Teden Rdečega križa z geslom 150 let humanitarnega dela

8.5.2013 | 09:00

Letošnje geslo tedna RKS pomeni, da hkrati letos v Sloveniji obeležujemo 60 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem RKS. (Foto: arhiv DL)

Letošnje geslo tedna RKS pomeni, da hkrati letos v Sloveniji obeležujemo 60 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem RKS. (Foto: arhiv DL)

Danes je mednarodni dan Rdečega križa, ki letos poteka pod sloganom 150 let humanitarnega dela. Ta dan bo s številnimi prireditvami po Sloveniji obeležil tudi Rdeči križ Slovenije (RKS), ki prav danes začenja svoj tradicionalni teden pod geslom 150 let humanitarnega dela - Kri rešuje življenja.

Letošnje geslo tedna RKS pomeni, da hkrati letos v Sloveniji obeležujemo 60 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem RKS, ki predstavlja eno izmed najpomembnejših programskih področij v 150-letni tradiciji humanitarne dejavnosti RKS, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil predsednik RKS Franc Košir.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

V teh letih so zabeležili več kot pet milijonov krvodajalcev, ki so s svojo krvjo bolnikom omogočili zdravljenje ali jim celo rešili življenje. Število krvodajalcev na akcijah je v zadnjih letih preseglo številko 110.000, kar po Koširjevem mnenju nedvomno kaže, da krvodajalstvo še naprej ostaja najbolj množična in najbolj plemenita oblika solidarnosti v Sloveniji.

Slovenija je pri preskrbi s krvjo samozadostna, zato so krvodajalci pomemben del zdravstvenega sistema, saj kri po navedbah RKS daruje skoraj šest odstotkov prebivalcev, ali vsak delovni dan okoli 350 krvodajalcev.

V tednu RKS se bodo sicer v okviru 56 območnih združenj zvrstile številne aktivnosti, kot so dnevi odprtih vrat ter promocijske stojnice z izobraževalnimi gradivi, srečanja starejših in prostovoljcev, predstavitve nudenja prve pomoči, meritve holesterola in drugo. V soboto pa bo v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič potekalo VII. državno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči.

V tednu RKS sicer lahko vsi, ki to želijo, z nakupom doplačilnih znamk ter avtobusnih in železniških vozovnic v vrednosti 0,17 evra prispevajo svoj delež za humanitarne namene.

RKS je enakopraven član Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Na slovenskih tleh deluje že od leta 1863, leta 1993 pa ga je Mednarodni odbor Rdečega križa v Ženevi priznal tudi kot samostojno nacionalno društvo.

RKS ima poleg nudenja prve pomoči ima tudi javna pooblastila za usposabljanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter za izvajanje izpitov iz prve pomoči za prihodnje voznike motornih vozil. RKS sicer združuje 56 območnih združenj in 882 krajevnih organizacij ter ima več kot 183.259 članov.

Rdeči križ po vsem svetu vsako leto 8. maja obeleži obletnico rojstva svojega ustanovitelja Henryja Dunanta.

STA

Komentarji (2)

8.5.2013Ocenismart 
To so same barabe kradljive!
8.5.2013Ocenipripomba 
Vsekakor skromni aktivisti, ki dobrohotno hodijo okoli ljudi od hiše do hiše in za pomoči potrebnim pobirajo tisti evro, niso "barabe kradljive". Glede "glave, ki smrdi", je pa očitno druga stvar.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava