Spominsko obeležje najprej Tonetu Pavčku, nato še Lojzetu Slaku

29.5.2013 | 09:15

Tone Pavček. (Foto: arhiv DL, MiM)

Tone Pavček. (Foto: arhiv DL, MiM)

Mirna Peč - Občina Mirna Peč je ponosna na svojega rojaka, pokojnega pesnika Toneta Pavčka, zato mu bo v njegovem rojstnem kraju v Šentjuriju na Dolenjskem postavila spominsko obeležje. Slovesno odkritje bo v petek, 31. maja, ob 16. uri.

Obeležje je zasnoval arhitekt Tomaž Slak v sodelovanju z Marijo Mojco Pungerčar ter Leopoldom Pungerčarjem. Bronasti portret Toneta Pavčka je delo kiparke Alenke Vidrgar. Za kamniti steber, napise na njem in montažo se je potrudil kamnosek Marjan Stepan. Tlakovce, ki jih je toliko, kolikor je Pavčkovih objavljenih del, in betonsko klop pa je izdelalo podjetje Praznik.

Obeležje - predstavljajo ga kamniti steber, na katerem je pritrjena bronasta plošča z reliefnim portretom pesnika, ob stebru pa je v obliki potke do bližnje lipe položenih 42 betonskih tlakovcev z betonsko klopco pod lipo - bosta odkrila župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic s pesnikovimi svojci. Dogodka se bo udeležil tudi predstavnik ministrstva za kulturo, direktor javne agencije RS za knjigo Aleš Novak in podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Pesniku v spomin bo spregovoril tudi njegov prijatelj, pesnik Ciril Zlobec.

Lojze Slak (na levi) v družbi Slavka Podboja. (Foto: arhiv DL, M. Ž.)

Lojze Slak (na levi) v družbi Slavka Podboja. (Foto: arhiv DL, M. Ž.)

Pavček je ime Mirne Peči v širši slovenski prostor ponesel tudi preko svojih del, zato mu je občina Mirna Peč leta 2000 podelila naziv častnega občana. V preteklem letu so novo osnovno šolo poimenovali po njem, in sicer Osnovna šola Toneta Pavčka.

Občina Mirna Peč pa se bo poleti poklonila še enemu svojemu slavnemu rojaku. 21. junija bo slavnostno odkritje spominskega obeležja harmonikarju Lojzetu Slaku, dan kasneje pa še prvi pohod Po poti Slakove in Pavčkove mladosti.

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava