gospodarstvo

V Revozu odpuščanje le skrajni ukrep, konec leta brez nagrad

19.9.2012 | 09:50 | STA

Foto: B. B., arhiv DL

Foto: B. B., arhiv DL

Novo mesto - V Revozu, kjer bodo zaradi prilagajanja proizvodnje povpraševanju po njihovih vozilih od danes do 28. septembra obratovali le v eni izmeni, sta davi uprava in sindikat podpisala dogovor o prilagajanju delovnega časa manjšemu obsegu naročil do leta 2014. V njem je odpuščanje navedeno le kot skrajni in zadnji ukrep.

Z dogovorom, ki so ga podpisali zjutraj ob 7. uri, so ukinili skoraj vsa izplačila nad kolektivnimi pogodbami in pogodbami o zaposlitvi ter jih spremenili v nadomestilo za nedelovne dni, ki jih bodo za prilagajanje proizvodnje v Revozu uvedli še do konca leta in tudi pozneje, je povedal predsednik sindikata Revozovih delavcev Slavko Pungeršič.

Po njegovih besedah je temelj dogovora, da zaradi manjšega obsega naročil delavcev ne bodo odpuščali, temveč se bodo zatekli k različnim drugačnim ukrepom.

Ti za tekoče leto predvidevajo, da se nagrada delavcem ob koncu leta in dvig plač, ki je bil enako predviden za takrat, ne izplačata, temveč bodo z zanju predvidenim denarjem poplačali tako imenovane iksilon oz. proste dneve.

Pristavil je, da bodo po 28. septembru v Revozu vnovič obratovali v dveh izmenah, podobno kot junija pa bodo občasno uvedli še kakšen dela prost dan, medtem ko se osnovna plača delavcem ne bo spremenila.

Za obdobje od novega leta do leta 2014, ko bodo v Revozu začeli z novim proizvodnim projektom Edison, je Pungeršič med predvidenimi ukrepi navedel še odpoved predvidoma dvoodstotne uskladitve plač z inflacijo, ukinitev individualnih napredovanj in nagrajevanj, izplačilo regresa v najnižjem dopustnem znesku oz. v višini minimalne plače ter znižanje akontacije letne nagrade na 38 evrov mesečno in njeno izplačevanje v dvanajstinah.

Z omenjenimi ukrepi bo vsak zaposleni med letoma 2013 in 2014 prišel do 21 prostih dni, ki jih bodo v družbi uporabili za prilagajanje proizvodnje. V primeru, da predvideni ukrepi ne bodo zadoščali in se bodo razmere na trgu še poslabšale, pa so se dogovorili o dodatnih možnostih, o uvedbi katerih bodo sklenili poseben sporazum.

Med dodatnimi možnimi ukrepi so skrajšanje delovnega časa, neplačana odsotnost z dela in čakanje na delo doma ter odpuščanje presežnih delavcev, kar pa je v dogovoru navedeno kot resnično zadnja možnost, je poudaril sindikalist. Pred morebitnim odpuščanje bo sindikat, če bo treba, vsekakor želel doseči še kakšen drugačen ukrep in dodaten dogovor, kot na primer uvedbo 36-urnega delovnika, je dodal.

Če se bo stanje na trgu do leta 2014 popravilo, bo sindikat morda zahteval popravek danes podpisanega dogovora, je dodal sindikalist.

Kot so davi zapisali v Revozu, je tamkajšnje vodstvo zadovoljno, da je prišlo do podpisa sporazuma o prilagajanju delovnega časa manjšemu obsegu naročil, s katerim obe strani potrjujeta pripravljenost, da bosta skupaj iskali rešitve za prebroditev težkih razmer na trgu, s katerimi se trenutno sooča podjetje.

‹ nazaj

Komentarji (10)

19.9.2012Oceniinšpektor 
Glede na izkušnje iz preteklih let sem prepričan, da bo sedaj kar na lepem dovolj naročil. Vodstvo je doseglo svoje, delavcem so pokradli še zadnji drobiž, dela bo dovolj, delalo se bo pa za "bohlonaj".
19.9.2012Ocenimmmmmmmm 
"Če se bo stanje na trgu do leta 2014 popravilo, bo sindikat morda zahteval popravek danes podpisanega dogovora, je dodal sindikalist" !!!! Kam vse to pelje! Če bo, .... bo sindikat MORDA zahteval ......! Zakaj je že sindikat? Zato, da vodstvu leze v ......, revežem pa pobira denar! Dragi sindikalist, raje ostanite tiho, kot da uporabljate besedo MORDA, ker veliko nas ve, da iz tega ne bo nič!!!
19.9.2012Oceniopazovalec 
mislim da bi tak sindikat mogla imet vsaka še tako majhna firma, pa bi blo marsikomu bolje, pa veseli bodte, da imate službe!
19.9.2012Ocenimilko 
Razumljivo je da se sindikat pogovarja,dogovarja,popušča...Ne razumem pa zakaj se ne dogovarja tako,da se vse odvzete pravice delavcem ob prvi priiliki,ko se stanje izboljša,vrnejo.Na splošno izgubljamo pravice katere nikoli ne bomo vrnili..... brez revolucije.Na žalost.
19.9.2012Ocenipeteln 
he he, kot bi se petelin z lisico dogovarjal, da, ko bo imela zadosti kokoši, jih bo njemu pa nazaj nosila :))
19.9.2012OceniKrkaš 
Sej če komu kej ne odgovarja, naj pa v Revozu odpoved da, pa naj gre drugam v službo al naj pa privat odpre, pa naj služi denar, k ste tako pametni. Pač bo treba mal bol delat, pa potrpet. Nobena uspešna evropska država ne pozna regresa pa podobnih neumnosti. :-)
19.9.2012Ocenirevoz 
Naš sindikalist je čist OK. Pa razume situacijo, da ga ni za srat.
20.9.2012Ocenigarač 
Sindikalist SDR je plačanec Revoza in je za njih seveda OK. Razume tudi, kako bo, če bo on osebno ostal brez prebite pare. Namesto, da bi se ti sindikalni nesposobneži ukvarjali predvsem s tem, kako delavcem zagotoviti delo in solidne plače za čoveka dostojno življenje, se ukvarjajo s tem, kako obubožanemu delavcu z minimalno plačo pobrati vse in na njegov račun reševati svojo rit in riti vodilnih v podjetju.
20.9.2012Ocenilenuh 
Dej garač, ne jamrej!
21.9.2012Ocenipravi garač 
Lenuh, tudi ti živiš na tuj račun.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava