bela krajina

Pomoč Beli krajini prepozno in prepočasi

22.12.2012 | 17:10 | STA

V pokrajini ob Kolpi je življenje vse težje.Posebej v odmaknjenih krajih, kot so npr. vasi v oklici Starega trga v Poljanski dolini. (Foto: M.L.-S.)

V pokrajini ob Kolpi je življenje vse težje.Posebej v odmaknjenih krajih, kot so npr. vasi v oklici Starega trga v Poljanski dolini. (Foto: M.L.-S.)

Črnomelj, Metlika, Semič - Pomoč Pokolpju, ki jo je vlada obljubila po nizu obiskov vladnih, ministrskih in strankarskih ekip v Beli krajini, po oceni belokranjskih županov prihaja prepozno in prepočasi. Vlada je sicer objavila več razpisov o Pokolpju in napoveduje tudi nove, a to je premalo in mimo danih obljub, pravijo.

Vodstva belokranjskih občin Črnomelj, Metlika in Semič so leta 2009 na vlado naslovila zahtevo po območni razvojni podpori. Sledil je niz obiskov vladnih, ministrskih in strankarskih ekip v Beli krajini ter hkratnih obljub. Vlada je nato objavila več razpisov o Pokolpju.

Od takrat, torej od konca leta 2009 do letošnjega septembra, se je stopnja brezposelnosti po podatkih novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje v občini Črnomelj povečala za 5,9 odstotne točke na 19,2 odstotka, v Semiču za 0,9 odstotne točke na 15,5 odstotka in v Metliki za 3,4 odstotne točke na 15,8 odstotka. Za primerjavo - septembra letos je na državni ravni znašala 11,5 odstotka.

Kot je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič povedala za STA, je visoka stopnja brezposelnosti glavna težava že tako demografsko ogroženega in od glavnih, sodobno urejenih prometnic odmaknjenega območja. Večino morebitnih vlagateljev odvrnejo namreč ravno slaba cestna povezava, slaba energetska oskrba in elektronska informacijska odrezanost, je poudarila.

Bela krajina zato nujno potrebuje cesto tretje razvojne osi, ustrezno preskrbljenost z električno energijo in optično kabelsko omrežje, je dodala črnomaljska županja in nadaljevala, da nekaj pomoči sicer zagotavljajo vsi trije lani objavljeni razpisi o Pokolpju, a so, ker ne upoštevajo bančnih blokad in posledične nedostopnosti posojil za lastne vložke vlagateljev, prezahtevno sestavljeni.

Belokranjske razvojne in infrastrukturne projekte zavirajo tudi dolgi postopki umeščanja v prostor ter prenosa lastništva zemljišč z države na občino, hkrati pa je zaradi neznanega načina financiranja nejasna prihodnost izgradnje ceste tretje razvojne osi, je opozorila.

Dodala je, da je edina svetla točka na področju urejanja črnomaljske infrastrukture nadaljevanje izgradnje tamkajšnje obvoznice. Dela naj bi stekla prihodnje leto, v kratkem pa pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja zanjo, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

S črnomaljsko kolegico se strinja tudi semiška županja Polona Kambič, ki je za STA pojasnila, da kazalniki programa Pokolpje do leta 2016 predvidevajo 400 novih delovnih mest, hkrati pa je predvideni razpisni državni vložek zanje premajhen. "Če bi bilo več razpisnega denarja, bi bilo tudi več delovnih mest," je poudarila.

Hkrati je bilo v programu pomoči Pokolpju predvideno, da naj bi prvi trije razpisi o pomoči Pokolpju za spodbujanje konkurenčnosti in nova delovna mesta prinesli trikrat po štiri milijone evrov, nato v letu 2015 tri milijone evrov in še leta 2016 dva milijona evrov.

"Sedaj pa je ravno obratno," je nadaljevala semiška županja. Prvi razpis je prinesel približno štiri milijone evrov, drugi 700.000 evrov in nato tretji dobra dva milijona evrov. Za prihodnje leto sta napovedana nova dva milijona evrov, vse skupaj pa je premalo in mimo danih obljub, je ocenila Kambičeva.

Ker ne sledijo začrtani dinamiki, po njenem mnenju tudi ne morejo pričakovati odpiranja novih delovnih mest. "Ali bomo v Beli krajini šele v letih 2015 in 2016 dobili razliko obljubljene vsote, tudi ni jasno, predvsem pa bo takrat prepozno. Spodbude potrebujemo sedaj, do leta 2016 lahko že propademo," je menila.

Bela krajina tudi nima kakšnih posebnih gospodarskih potencialov, hkrati pa je zaradi slabe infrastrukture za številne vlagatelje neprivlačna. "Torej nujno in takoj potrebuje pomoč," je dalje opozorila Kambičeva in hkrati med uresničenimi vladnimi obljubami navedla boljšo preskrbljenost z električno energijo, katere projekt že poteka.

"Doslej smo pridobili en megavat elektrike, vse drugo pa naj bi bilo po obljubah ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača izvedeno prihodnje leto," je še povedala semiška županja.

Da do uresničitve določenih obljub prihaja prepočasi, je opozoril tudi metliški župan Darko Zevnik. Poudaril je predvsem zamude pri infrastrukturnih projektih. "Tako se ves čas odmika izgradnja ceste tretje razvojne osi, brez ustreznih infrastrukturnih povezav pa bo Bela krajina ostala, kjer je," je ocenil.

"Edina zadeva, ki jo je vlada uspela izpeljati od leta 2009, je razpis o Pokolpju. Pri tem smo naleteli na posluh, vendar pa z njegovim uresničevanjem prihaja do težav," je menil.

Metliški župan je opozoril predvsem na težave vlagateljev pri zagotavljanju lastnih projektnih deležev in na neusklajenost razpisa z bankami, ki imajo po njegovih besedah povsem drugačne pogoje delovanje, kot jih v razpisu predpisuje država.

"Razpoložljivega kapitala ni, belokranjska brezposelnost pa kljub številnim obljubam še vedno raste. Podjetja se krčijo in zapirajo, ljudje se odseljujejo in iščejo službe drugod, pri tem pa vnovič naletijo na slabo cestno povezavo," je Zevnik še povedal za STA.

‹ nazaj

Komentarji (8)

22.12.2012OceniDHL 
tudi Iskra Sestemi, d.d. napoveduje preselitev strokovnih služb iz Semiča v Ljubljano. Vemo kaj to pomeni za trenutno ca. 30 zaposlenih, saj je nemogoče, da bi zmogli vsakodnevno vožnjo ca. 250 km ,čez Gorjance do Ljubljane in zvečer nazaj. Dobili bomo še dodatne brezposelne!
22.12.2012OceniSinko 
V Belo krajino se je zadnjih 30 let vlagalo toliko kolikor je moj dedek vložil kislih kumaric. Nič. Prometne povezave so tako slabe, da kakršnokoli sedanje vlaganje vanje ne bo prineslo nobene korenite spremembe, samo pobudniki in izvajalci se bodo fino nakradli.
22.12.2012OceniKreten 
To je Šešokova tovarna. On dela kaj hoče. Tovarno smo mu izgradili delavci. Vzel je kredit za nakup tovarne katerega so vrnili delavci. To pomeni da smo delavci 2x plačali tovarno. Sedaj pa ne cesto delavci. Hvala Janši da mu je to omogočil. Hvala vsem poslancem in županom. Jaz si ne smem niti cigareta pokaditi med službo. Hvala vsem ki ste nas pripeljali do tega. Plače imamo skos minimalne.
22.12.2012OceniRIM 
šešok je eden od najboljših menedžerjev za propat iskrinega sistema
22.12.2012Ocenisenca 
RIM Šešok bo zadnji propadel. Vsi delavci bomo prej pocrkali.
23.12.2012–1 (0) (1)OceniTito iz groba 
Još vi neznate što je turbokapitalizam. Cela Jugoslavija je plakala kat sam umro. A bogami još čete plakati . Ovi sad što vas vode vam jesu sve uzeli. Male su vam plate a kakve če biti tek vaše penzije. Ja se u grobu obračem.
23.12.2012Oceniniče 
LJUDI STE GA NAJEBALI Z MANO VRED GREMO U P...U M......U
22.9.2017OceniPartizanski 
Sinko v Belo krajino se je veliko naredilo zadnjih 2o letih . Vprej 5o let pa veliko premalo.komunistične vlade so se norce delale iz partizanske Bele krajine skoraj tako zgleda ..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava