posavje

Župani in direktorji o sistemu ravnanja z odpadki

17.9.2012 | 15:20 | M. M.

Foto: občina Krško

Foto: občina Krško

Krško - Potem ko je avgusta z delovanjem začel nov, sodoben objekt za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov na lokaciji obstoječega Zbirnega centra v Spodnjem Starem Gradu, ki omogoča njihovo avtomatsko sortiranje, je župan občine Krško Miran Stanko danes na ogled delovanja linije in predstavitev sistema gospodarjenja z odpadki povabil župane ostalih posavskih občin in direktorje komunalnih podjetij s tega območja.

Kot so sporočili iz krške občine, koncept gospodarjenja z odpadki pri njih deluje v prid preprečevanja nastajanja odpadkov in daje prednost ponovni uporabi ter recikliranju. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi, kako se odpadki predelajo v koristne surovine. Zanimiv je podatek, da v vseh objektih na zbirnem centru v Spodnjem Starem Gradu letno obdelajo skoraj 6000 ton ločeno zbranih komunalnih odpadkov. Nova pridobitev, ki letno omogoča obdelavo 15.000 ton odpadkov, pa tako predstavlja nadgradnjo že do sedaj zgledno delujočega sistema ravnanja z odpadki.

»Posavski župani so bili enotnega mnenja, da je potrebno najti čim bolj ugodno rešitev za odvoz odpadkov. Takšno, ki bo v korist občanov oz. končnih uporabnikov. Zato smo v pogovorih iskali možne poti in rešitve, da bi bila kalkulacija končne cene za občane čim nižja,« je ob zaključku srečanja povzel župan Stanko.

Da bo investicija, ki so si jo ogledali gostje, zagotovila ugodnejšo ceno predelave odpadkov, kot jo imajo primerljivi centri v Sloveniji, je na današnji predstavitvi poudaril tudi direktor sektorja komunale v družbi Kostak Jože Leskovar. Direktorica občinske uprave Melita Čopar pa je dodala, da bo občina Krško na obstoječi lokaciji zbirnega centra dosegla, da se večina odpadkov obdela na njenem območju, na regijsko odlagališče CeROD pa se odvaža le tisti preostanek, ki je namenjen trajnemu odlaganju. S tem naj bi samo zavoljo manj pogostih prevozov prihranili okoli 50.000 evrov letno. Po trenutni oceni se bo količina sedaj odloženih odpadkov zmanjšala na tretjino, sta še poudarila Leskovar in Čoparjeva.

Gostje so se seznanili tudi z bodočimi načrti, saj bo center za ravnanje z odpadki občina v naslednjem letu nadgradila še z zaprtim objektom za biološko obdelavo odpadkov, kar se bo ugodno odrazilo tudi v zmanjšanem vplivu na okolje. Na ta način bo center v Spodnjem Starem Gradu, poleg centra v Celju, tehnološko in ekološko najučinkovitejši center v Sloveniji.

Posavske župane, direktorje občinskih uprav in komunal je župan sprejel v Mestnem muzeju, kjer so si gostje pred odhodom v sortirnico ogledali tudi del zgodovine, ki jo upodablja spominska soba krške mecenke in gospodarstvenice Josipine Hočevar, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zvočni zapisi

Župan Stanko o srečanju na temo gospodarjenja z odpadki

‹ nazaj

Komentarji (1)

18.9.2012Ocenijanez 
Je že prav, da se informirajo vodilni. Tudi za občane bi bilo koristno, da se organizira in izvede čimveč iformiranj. Obseg odpadkov še vedno raste, zaskrbljujoče ali pa celo nelogično glede na krizne čase, pa je, da se odvaža s pokopališč čedalje večje količine zgorelih sveč in tudi drugih odpadkov. Tudi iz trgovin še vedno prinašamo plastične vrečke, če ravno bi lahko bila embalaža povsem iz drugih materialov. Npr. mlekomati so dopolnili ponudbo, lahko bi jo tudi z dostavo od "praga do praga" itd.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava