dolenjska

Kastelic: Mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!

20.9.2012 | 11:50 | J. A.

Kastelic: Mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!
Kastelic: Mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!
Kastelic: Mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!

Trebnje - Včeraj ob štirih popoldne je trebanjska sejna dvorana pokala po šivih, saj so se žalne seje občinskega sveta ob smrti Janeza Gartnarja, častnega občana, ustanovitelja Galerije likovnih samorastnikov in sodnika, udeležili številni kulturniki, predstavniki lokalnih organizacij in njegovi stanovski kolegi. Najprej je nekaj besed o njegovem življenju in delu nanizal župan Alojzij Kastelic, za njim je sodelovanje z Gartnarjem predstavila tudi direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Patricija Pavlič, svoje spomine na preminulega so z zbranimi delili še častni občan Mihael Japelj, upokojena sodnica Alenka Kranjc in častna občanka Vilma Bukovec.

Sledila je 13. redna seja občinskega sveta, na kateri so svetniki med drugim potrdili mandat svetnici SDS Maji Jarc iz Stranj pri Dobrniču, ki je sprejela funkcijo in nadomestila Petra Finka, ta je namreč odstopil.

OPN do konca leta?

Poleg tega so se seznanili s stališči do pripomb in predlogov, podanih v času javne razgrnitve ter javne obravnave dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta za občino Trebnje, ki so objavljena tudi na spletni strani občine.

Kot je povedal Saša Dalla Valle iz podjetja URBI iz Ljubljane, ki je pripravljalo OPN, se je s tem zaključilo obdobje javne razgrnitve, dopolnili bodo osnutek s sprejetimi stališči in popravili prostorski akt, oblikovali predlog OPN in ga ponovno poslali nosilcem urejanja prostora, pridobiti morajo še okoljevarstveno potrditev in potem ga bo občinski svet lahko potrdil. Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče reči, kajti nosilci urejanja prostora imajo po zakonu 30 dni časa, da podajo svoje mnenje, a v praksi je vse drugače.

Župan Kastelic je ob tem dejal, da si želi, da bi še letos sprejeli OPN, kajti prostorski akti se v Trebnjem niso spreminjali od leta 1986.

O obsodbi župana

V sklepnem delu seje so obravnavali tudi dejstva in okoliščine v zvezi z izdajo sodbe županu Alojziju Kastelicu za tri kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja z dne 11. junija 2012. Te točke ni hotel dati na dnevni red že na prejšnji seji, pa tudi pred včerajšnjo je Gregorju Kaplanu (DSD) sprva pisno odgovoril, da ponovno predlagane točke ne bo umestil na dnevni red, a si je potem premislil. Poklical je tudi svojega odvetnika Boruta Škerlja, ki je predstavil sodbo s svojega  stališča. Sprva je opozoril, da so župani daleč najpogosteje ovadene osebe, pogosto zaradi anonimnih prijav, potem pa nadaljeval, da ne gre pozabiti, da ima pravnomočna sodba sodišča v Trebnjem dva dela, v enem je obsojen za tri kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, v drugem pa je bilo zavrnjenih devet kaznivih dejanj.

"Zloraba uradnega položaja ima štiri oblike izvršitve in župan je bil obsojen za temeljno, to je najmilejše dejanje. Očita se mu, da je nekomu omogočil nepremoženjsko korist," je dejal županov odvetnik in pojasnil, da v tem primeru ni razsojalo sodišče, ampak je sodišče le sledilo poravnavi župana s tožilcem.

"Ne vem, če se je župan prav odločil in priznal krivdo," je še dodal Škerlj.

V nadaljevanju je David Klarič (DROT) opozoril, da se pripravlja sprememba zakonodaje in da bo moral v naslednji župan, ki mu bodo dokazana nezakonita dejanja, odstopiti.

Marko Grandovec (SD) ne razume župana, ki je rekel, da je kazniva dejanja priznal samo zaradi tega, da se je izognil dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom.

"Da bi jaz ohranil svoje dobro ime, bi dal vse, kar imam. Mi je žal, da danes ni tukaj nadzornega odbora, ki v svojih zapisnikih ugotavlja, da se stvari ponavljajo," je še rekel Grandovec in dodal, da se kot član občinskega sveta ograjuje od vseh nezakonitosti, ki jih počne župan.

Miran Candellari (NSi) je svojo razpravo začel z besedami, da je ključno ločiti dejstva in tisto, kar kdo misli. Med dejstvi je izpostavil: da je bil župan izvoljen na demokratičnih volitvah, s čimer se nekateri še vedno niso sprijaznili, da je bilo kaznivo dejanje storjeno (ob tem je župana pozval, naj ravna po zakonih) in da je župan rekel, da ne bo odstopil.

"Funkcije mu ne moremo odvzeti, zakaj bi ga torej še enkrat pozvali, naj odstopi?"

Candellari se je spraševal tudi o tem, ali je za občino dobro, da se župana ruši zaradi nesprejemanja dejstva, da je bil izvoljen. Kot rešitev je predlagal, da bi svetniki konstruktivno sodelovali.

V podobnem tonu je razpravljal tudi Jože Korbar (SLS), omenil je pritiske na svetnike koalicije, češ da ne razmišljajo s svojo glavo, prejemajo verižna pisma ipd.

"Pozivi županu k odstopu so izraz nezaupanja v sodstvo, to mu je namreč izreklo kazen, ki ne zahteva razrešitve s funkcije," meni Korbar, ki je prepričan, da tovrstne zdrahe vplivajo na ugled občine. Predlagal je sklep, s katerim je občinski svet občinsko upravo, župana in svetnike pozval, da vsi konstruktivno prispevajo k razvoju občine in ohranitvi njenega ugleda, ki je bil kasneje tudi potrjen.

Špela Smuk (DROT) je dejala, da nič ne more spremeniti dejstva, da je bil župan obsojen in je nesprejemljivo, da zdaj to nekateri banalizirajo. V nadaljevanju je povedala, da opozicija že zdaj deluje konstruktivno, saj je že od prve seje dalje večina sklepov potrjenih z 80 ali 90 odst. glasov, če ne, opozicija poda konstruktivne predloge.

"Smo konstruktivni in se čutimo odgovorni za zakonito izvajanje aktivnosti. Če se nepravilnosti dogajajo sistematično, nas bi moralo to skrbeti. Nisem še slišala, da bi šel kdo na sodišče in priznal, da je nekaj storil, če tega ni naredil," je še povedala Smukova, ki se je podobno kot Grandovec distancirala od nezakonitih dejanj župana.

Kaplan, ki je bil predlagatelj te točke dnevnega reda, je navedel tudi dva sklepa, ki pa na seji nista bila sprejeta:

1. Občinski svet Občine Trebnje obsoja vsa nezakonita in kazniva dejanja župana Alojzija Kastelica.

2. Občinski svet poziva župana k odstopu.

Župan je včeraj med drugim povedal:

"Iskreno in s srcem delam, kar delam, in mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!"

‹ nazaj

Galerija (16)

seja003
seja004
seja005
seja008
seja012
seja014
seja015
seja016
seja018
seja019
seja026
seja030
seja034
seja035
seja036
seja041

Komentarji (32)

20.9.2012OceniTrebanc 
"Iskreno in s srcem delam, kar delam, in mandat bom opravil do konca, razen če me ubijete!" Ja res je da delaš s srcem to kar delaš! S tem stavkom si vse povedal. Res delaš s srcem, za koga? Groziš da boš uničil DROT, ki je dobil na volitvah največ glasov in podpora se DROTu prav zaradi tebe strmo veča. Kar delaš si dokazal da znaš delat kazniva dejanja na funkciji župana. Krivdo si na sodišču priznal zato, da si bil milejše obsojen, ne bolj. Če bi prišel na občinsko sejo odvetnik od koga drugega iz opozicije, mu prav gotovo nebi dal besede, saj se je to že zgodilo! Smiliš se mi, saj če bi odstopu, kdo bi te vzel v službo? -Tudi če me ubijete-, je nepristojen stavek za župana, s tem samo dokazuješ da se oklepaš funkcije kot klop, za katero nisi ne moralno in ne etično sposoben jo vodit. Na ugotovitve sodišč in Protikorupcijske komisije pri sedanji Vladi Slovenije se požvižgaš. V Glasilu občanov, ki ga plačujemo mi trebanski občani, niste hoteli objaviti uradnega sporočila za javnost ki govori o tvojem butalskem županovanju. K odstopu te pozivajo levi in desni in sredinski in  neodvisni in nepolitični občani. Kdo pa si, da boš grozil s stavkom -tudi če me ubijete- Daleč si tole pripeljal saj so te vsi časopisi in TV po celi Sloveniji polni. Sramota. Kdaj bomo Trebanci oprali svoj ugled in se opomogli ko tebe več ne bo na funkciji?
20.9.2012Ocenibutale 
Glasilo Glas: "Mag. Bečir Kečanovič, pomočnik predsednika Komisije:V danih okoliščinah namreč ni na preizkušnji le njegova osebna morala, ampak integriteta javne funkcije in občine kot institucije. Zato tudi sam menim, da bi moral župan prisluhniti glasu ljudstva in resno razmisliti o svojem odstopu, ne čakajoč na to, da ukrepajo institucije. S tem bi obvaroval ne le integriteto občine in funkcije, ki jo opravlja, ampak bi pokazal še osebno moralno držo. Naj sklenem s povzetkom znane ljudske modrosti : Ker nismo bogovi, je človeško delati napake, nečloveško (nemoralno) pa je pri tem vztrajati"
20.9.2012Oceniobčan Trebnjega 
Čast in slava pokojnemu Janezu Gantarju. Spomnim se ga kot poštenega in natančnega človeka, ki je imel ugled v strokovni javnosti in na javni funkciji. To pa kar se dogaja sedaj s tem obsojenim županom, ki ne ve celo za prag, kdaj je treba odstopit in oditi s funkcije, pa me navdaja z globoko sramoto, da živim v Trebnjem.
20.9.2012OceniIgnorantia iuris nocet 
Izjave župana ne presenečajo. Izjavi Korbarja in Candelarija pa zelo. Želita povedati, da so drugi krivi za obsodbo? Želita povedati, da je zloraba funkcije nekaj normalnega? Ne vem, kot pa razumem, obsojenega župana podpirata.
20.9.2012Ocenikrajan 
Bravo Dolenjski list za novico o Kastelcu o katerem nima smisla sploh kaj komentirat. Jaz ga poznam že iz šolskih let in vem kakšen lilek je in da je za njim ena sama grda pregrda politika ki ga še gor drži. Drugače pa je on že politični mrtvak! Tudi to je res, da okol sebe zbira same nesposobne ker se v razumni družbi sposobnih ljudi zelo slabo počuti. Tale novica o obsodbi Kastelca bo sigurno najbol komentirana saj imajo Trebanjci Kastelca že poln kufr in globoko v želodcu. Kam to pelje?
20.9.2012Ocenidomačinka 
/Laetificat stultum, qui scit promittere multum -- Kdor zna veliko obljubljati, veseli norca/. Star pregovor. Bodite veseli tisti okoli obsojenega župana, zna veliko obljubljati. Bogi reveži!
20.9.2012Ocenikragulj 
Poslušati je treba tudi videoposnetek, kako ukazuje romskemu svetniku! K A T A S T R O F A!
20.9.2012OceniFran Milčinski 
Prosim butalce iz Trebnega da se ne primerjajo z mojimi butalci, ker si moji butalci tega ne zaslužijo.
20.9.2012OceniCivilno Hudeje 
Butalci so prebivalci kraja Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici omejeni in butalski. Pojem butalski (v smislu omejen) se je tako prijel, da so ga sprejeli tudi v Slovarju slovenskega knjžnega jezika. A se vam ne zdi da imamo župana, v občinskem svetu pa še doktorja, pa direktorja aresta, ki spominjajo na ta prave butalce. Glasovali so proti sklepu: 1.Občinski svet Občine Trebnje obsoja vsa nezakonita in kazniva dejanja župana Alojzija Kastelica. Kaj to pomeni! To pomeni da: 1. PODPIRAJO VSA NEZAKONITA IN KAZNIVA DEJANJA ŽUPANA. Ja, to pa so butalci!!! Tako da Ti prvi butalc občine iskreno in s srcem delaj naprej, kar delaš.
20.9.2012Oceninepolitičen 
Ko vse tole beremo, slišimo in opazujemo vidimo da imamo res političnega mrtveca na občini. Pokonc ga držijo samo tisti ki se osebno okoriščajo na račun Kastelica. Pred eno uro je jecljal na radiu, vsaka druga beseda pa je bla eee eeee. Baje radijske interjuje plačuje iz naše blagajne na občini. Če kdo kaj več ve o tem naj pove.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava