Srečanje združenja multiple skleroze

8.9.2012 | 15:40

Krka - Grosupeljska podružnica Združenja multiple skleroze Slovenije danes na Krki organizira drugo vseslovensko srečanje bolnikov s to boleznijo, ki jih je v državi preko 3.000. Multipla skleroza je bolezen osrednjega živčnega sistema in velja za najpogostejšo nevroimunsko bolezen med mladimi odraslimi osebami.

Za multiplo sklerozo najpogosteje zbolijo osebe med 20. in 40. letom, med obolelimi za to kronično in neozdravljivo boleznijo pa je več žensk (kar dve tretjini). Multipla skleroza ni nalezljiva in ni dedna, lahko pa povzroči: različne okvare na spodnjih in zgornjih okončinah, utrujenost, nejasen ali dvojni vid, motnje koordinacije in zaznavanja, okvare sluha in govora, nehotene trzljaje, motnje občutenja, težave pri zadrževanju urina in blata, mišično nemoč okončin. Vse našteto, simptomi se med seboj prepletajo v različnih časovnih obdobjih, lahko vodi v lažjo ali težjo invalidnost.

Tudi današnje srečanje na Krki ima kot lani dobrodelno noto, saj zbirajo denar, s katerim bodo pomagali bolnikom. Lani so zbrali okoli 3.000 evrov.

"Po hudi operaciji, ki sem jo imel, sem se si zastavil cilj, da skušamo organizirati prireditev, na kateri bi zbirali denar, s katerim bomo pomagali tistim članom, ki finančno stojijo nekoliko slabše," je o ideji za to prireditev povedal pobudnik Tone Perko s Krke in omenil, da nekateri člani dobijo le po 200 ali 300 evrov pokojnine, kakovostni pripomočki pa so dragi (električni skuter na primer stane tudi 2.500 evrov).

"Združenje bolnikov mutiple skleroze ima okoli 2100 članov v 16 podružnicah," je pojasnil predsednik grosupeljske podružnice Uroš Gros in dodal: 

"Multipla skleroza je neozdravljiva bolezen, tako lahko rečemo, da nam lahko le še višja sila pomaga in zato v tednu, ko godujeta zdravnika sv. Kozma in Damjan, zavetnika bolnikov, organiziramo mašo in srečanje na Krki."

Današnje somaševanje je vodil bolnišnični duhovnik Toni Brinovec, v kulturnem programu pa so in bodo do večera nastopili: ansambel Povratniki, Mešani pevski zbor Krka, Rok Godec, Damjan Zajc in Mojca Zajc, Krški rogisti, učenci podružnične šole Krka, Nina Pušlar, Tanja Lokar, Klemen Omejec, Šentviški slavčki, Tiana, Ana ter Jurij Koželj, Jernej Lampret, Urh Pirc in Martin Meglič. Gros je poudaril, da so se vsi nastopajoči odpovedali honorarju.

Zbrane sta pozdravila tudi ivanški župan Dušan Strnad in predsednik KS Krka Andrej Tomažin. Na Krki so danes tudi člani dolenjske podružnice združenja s svojo predsednico Anito Hočevar.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentiraj prispevek