gospodarstvo

SID banka odobrila posojilo šentjernejskemu Hybu

19.9.2012 | 16:40 | B. D. G.

  Dušan Plut, direktor podjetja Hyb in družbe IN.Medica, maja lani, ko je s tedanjo gospodarsko ministrico Darjo Radić podpisal pogodbo o sofinanciranju razvojnega centra v Šentjerneju. (Foto: BDG)

  Dušan Plut, direktor podjetja Hyb in družbe IN.Medica, maja lani, ko je s tedanjo gospodarsko ministrico Darjo Radić podpisal pogodbo o sofinanciranju razvojnega centra v Šentjerneju. (Foto: BDG)

Šentjernej - Kot je danes sporočila Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka), je družbi Hyb odobrila dolgoročni, 10-letni kredit v višini 2,3 milijona evrov za financiranje projekta. Hyb so s tem denarjem razvijal in spravljal v proizvodnjo nove izdelke in tehnologije na področju medicine in industrijske senzorike.

Podjetje Hyb se ukvarja s proizvodnjo, razvojem in trženjem debeloplastnih hibridnih mikrovezij, senzorjev tlaka, medicinskih pripomočkov ter elektronskih sklopov za uporabo različnih aplikacij na področju medicine, avtomobilske industrije, telekomunikacij, grelno-hladilnih sistemov ter drugih industrij. V zadnjih dveh letih je Hyb veliko vlagal predvsem v razvoj industrijskega programa in programa medicine, ki ju ima za ključna strateška cilja. Lani je pridobil znak »CE« za sistem brezžičnega prenosa signala krvnega tlaka, ki je plod lastnega znanja in se uporablja v medicini. V družbi se pohvalijo, da je poleg njih na svetu samo še en ponudnik takega sistema.

V okviru projekta, ki ga je s posojilom podprla SID banka, bo podjetje razvilo več produktov, med njimi pa bo tudi sistem zaprtega zbiranja krvi – CBSS. To je medicinski pripomoček, ki je na trgu izredno redek, povpraševanja po njem pa je izredno veliko. Gre za črpalo z rezervoarjem za jemanje vzorcev krvi brez odpadne krvi pri pacientih v intenzivni negi in pri operativnih posegih, ki imajo vstavljene arterijske katetre. Pacienti pri tem ne bodo po nepotrebnem izgubljali moči, manjša pa bo tudi nevarnost povzročitve zračne embolije.

V programu medicine bodo razvili tudi napredno medicinsko napravo za izvajanje minimalnih invazivnih operacij (operacija abdomna in operacija sklepov), ki bo sestavljena iz robota ter seta za enkratno uporabo. Na set za enkratno uporabo se bo pritrdila kamera, preko katere bo kirurg spremljal izvedbo operativnega posega v telesu pacienta na tridimenzionalni sliki na monitorju.

V sklopu industrijskega programa bodo razvili senzorje nove generacije. Gre za tlačne senzorje in stikala, ki so danes prisotni v vseh industrijah in panogah. Aplikativne uporabe teh senzorjev so skoraj brez omejitev in s sodobnim načinom življenja se njihova uporaba hitro povečuje. Izdelali bodo tudi senzor za avtomobilsko klimo, pri katerem bodo uporabili povsem novo tehnologijo merjenja tlaka v avtomobilskem klimatskem sistemu.

"Kredit podjetju HYB je SID banka odobrila po programu Financiranje tehnološko-razvojnih projektov, za katerega je zagotovila 100 milijonov evrov lastnih sredstev, pridobljenih z zadolžitvijo pri Evropski investicijski banki (EIB), ter 50 milijonov evrov proračunskih sredstev, ki jih je zagotovilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. S takšno kombinacijo lastnih in proračunskih virov SID banka podjetjem zagotavlja nižje obrestne mere razvojnih kreditov," so sporočili iz banke.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava