novice

Tamara Vonta: prednostna naloga Dobruška vas

19.7.2013 | 08:00 | STA

Tamara Vonta maja letos v Dobruški vasi. (Foto: L.M., arhiv DL)

Tamara Vonta maja letos v Dobruški vasi. (Foto: L.M., arhiv DL)

Foto: L.M., arhiv DL

Foto: L.M., arhiv DL

Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji za vodenje urada vlade za narodnosti pooblastila državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade Tamaro Vonta. Kot so pojasnili v kabinetu predsednice vlade, bo Vonta urad vodila znotraj delovnega časa v okviru opravljanja funkcije državne sekretarke in za to ne bo prejemala dodatnega plačila.

Državna sekretarka med svojimi prednostnimi nalogami navaja nadaljevanje reševanja zaostrenih odnosov v Škocjanu, kjer želi občina na zemljišču, kjer že desetletja živijo Romi, graditi industrijsko cono in čistilno napravo.

Prav tako med svoje prednostne naloge všteva reševanje slabih bivanjskih in socialnih razmer Romov, predvsem na jugovzhodu države, ter spremembo zakona o romski skupnosti. Napoveduje pa tudi razmislek o sistemskih rešitvah, ki bi nadomestile projektne rešitve, ter pripravo krovnega zakona za italijansko in madžarsko manjšino.

Vonto, ki je kot državna sekretarka v kabinetu premierke pristojna za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud, je sicer vlada ne eni prejšnji seji imenovala tudi za predsednico vladne komisije za zaščito romske skupnosti.

Vlada pa je v začetku meseca še odločila, da bo urad za narodnosti znova samostojen. Aprila lani je namreč prešel najprej pod okrilje notranjega ministrstva, maja letos pa se je z novelo zakona o državni upravi področje pravic narodnih skupnosti preselilo pod okrilje kabineta predsednice vlade.

Vonto je za vodenje urada sicer že 9. julija pooblastila kar predsednica vlade Alenka Bratušek, vendar po odloku o ustanovitvi urada za narodnosti tega vodi bodisi direktor bodisi državni sekretar. Direktorja pa imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade. Direktor je za delo urada odgovoren predsedniku vlade.

‹ nazaj

Komentarji (2)

19.7.2013OceniJohn 
Kje si zdaj Grega Virant. Kaj niso obljubljal da se bo kadrovalo strokovno. Glavno je da poskrbimo za rome da bodo še naprej dobro živeli in nam s poljščin kradli pridelke, pa nobenemu nič.
19.7.2013OceniJoc 
Tu bo pa napredek.Nekaj družin naj preseli v okolico hiše šefice mirovnega inštituta,v murgle okoli hiše informacijske pooblaščenke,predsedniku parlamenta, .....tako da ne bodo već skoncentrirani na enem kraju in se bodo lažje integrerali

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava