Dekleta silili v prostitucijo, tudi na Dolenjskem

22.11.2012 | 12:40

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije (SKP) so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavili več mesecev trajajočo preiskavo v zvezi s trgovino z ljudmi in prostitucijo. Lokali, kjer so pod prisilo delovale prostitutke, pa so delovali tudi na območju Dolenjske, na Krasu in v okolici Ljubljane.

Kot so danes sporočili s PU Ljubljana, so minulo soboto izvedli več hišnih preiskav in prijeli več storilcev zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. V predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo so med drugimi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, na podlagi katerih so zbrali dovolj dokazov za podajo kazenske ovadbe zoper pet storilcev, državljanov RS, in eno pravno osebo s sedežem v Novi Gorici.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi so minulo nedeljo s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani privedli štiri osumljene osebe, sodnik je po zaslišanju za vse izrekel ukrep hišnega pripora.

»V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da so se osumljene osebe združile v hudodelsko združbo ter preko pravne osebe, ki nudi storitve zabaviščnih plesov, najmanj od leta 2009 naprej (v dveh nočnih lokalih, ki so v lasti podjetja, in v enem najetem nočnem lokalu) nastanili večje število tujk. Tujke so se v teh nočnih lokalih in izven njih (v hotelih, domovih strank, vikendih) morale vdajati prostituciji. Določen delež zaslužka, pridobljenega s prostituiranjem, so morale izročati hudodelski združbi. Lokali so bili na Krasu, v okolici Ljubljane in na Dolenjskem,« so danes sporočili z ljubljanske PU.

V Slovenijo so jih zvabili z lažnimi obljubami o delu v strežbi

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Sporočili so še, da so osumljeni za izvrševanja kaznivega dejanja izbirali tujke iz socialno ogroženega okolja. Izkoristili so njihovo revščino, pomanjkanje izobrazbe in nepoznavanje slovenskega jezika in okolja ter njihovega nepoznavanja pravno delovne zakonodaje. Ugotovili so še, da so dekleta v tujini pridobili s preslepitvijo (večina jih je v Slovenijo prišla z obljubo, da bodo tu delale kot natakarice ali plesalke, z obveznostjo strežbe oz. plesa in pitja pijač s strankami). S fiktivnimi pogodbami o zaposlitvi so jim omogočili zakonit vstop v državo. Ob prihodu ter nastanitvi so jim izplačali mesečno minimalno plačo, vendar so morala dekleta denar vrniti, zato so se za preživetje v Sloveniji morale vdajati prostituciji. Storilci so zaposlovali dekleta iz Dominikanske republike, Ukrajine, Slovaške, Kolumbije, Moldavije, Brazilije, Hrvaške, Italije, Belorusije, Bolgarije, Makedonije, Češke, Madžarske, Rusije in Romunije.

Hudodelska združba je imela postavljena notranja pravila. Tujke so morale delati vsak dan v tednu najmanj šest ali več ur. V kolikor so poskušale obdržati stik z ljudmi izven kluba, v kolikor se niso hotele družiti s strankami v lokalu, so jim grozili, da jim bodo znižali plačo ter da bodo deportirane. Tako so bile večkrat kontrolirane, kaznovane in prisiljene v spoštovanje pravil o pitju pijač in nudenju spolnih uslug, ki so jih določali v nočnih lokalih. Kazni so bile v razponu od 20 do 500 evrov. Prav tako so morale zaposlene plesalke plačevati v primeru dnevne odsotnosti ali tedenskega dopusta, odškodnino zaradi odsotnosti oz. nedela v lokalu. Z različnimi oblikami nadzora in ustrahovanja so storilci pri zaposlenih plesalkah vzpostavili brezpogojno poslušnost, zato so jih lahko nemoteno finančno izkoriščali in si tako v več letih pridobili visoko protipravno premoženjsko korist. V tej smeri preiskava še ni zaključena.

Ob zaključki nujnih preiskovalnih dejanj so organi pregona ugotovili, da je bilo v treh nočnih lokalih 58 tujk in več deset gostov, med katerimi so nekateri že koristili spolne usluge v samem lokalu. Iz ugotovitev preiskave še izhaja, da se večina deklet ni prepoznala kot žrtev kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

Najprej steklenica penine...

Novogoriški policisti so denimo v preiskavi ugotovili, da so dekleta v nočnem lokalu delala vsak dan med 22. in 4. uro. Za enourno druženje z dekletom v nočnem lokalu, brez nudenja spolnih odnosov, je stranka morala naročiti steklenico penine 130 evrov, za spolni odnos v sobi nočnega lokala v trajanju 10 minut pa je bilo potrebno doplačati še 45 evrov za najem sobe. Poleg tega so morale stranke 100 evrov izročiti neposredno dekletu za nudenje spolne storitve. Od tega denarja so dekleta morala članom kriminalne združbe plačati še 45 ali 50 evrov. Dekleta so v lokalu spolne usluge nudile v treh prirejenih sobah v nadstropju ali pa v najetih sobah v bližnjih hotelih.

Dekleta so prebivala v stanovanjski hiši v bližini nočnega lokala, za kar so morale kriminalni združbi plačevati 5 evrov najemnine na dan/po dekletu, (tri do štiri dekleta v sobi). Prav tako so morala plačevati še druge stroške (elektrika, ogrevanje, voda). Če so hotela imeti prost dan, so morale storilcem plačati nadomestilo oziroma odškodnino za izpad dohodka v višini 200 evrov.

Prve ugotovitve policije kažejo na to, da si je kriminalna združba z izkoriščanjem navedenih deklet samo letos pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70.000 evrov.

Storilci so sodelovali z agencijo v Ukrajini, ki je v izvorni državi novačila dekleta za delo v strežbi oziroma za animiranje gostov in izvajanje kabaretnih plesov v Sloveniji.

V preiskavi so še ugotovili, da se je kriminalna združba ukvarjala tudi s ponujanjem oziroma oddajo deklet drugim uporabnikom za spolno izkoriščanje. Člani kriminalne združbe so brez vednosti deklet tri prodali oz. ponudili v uporabo drugim uporabnikom, pri čemer so zahtevali plačilo 1500 evrov na dan po dekletu. Ta naj bi bila brez svoje vednosti namenjena spolnemu izkoriščanju in prostituciji ter kupcem namenjena oz. na razpolago 24 ur na dan.

Podrobnejšo statistiko o prostituciji in trgovini z ljudmi na območju Slovenije si lahko preberete v priponki spodaj, pa tudi na spletnih straneh Društva Ključ.

M. M.

Komentarji (3)

23.11.2012Ocenijezen 
Zakaj se Dolenjski list boji objaviti ime lokala v Trebnjem, čeprav so ga drugi mediji objavili.
23.11.2012Ocenikren 
ja kaj sej ni skrivnost Bolero je lokal,nočni klub je bil sej ni nč novga
24.11.2012OceniJože 
Včasih so obstajali sramotilni stolpi. Tisti ki je naredil kaj slabega so ga vaščani hodili gledat k "sramotilnem stebru" Danes pa se vse skriva zato pa smo tu kjer smo. Ni čudno da je jezen jezen

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava