kultura

Pihalni orkester Krka odhaja na mednarodni festival Besana Brianza

29.6.2013 | 10:30 | M. M.

Foto: PO Krka

Foto: PO Krka

Pihalni orkester Krka odhaja na mednarodni festival Besana Brianza

Novo mesto - Iz Pihalnega orkestra Krka so sporočili, da prihodnji teden, od 3. do 8. julija, odhajajo v Italijo na mednarodni festival Bandistico Internazionale Besana Brianza, kamor so povabljeni najboljši pihalni orkestri iz celega sveta.

Pihalni orkester Krka, ki ga vodi dirigent Matevž Novak, je trenutno najboljši amaterski pihalni orkester na slovenskih tleh, saj je 20. maja lani na državnem tekmovanju v najvišji koncertni kategoriji prepričljivo osvojil prvo mesto. Prav tako je orkester leta 2010 prepričal mednarodno žirijo na tekmovanju Wind Music Grand Prix of Hungary in osvojil kar tri naslove; pokal za osvojeno prvo mesto v svoji tekmovalni kategoriji, zlato listino za 93,30 točke ter pokal Grand Prix za najboljši orkester celotnega tekmovanja. Vsi ti uspehi pričajo o kakovosti slovenskega orkestra, ki je letos dosegel tudi izjemen preboj v tujino in vztrajno gradi na kvaliteti.

Kot omenjeno, od 3. do 8. julija orkester odhaja v Italijo na mednarodni festival Festival Bandistico Internazionale Besana Brianza, kamor so povabljeni najboljši pihalni orkestri iz celega sveta. Elitni termin, koncert v soboto zvečer, so gostitelji namenili novomeškemu Pihalnemu orkestru Krka. Ta bo izvedel skladbe: Introduction, Theme and Variations Gioachchina Rossinija s solistom Borutom Turkom na klarinetu, La Forza del Destino Giuseppeja Verdija, Adamičevo Suito za pihalni orkester, udarno Africo Robertha W. Smitha ter Tintina Johana de Meija.

A izjemen uspeh za orkester ni le nastop na tem festivalu, vendar tudi brezplačno šolanje oziroma obiskovanje masterclassa 15 članov orkestra pri najboljših italijanskih glasbenikih iz milanske opere La Scala ter profesorjih iz akademij Como, Piacenza, Foggia in Catania. Mojstri, ki bodo poučevali nadebudne slovenske glasbenike, so: Francesco Tamiati na trobenti, Roberto Miele na rogu, Giovanni Caruso na tolkalih, Laura Magistrelli na klarinetu, Devid Ceste na baritonu in pozavni, Leonardo Sbaffi na saksofonu, Fausto Polloni na oboi in fagotu ter Maurizio Saletti na flavti. Vsi člani, ki bodo sodelovali v masterclassu, se bodo v nedeljo 7. julija, predstavili še na svečanem koncertu pod vodstvom priznanih dirigentov, kot so Bruno Casoni (milanska Scala), Angelo Bolciaghi in Claudio Mandonico. Izvedli bodo dela Rossinija, Mozarta, Stravinskega, Orffa, Mandonica, Verdija in ostalih svetovno priznanih skladateljev. Člani orkestra bodo med festivalom bivali pri italijanskih družinah in tako doživeli pravi utrip prelepega italijanskega mesteca Besana, so še sporočili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava