kultura

Pihalni orkester Krka navdušil na mednarodnem festivalu

13.7.2013 | 14:05 | M. M.

Člani PO Krka z gostitelji (Foto: Luka Petravić)

Člani PO Krka z gostitelji (Foto: Luka Petravić)

Foto: spletna stran festivala

Foto: spletna stran festivala

Novo mesto - Pihalni orkester Krka pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka, ki od maja lani drži naslov državnega prvaka pihalnih orkestrov v najvišji, koncertni kategoriji, se je v začetku meseca predstavil v Italiji na Festival Bandistico Internazionale Besana Brianza.

Na festivalu, ki je potekal od 4. do 8. julija v Besani, so se predstavili orkestri iz številnih evropskih držav. Pihalnemu orkestru Krka so organizatorji dodelili elitni, sobotni večer 6. julija. Novomeščani so se predstavili z Verdijevo La Forza del destino, s solistom Borutom Turkom so izvedli Rossinijevo Introdukcijo, temo in variacije, z Adamičevo Suito za pihalni orkester pa so mednarodnemu občinstvu predstavili odličnega slovenskega skladatelja. Sledili sta še Africa Roberta W. Smitha in TinTin Johana de Meija. Občinstvo je zaradi dolgega in bučnega aplavza slišalo še dva dodatka, orkester pa je vse obiskovalce izjemno navdušil in požel celo stoječe ovacije, so danes sporočili Krkaši.

Festival v Besani je zelo dobro obiskan, vsak večer koncertom prisluhne preko tisoč poslušalcev. Leta 2003 ga je obiskal celo sloviti Ricardo Mutti. Odzivi na nastop Pihalnega orkestra Krka so bili odlični in ni manjkalo domačinov, ki so v en glas zatrjevali, da gre za najboljši orkester festivala, so navedli v sporočilu za javnost. Angelo Bolciaghi, vodja festivala, je celo dejal, da glasbo italijanskih skladateljev orkester izvaja bolje od Italijanov, kar je za orkester zagotovo velika pohvala. Veliko čast pa je direktor festivala Bolciaghi izkazal tudi dirigentu Matevžu Novaku, ki ga je po odličnem vodenju orkestra povabil na festival leta 2015, kjer bi Novak dirigiral festivalnemu orkestru in sodeloval s slovitim Johanom de Meijem.

Nekaj članov orkestra se je v sklopu festivala udeležilo tudi masterclassa pod vodstvom najboljših italijanskih glasbenikov iz milanske opere Scala ter profesorjev z akademij Como, Piacenza, Foggia in Catania. Nastopili so tudi na koncertu festivalnega orkestra, ki je bil sestavljen iz udeležencev masterclassa, dirigirali pa so mu Angelo Bolciaghi, Claudio Mandonico, Roberto Miele in sloviti Bruno Casoni, umetniški vodja zbora milanske Scale. Kako dobro so se ujeli profesorji in učenci, priča izjava Leonarda Sbaffija, ki je zapisal: »Bil sem plačan, da sem prišel sem. Čez dve leti bo festival ponovno zaživel. Ne vem, če se ga bom udeležil. Vem pa, da bom pripravljen plačati, da bi lahko prišel.«

Člani orkestra so na gostovanju bivali pri italijanskih družinah in tako resnično začutili utrip mesta ter spletli številne prijateljske vezi. Ob odhodu domov so bili orkestraši tako odločeni, da se v Besano v Brianzi zagotovo še vrnejo in ponovno osvojijo občinstvo.

‹ nazaj

Galerija (13)

Borut Turk (Foto: Luka Petravić)
Festival Besana, dvorana (foto: spletna stran festivala)
Koncert PO Krka (Foto: Luka Petravić)
Ognjemet (Foto: Enrico Beretta)
Pihalni orkester Krka z gostitelji (Foto: Luka Petravić)
PO Krka (Foto: Luka Petravić)
PO Krka (Foto: Luka Petravić)
PO Krka (Foto: Luka Petravić)
Matevž Novak (Foto: Luka Petravić)
PO Krka - tolkala
PO Krka
PO Krka
PO Krka

Komentarji (2)

13.7.2013Oceniinca 
Čestitke! Končno nekaj dobrega.
14.7.2013Ocenisancica 
Čestitke. Sem vas zadnjič poslušala, res ste dobri! Bravo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava