dolenjska

Relikvije sv. Boska jutri v Šentrupertu, drug teden v Šmihelu

5.5.2013 | 17:30 | L. M.

Relikvije sv. Boska jutri v Šentrupertu, drug teden v Šmihelu

Šentrupert, Novo mesto - Slovenijo pod sloganom Svetnik med nami v mesecu maju obiskuje sv. Janez Bosko, svetnik, ki je v 19. stoletju mnogim mladim pomagal, da so iz revščine torinskih ulic prišli do izobrazbe in služb in namesto nepoštenega življenja zaživeli življenje, vredno človeka.

Relikvije sv. Boska na Občinah pri Trstu.

Relikvije sv. Boska na Občinah pri Trstu.

K nam seveda prihajajo relikvije (posmrtni ostanki blaženega ali svetnika ali njegovi osebni predmeti) ustanovitelja oratorija ter dveh redovnih družb (salezijancev in hčera Marije Pomočnice). Urna z relikvijami sv. Janeza Boska potuje po svetu že od leta 2009, to potovanje pa bo trajalo vse do praznovanja 200. obletnice svetnikovega rojstva, to je leta 2015. V tem času bodo relikvije obiskale pet celin in 130 držav. Konkretno gre za svetnikovo desno roko, s katero je don Bosko skrbel, sprejemal in tolažil množice mladih, za katere je skrbel. Tega dogodka bo deležna tudi Dolenjska.

Jutri, 6. maja, bo urna z relikvijami ob 15. uri prispela v župnijo Šentrupert. Ob 18. uri bo sveta maša, po njej pa program, ki ga pripravljajo mladi. Relikvije bodo nato potovale po drugih krajih Slovenije, 14. maja pa se bodo zopet vrnile na Dolenjsko. Sprejem bo ob 16. uri pred župnijsko cerkvijo v Šmihelu. Ob 19. uri bo sveto mašo vodil novomeški škof Andrej Glavan, nato pa bo srečanje mladih iz cele škofije. Možnost za osebno srečanje z don Boskom bo tudi še v sredo, 15. maja, dopoldne.

‹ nazaj

Komentarji (3)

6.5.2013Ocenimuc matic  
Ta gospod je bil resnično velik človek.
6.5.2013OceniUf mater ... 
Revež, še po smrti nima mira. Le kaj ga je mrtvega potrebno vlačit po svetu.
7.5.2013Oceniživ 
Don Bosko je eden od tistih svetnikov, ki po "smrti" ni strohnel. Takih je kar nekaj. Recimo Bernarda Lurška (taka kot je bila v času "smrti"), pa Cecilija v Rimu-popolnoma ohranjena, nobenih znakov "smrti". Za vstat in it. Pravzaprav je veliko takih primerov, vendar zaradi zadrege pri razlagi tega, v bistvu enostavnega pojava, se o teh pojavih ne govori veliko med narodom. Pri nas je eden od znanih, Jurij Humar - župnik s Primskovega. Mimogrede - Tomaž Humar je bil njegov sorodnik. Kar nekaj let po "smrti" je bil še popolnoma ohranjen in ni kazal nobenih znakov razpadanja. Kdaj bo prišel na vrsto za obravnavo, je pa seveda druga stvar. Proces je dolgotrajen in zelo drag. Vsekakor bi v Sloveniji moral biti obravnavan prvi, glede na njegove sposobnosti in pomoči, ki jo je nudil nešteto nesrečnikom, ki so se zatekli njemu po pomoč.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava