kultura

Kjer bo novo parkirišče, najdbe iz rimskih dni

26.7.2013 | 08:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Arheologa Phil Masson in Ildiko Pinter pri delu v testnem jarku na arheološkem najdbišču v Šmarjeti. (Foto: L. M.)

Arheologa Phil Masson in Ildiko Pinter pri delu v testnem jarku na arheološkem najdbišču v Šmarjeti. (Foto: L. M.)

Šmarjeta - Pretekle dni so krajani in obiskovalci Šmarjete na travniku pri občinski stavbi, kjer so načrtovana nova parkirišča, lahko videvali arheologe. Gradbeni stroji so namreč kmalu, ko so pričeli z delom, zakopali v arheološke ostanke, in presenetili prav vse.

Z novomeške enote Zavoda za kulturno dediščino RS so takoj izdali odločbo o arheološkem najdišču in odredili delovno ekipo, ki se je lotila izkopavanja, vrednotenja in raziskovanja. Kot so pokazala izkopavanja v testnem jarku, so gradbeni stroji zadeli ob ostanke stavbe iz rimskih časov. Po predvidevanjih arheologov gre za večji gospodarski ali industrijski objekt, na kar kažejo širši zidovi in dobro utrjen tlak, ki je lepo ohranjen.

Kaj vse so našli v jarku ter kaj najdbe pomenijo za nadaljevanje gradbenih del novega parkirišča, lahko preberete v Dolenjskem listu prihodnji teden.

Gradnja nove telefonske centrale pri občinski stavbi.

Gradnja nove telefonske centrale pri občinski stavbi.

Pri občinski stavbi pa se gradi nova telefonska centrala, lastnik je Telekom Slovenije. Centrala ne bo več v mansardi objekta nad lekarno, pač pa v novem poslovnem prostoru v istem objektu, kjer je sedaj vinogradniški laboratorij, ki pa ga bodo po potrebah, saj bo centrala tudi posodobljena, dogradili.

Občina Šmarješke Toplice poleg že omenjenih ureditve dodatnih parkirišč za potrebe delovanja občinske uprave, zdravstvenega doma in lekarne ter prestavitve telefonske centrale v teh poletnih dneh načrtuje še obnovo dela občinske stavbe - ureditev sejne sobe in dodatnih pisarn za delavce OU.

‹ nazaj

Galerija (13)

ARHEOL001
ARHEOL002
ARHEOL003
ARHEOL004
ARHEOL005
ARHEOL006
ARHEOL007
ARHEOL008
ARHEOL009
ARHEOL010
ARHEOL011
ARHEOL012
ARHEOL013

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava