dolenjska

Karitas ima čedalje več dela

30.11.2012 | 14:00 | I. V.

Delovanje novomeške škofijske Karitas, ki pokriva območje Dolenjske, Bele krajine in kranjski del Posavja so predstavili direktor Igor Luzar, socialna delavka Andreja Kastelic in generalni tajnih Gregor Vidic. (Foto: I. Vidmar)

Delovanje novomeške škofijske Karitas, ki pokriva območje Dolenjske, Bele krajine in kranjski del Posavja so predstavili direktor Igor Luzar, socialna delavka Andreja Kastelic in generalni tajnih Gregor Vidic. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Število družin in posameznikov, ki so v stiski in potrebujejo pomoč, se je letos zelo povečalo, ugotavljajo na novomeški škofijski Karitas, kjer so danes v okviru tedna Karitas, ki poteka pod geslom Veselje v sožitju, pripravili novinarsko konferenco.

Direktor Škofijske Karitas Novo mesto mag. Igor Luzar je poudaril pomen sožitja, ki so ga letos izpostavili tudi v geslu tedna Karitas. V tem času marsikje sobiva več generacij, tudi po tri in med njimi je sožitje zelo pomembno, pa ne le sožitje med najbližjimi ampak tudi z vsemi ubogimi v naši bližini.

Gregor Vidic, generalni tajnik novomeške škofijske Karitas, ki pokriva območje Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je predstavil nekaj podatkov, ki največ povedo o dejavnosti te humanitarne organizacije. Do novembra so razdelili 2986 osnovnih paketov hrane, higienskih pripomočkov in pralnega praška, za kar so namenili 30.000 evrov. Avgusta oziroma septembra so iz evropskih zalog prejeli in razdelili 82 ton hrane (testenine, riž, moka, pšenični zdrob, olje in mleko), decembra pa pričakujejo še dodatnih 80 ton. Poleg tega so pomoči potrebnim pomagali z oblačili in poklonjenim materialom, pomagali so pri nakupu nujnih gospodinjskih aparatov, in invalidskih pripomočkov. Za različne oblike finančne pomoči so namenili 74.000 evrov, največ za pomoč pri plačilu položnic, nakup šolskih potrebščin in pri nakupu kurjave oziroma plačilu položnic za ogrevanje.

Oblike nematerialne pomoči je predstavila socialna delavka Andreja Kastelic, ki je poudarila tudi pomen svetovanja ljudem, ki se znajdejo v stiski in jim vedno pač ni možno drugače pomagati. Povedala je, da se v kriznem času upniki precej hitreje odzovejo tudi z izvršbami, izselitvijo, rubežem, odklopom elektrike in da se je z njimi težje karkoli dogovoriti. 

"Problem je tudi, da se ljudje sramujejo revščine in jo skrivajo tudi pred svojimi najbližjimi, se delajo, kot da je vse v redu. Nekateri pridejo do njihovih vrat, pa si potem premislijo. Poleg tega med tistimi, ki so potrebni in prosijo za pomoč, niso več le nižji sloji, ampak tudi izobraženi in nekdaj uspešni ljudje ... " našteva Andreja Kastelic.

‹ nazaj

Komentarji (1)

23.1.2015Ocenitayka 
andreja in gregor sta dušici pomagata v stiski kapo dol več je takih treba da se ne pocrka od lakote res

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava