namig za premik

Teden mobilnosti: koncert Dubzille, terasa Goge

21.9.2012 | 20:00

Ukrepi in akcije Mestne občine Novo mesto ob Evropskem tednu mobilnosti 2012 in dnevu brez avtomobila:

* Brezplačni prevozi z avtobusi mestnega potniškega prometa (16. do 22. september 2012)

Mestni avtobusi bodo v času Evropskega tedna mobilnosti 2012 na vseh linijah ob katerikoli uri vozili brezplačno. Akcija poteka v sodelovanju s podjetjem Veolia transport Dolenjska in Primorska, d. d.

Brezplačni prevozi predšolskih otrok z avtobusi mestnega potniškega prometa sicer potekajo celo leto.

21. 9. 2012 bo v okviru šolskih prevozov urejen tudi prevoz na osrednjo prireditev ob dnevu brez avtomobila iz dislociranih osnovnih šol in vrtcev v Novo mesto, v mestnem potniškem prometu pa bodo po potrebi vozili dodatni avtobusi.

Interesenti za izvedbo prevoza (šolski prevoz in povečane potrebe v MPP) se obrnejo na vodjo enote podjetja Veolia transport Dolenjska in Primorska, d. d., v Novem mestu Zorana Bjeloševiča (GSM 051-692-832).

* Brezplačna izposoja koles (16. - 22. septembra 2012)

Zavod za turizem Novo mesto bo v Evropskem tednu mobilnosti brezplačno izposojal 4 kolesa. Oglasite se na Turistično-informacijskem centru na naslovu Glavni trg 6, s seboj imejte osebni dokument in se odpeljite!

* Pohod po Rudolfovi poti (20. september 2012 ob 7.30 izpred rotovža, povratek na Glavni trg ob 14. uri)

Pohod bo organiziralo Planinsko društvo Krka. Pohod bo v vsakem vremenu.

Prijave zbirajo do 19. septembra na PD Novo mesto (Tone Progar 041 693 195).

* Dan brez avtomobila (21. september 2012, Glavni trg)

Zapora prometa:

21. 9. 2012 od 1. ure dalje velja popolna zapora javnih parkirnih prostorov na celotnem območju Glavnega trga, ki bo trajala do največ 19. ure.

Popolna zapora Kandijskega mostu v smeri proti Glavnemu trgu velja od 5. do 19. ure.

Popolna zapora Glavnega trga od Sokolske ulice do Dilančeve ulice prav tako velja od 5. ure do 19. ure, promet preko Kandijskega mostu v smeri Glavnega trga ne bo dovoljen.

V času prometne zapore Glavnega trga bo prepovedan tudi uvoz s Florjanovega trga na Glavni trg.

V času med 5. in 14. uro bodo ta dan zaprti tudi parkirni prostori na ploščadi Novi trg, in sicer na vzhodnem kvadrantu Novega trga (desno od parkomata).

Program:

V programu, ki se bo odvijal od 10. do 18. ure na Glavnem trgu se bodo predstavila športna ter druga društva, klubi in organizacije z novomeškega območja, ki bodo predstavljali posamezne športne discipline in druge aktivnosti, obiskovalci pa se bodo v posameznih športih lahko tudi preizkusili. Na prireditev bomo povabili tudi znana športna imena z našega prostora.

Z nami bodo: Plesni studio Novo mesto (plesne delavnice), TVD Partizan (demonstracija in nastop otrok od 14. do 18. ure), Namiznoteniški klub Krka, TK Portovald, Nogometni klub Krka, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (od 10. do 13. ure demonstracije s psi vodniki, od 14. do 18. ure predstavitev na bazarju), Akademija tajskega boksa Scorpion (po 14. uri), Športno društvo Bushido, Moški odbojkarski klub Krka, Košarkarski klub Krka, Športno društvo Kriza, Kolesarski klub Adria Mobil, Atletski klub Krka. Sodelovala bosta še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto in Zavod Varna pot (poligon za otroke - vožnja s poganjalčki, mali poligon za simulacijo stanja pod vplivom alkohola s pomočjo pijanih očal, demonstracija pravilnega pripenjanja v otroške varnostne sedeže, likovni kotiček in tehtnice za prikaz naletnih tež).

Od 14. do 18. ure bo na Glavnem trgu potekal še Bazar nevladnih organizacij. Koordinator tega dela programa je Regijski NVO center, ki kot stičišče nevladnih organizacij deluje v okviru Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Predstavilo se bo preko sedemdeset društev in zasebnih zavodov, ki skrbijo za različna področja našega življenja (kultura, šport, socialno in zdravstveno varstvo, tehnična kultura, mladina, turizem, kmetijstvo, okolje, humanitarna dejavnost, prostovoljstvo). Svoje programe in dejavnosti bodo poleg s promocijskimi materiali na stojnicah predstavili predvsem s praktičnimi prikazi, simulacijami in delavnicami, na glavnem odru pa z glasbenimi, folklornimi in inštrumentalnimi nastopi.

Na Novem trgu bodo ta dan od 9. do 13. ure potekale izobraževalne delavnice (predavalnica Avtošole Alfa R) za starejše voznike in upokojence z izvedbo praktičnega preizkusa vožnje z inštruktorjem (parkirišče pred lokalom Lira na Novem trgu). Organizatorji projekta so Avtošola Alfa R, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto ter Adriatic - Slovenica.

Ob 20. uri bo na terasi Goge koncert novomeškega dub kolektiva Dubzilla. Vstop je prost.

Izvorna podstat zasedbe Dubzilla je opojen dub in reggae tradicija, vendar pa se ti prežemata s številnimi žanri, od bolj trendovskih plesnih elektronskih praks do rocka, post rocka, semplinga in gramofonskih diverzij. Vse skupaj pa se zliva v drzen ,,podgurski dub".

Dubzilla so: Tomaž Rifelj-Buc (bobni), Črt Zorko (bas), Luka Švajger (kitara), Dejan Slak (klaviature, sintetizator in sampli), Saša Serban - Selyak (gramofoni).

Ob 22. uri sledi še koncert Brencl bande v atriju LokalPatriot.

Ena izmed odlik skupine Brencl banda je neposrednost, ki v povezavi z uravnanim občutkom za glasbeno dediščino sestavlja organsko zvokovno prezenco, ki ji v našem ustvarjalnem okolju ni para. Istočasno pa premore dovolj humorja in razposajenosti, da se ne zapleta v zanke lastne samovšečnosti, kot je pogost primer s tovrstnimi glasbenimi postavami. Glasbeniki imajo občutek za glasbila in vokale, nikoli ne igrajo drug čez drugega in se ne podajajo na nepotrebne virtuozne sprehode, ki bi bili sami sebi namen. Med poslušanjem njihovega prvenca je očitno, da se med igranjem sila zabavajo. V resnici sploh ne dobimo vtisa, da imamo opravka s prvencem, temveč z glasbo, ki je pri nas že od nekdaj. Brencl banda so svojevrstni inkubator ljudskega, kolektiv, ki glasbeni dediščini omogoča idealne razmere za nadaljnji razvoj. Andrej Predin (Slovenske novice, 17.1.2011)

Brencl banda so: Rok Šinkovec (harmonika in vokal), Polona Žalec (violina in vokal), Klemen Bračko (violina in vokal), Andrej Boštjančič Ruda (kitara in vokal), Matija Krivec (kontrabas in vokal).

* 2. županov dobrodelni teniški turnir (22. september 2012 ob 10. uri)

Turnir, ki ga organizirata Mestna občina Novo mesto in Teniški klub Portoval, bo potekal na teniških igriščih na Portovalu.

‹ nazaj