dolenjska

V Evropi in Sloveniji preveč trdih delcev v zraku

24.9.2012 | 17:45 | L. M.

Onesnaževanje z izpušnimi plini iz avtomobilov ni zanemarljivo. (Foto: B.B., arhiv DL)

Onesnaževanje z izpušnimi plini iz avtomobilov ni zanemarljivo. (Foto: B.B., arhiv DL)

Danes objavljeno poročilo Evropske agencije za okolje (EEA) o kakovosti zraka v Evropi je pokazalo, da se v številnih predelih Evrope še vedno pogosto pojavljajo težave s koncentracijami trdnih delcev (PM) in prizemnega ozona v ozračju. Skoraj tretjina prebivalcev evropskih mest je izpostavljenih prevelikim koncentracijam trdnih delcev v zraku.

Kar 21 % mestnega prebivalstva je bilo po ocenah poročila agencije izpostavljenega koncentracijam PM10, ki so presegale zelo stroge dnevne mejne vrednosti, določene za zaščito zdravja ljudi. Do 30 % mestnega prebivalstva pa je bilo izpostavljenega koncentracijam drobnejših trdnih delcev (PM2,5), ki so presegale manj stroge letne mejne vrednosti EU. Tudi raven izpostavljenosti prizemnemu ozonu (O3) v mestih je zelo visoka: leta 2010 je bilo 97 % prebivalcev mest v EU izpostavljenih koncentracijam O3, ki so presegale referenčne vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije, 17 % pa jih je bilo izpostavljenih koncentracijam nad mejnimi vrednostmi, ki jih je za O3 določila EU.

Ogroženo zdravje ljudi

Trdni delci so eno od onesnaževal, ki najbolj ogrožajo zdravje ljudi, saj vstopajo v občutljive dele dihal, prizemni ozon pa lahko povzroči obolenja dihal in privede do prezgodnje smrti. Današnje poročilo Evropske agencije za okolje, ki preučuje izpostavljenost državljanov onesnaževalom zraka in prikazuje okvirno sliko kakovosti zraka v Evropi, bo podprlo oblikovanje učinkovitejših politik za ohranjanje čistega zraka. Evropska komisija v posvetovanju z zainteresiranimi stranmi pripravlja revizijo zakonodaje EU na področju zraka in bo v letu 2013 posebno pozornost posvečala politikam v zvezi z onesnaženostjo zraka.

Sloveniji grozi tožba EU

Količina delcev se je v zadnjih letih povečala tudi v Sloveniji in sicer predvsem zaradi individualnih kurišč, pravijo na Agenciji za okolje. Ozon je težava celotne države. Največja preseganja trdih delcev v zraku merilne postaje po Sloveniji zabeležijo v zimskem času, od oktobra do marca, torej takrat, ko zaživijo mala individualna kurišča in je tudi slabša prevetrenost dolin, kar nas čaka torej v prihodnosti. Najbolj je problematična Primorska.

Naraven izvor trdih delcev predstavlja morje, vulkanski prah in naravni požari, medtem ko človek k tem delcem prispeva v največji meri z malimi kurišči na drva, s prometom in industrijo.

Slovenija se že več let sooča s problematiko trdih delcev v zraku, grozi ji tudi tožba EU, še vedno pa nimamo pravih ukrepov na tem področju. Letna vrednost trdih delcev v zadnjih treh letih sicer ni bila presežena, prevečkrat pa po podatkih Agencije za okolje presežemo dnevne mejne vrednosti teh delcev v zraku.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava