Marinčev vulkan in erotične sanje

26.10.2012 | 13:40

Jože Marinč

Jože Marinč

Razstavo je odprla predsednica območnega združenja Rdečega križa Mojca Špec Potočar. (Foto: I. Vidmar)

Razstavo je odprla predsednica območnega združenja Rdečega križa Mojca Špec Potočar. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči so v humanitarnem centru Rdečega križa v ulici Slavka Gruma v Novem mestu odprli likovno razstavo akademskega slikarja Jožeta Marinča. Kostanjeviški umetnik je tokrat na ogled postavil serijo abstraktnih slik, ki so nastale v zadnjih treh letih, ustvaril pa jih je z novo tehniko s kapljanjem barve na platno in pocejanjem z nagibanjem in obračanjem slike na posebni mizi na koleščkih.

Tako so nastale fantazijske podobe, v katerih opazovalec prepozna marsikaj. Marinč mu z imeni slik sicer sugerira vsebino, ki jo je v posamezni sliki sam zaznal oziroma ustvaril, na primer vulkan, rečico, metulja ali pa erotične sanje, a kot pravi, prepušča domišljiji opazovalca prosto pot, kupcu, ki bi sliko posvojil, pa celo dovoljuje, da jo obrne, kot želi. S slikami nam odpira pogled pod površje zemlje, kjer se nalagajo strukture, podobno kot letnice pri lesu ali fosili, in nam pripovedujejo čudovite zgodbe. Ko lava privre na površje in se začne ohlajati, spreminja barve in po njegovem prepričanju nenaključno ustvarja nezavedne figure. Inspiracijo za slike je Marinč našel v naravi, na njih pa se prepletajo štirje elementi - zemlja, voda, ogenj in zrak.

Razstavo je odprla predsednica območnega združenja Rdečega križa in novomeška podžupanja Mojca Špec Potočar, odprtje razstave sta popestrila pevka Nina Šalamon in harmonikar Marko Šušteršič.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava