, temveč na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji. Število elektorjev pa je odvisno od števila prebivalcev v lokalni skupnosti oz. števila članov posameznih interesnih organizacij.

Državna volilna komisija je včeraj sprejela poziv občinskim in mestnim svetom ter interesnim organizacijam, da izvolijo svoje predstavnike v volilna telesa ter določijo kandidate za člane državnega sveta. Občinski in mestni sveti morajo sezname elektorjev in kandidature za člana državnega sveta predložiti najpozneje do 21. oktobra.

Interesne organizacije pa morajo sezname elektorjev in kandidate za člane DS predložiti do 22. oktobra. Poziv DVK interesnim organizacijam vključuje gospodarske zbornice in združenje delodajalcev, sindikate, poklicne organizacije obrtnikov, kmetov in drugih samostojnih poklicev, univerze ter poklicne organizacije pedagoških delavcev, raziskovalcev, kulturnih delavcev, zdravstvenih delavcev in delavcev na področju socialnega varstva.

Volilne komisije volilnih enot bodo seznam elektorjev za volitve predstavnikov lokalnih interesov ter kandidature za člana DS, predstavnika lokalnih interesov, potrdile do 2. novembra. Za predstavnike funkcionalnih interesov pa bo to do 3. novembra storila DVK.

Volitve pa bodo, kot omenjeno, potekale 21. in 22. novembra. 21. novembra bodo volilni zbori volili predstavnike lokalnih interesov, naslednji dan pa predstavnike funkcionalnih interesov.

Tudi pred petimi leti so volitve državnih svetnikov potekale 21. in 22. novembra, sedanji sklic DS pa se je na ustanovni seji sestal 12. decembra 2007, ko je tudi izvolil svoje vodstvo. Zakon o državnem svetu določa, da se splošne volitve opravijo najprej dva meseca in najkasneje petnajst dni pred iztekom petletne mandatne dobe državnega sveta, ki se računa od dneva njegove prve seje. Mandat prejšnjega državnega sveta pa preneha s prvo sejo novega državnega sveta.

Državni svet je sicer zastopstvo nosilcev socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Med svojimi pristojnostmi DS lahko predlaga državnemu zboru sprejem zakonov; daje DZ mnenje o vseh zadevah iz njegove pristojnosti; zahteva, da DZ pred razglasitvijo kakega zakona o njem še enkrat odloča; zahteva razpis naknadnega zakonodajnega referenduma; ter zahteva preiskavo o zadevah javnega pomena.

‹ nazaj

Komentarji (10)

7.9.2012OceniNovomeščan 
kaj nam je tega zajedalskega državnega sveta treba??????? Hej, Virant, si nekaj obljubil!!!
7.9.2012Oceniježek 
DS korito za parazite ...
7.9.2012OceniStane 
Kruhoborci!
7.9.2012OceniRobin Hood 
Virant je že obljubil, ampak, saj se ve kdo je bil proti ukinitvi državnega sveta ?? A se je že pozabilo ?? Ne ne, ni se še pozabilo, to so bili v SLS , PS in SD. tok , da se ve .
8.9.2012Ocenikren 
pa ne me je..at,pa kaj ta država res mora za vsako ceno iti v ku...ac,zemlja odprise pa potegni vase parazite in napravi nafto in plin iz njih.....
8.9.2012Ocenisoseda 
joj kren kako maš danes prav, čeprav učasih maš pa tako bedne, da te je groza. Ja , če bi se to dalo, bi bilo vsaj nekaj koristi od teh parazitov, kod jim praviš. Pa kaj ne morjo združiti volitve v en dan?? Spet nepotrebno zapravljanje denarja. Pol pa pravijo, da je recesija. Ja res bi bilo dobro pridobivat nafto, samo ne vem, če bi se dala prečistit za uporabo, bi bila preveč ZASRANA! Tako, da vprašanje???
8.9.2012Ocenikren 
soseda veš če bi delali v dobro države in državljanov,bi jih spoštoval,glede na stanje kakršno je pa ravno zaradi takih,ki delajo za svoj dobrobit in lastne interese pa ne morem lepih besed,drgač pa ja,bi pa večkrat skoz filter spustil nafto ali pa bi kako šolo,bolnico al pa vrtec ogreval z njo,kaj misliš?????
8.9.2012OceniUps!!! 
kren, vidim da počasi spregleduješ! Počasi, a zagotovo boš spoznal, da je materiala za nafto in plin kar nekaj tako na levici, kot desnici. Se motim,ali pa še vedno misliš, da je levičarski material številčnejši in kvalitetnejši, desničarski pa manj kakovosten in v zanemarljivih količinah? ;-)))!! Torej, naj zemlja vase potegne samo leve lopove ali pač tudi desne ? Samo ateiste, ali tudi verujoče? Samo " partizane" ali tudi " domobrane"? Samo tiste, ki jih fotramo v DS, ali tudi tiste, ki se pasejo v DZ, ministrstvih, državnih institucijah, občinah, et cetera? Tudi take, ki so doma do nedavna vodili davčno upravo, denar pa( VEČINOMA NE ZASLUŽEN Z PLAČKO ) pa nalagali na Cipru, ali tudi leve in desne tajkune skupaj s RKC ( zavezano v življenje in revščini, k duševni skrbi in ne k dobičku in ustanavljanju profitnih podjetij ), ki so uničili slovenske državne banke ?!!! Napisal si, da vse! To ti resno? Če resno, potem se tvojemu mnenju pridružuje ( kakor me pogosto imenuješ) tudi " levičarsko trobilo" Ups!!! in se obenem za tvojo "ozdravitev" zahvaljujem tako Bogu, kot Mrxu in Engelsu. Da se komu ne zamerim ;-)))!!
9.9.2012OceniFranci 
RES JE, LEVI IN DESNI; PARAZITI NIČVREDNI. To so dokazali v dvajsetih letih.
10.9.2012Ocenisoseda 
ja kren dejmo probat, saj enkrat bo moral pridet do sprememb, sam, če bomo samo takole jamral in pisal se ne bo zgodl nič konkretnga. Bo treba stvari vzeti v roke in počistit te PARAZITE! Vem, da se strinjaš! Veš manjka nam Matja Gubec in podobni. Če bi mi imeli "jajca" bi že kaj ukrepali tako pa samo kimamo in zategujemo pasove, ampak teh lukenj je že zmanjkalo. Glede ogrevanja vrcev in šol, bi bila dobra, al pa ne sej tud zdej niso ne vem kako kvalitetni, pa tud material nebi bil nič bolš, tako, da, bi bili naši malčki vrjeten na mrzlem. Sicer pa bolš, da pustiva to, če ne bova še pogruntala,da bi lahko zlato delala iz njih, v tako temo sva se spustila. To bi bilo šele drago, dnarja pa ni!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava