FOTO: Festival žametnega vina posavske dežele

8.9.2013 | 08:40

Vinarji z najbolje ocenjenimi modrimi frankinjami. Foto: BDG

Vinarji z najbolje ocenjenimi modrimi frankinjami. Foto: BDG

Sevnica - Sinoči in že včeraj popoldne je na sevniškem gradu, visoko nad Savo, ki daje pečat posavski vinorodni deželi, kraljevala modra frankinja. Štirje partnerji - Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (nosilec projekta), Kmečka zadruga Sevnica, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske in Center za razvoj podeželja Posavje)  so zasnovali projekt Modra frankinja – žametno vino Posavja in zanj pridobili tudi sredstva Leader.

V okviru njega so in bodo poskrbeli za več dogodkov, strokovnih predavanj in za  ocenjevanja vin. Kot smo že poročali na spletni strani Lokalno.si, so modre frankinje v okviru 3. Festivala modre frankinje ocenjevali v četrtek, 29., in v petek, 30. avgusta, v Gostišču Dolinšek na Vrhu pri Boštanju. 

Ocenili 139 vzorcev

Ocenjevalna komisija v sestavi prof. dr. Tatjana Košmerl (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Darja Bovha (Vinska klet Vila platana, Slovenska Bistrica), Ana-Marija Jagatić Korenika (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Republike Hrvaške), Ivona Đipalo (Vinolab, d.o.o., Zagreb), Ivana Simjanovska (Vino.mk, Skopje), Lotte Karolina Gabrovits (MA International Wine Marketing & DD.MSc.Horticulture) in Brigitte Riener (Wine partners, Dunaj) pod vodstvom Franca Košaka, predsednika Društva vinogradnikov Sevnica - Boštanj, je ocenila kar 139 vzorcev modrih frankinj v treh kategorijah: letnik 2012, starejši letniki in bariki ter posebna vina (predikati, rosé, penine…).

Degustacija v grajskem atriju. (Foto: BDG)

Degustacija v grajskem atriju. (Foto: BDG)

Sinoči so na sevniškem gradu, kjer je že od 15. ure potekal omenjeni festival, podelili tudi priznanja in nagrade najbolj ocenjenim modrim frankinjam.

Najboljše ocene za modro frankinjo redne trgatve, letnik 2012, so prejeli: Kobal family wine (18,38 točke), Martin Pečarič (18,14) in Bojan Novšak (18,08).

Med vzorci frankinje starejših letnikov in barikov je zmagalo vino Vinske kleti Šuklje z letnikom 2011 (18,35) pred frankinjo Milana Jamška (isti letnik, 18,28) in Antona Vodopivca (isti letnik, 18,23).

In še rezultati za modro frankinjo - posebna vina: 1. mesto KZ Krško, suhi jagodni izbor 2012 (18,43), 2. KZ Metlika, sladko vino iz sušenega grozdja, 2011 (18,20) in 3. Kobal family wine, likersko vino 2006  (18,20).

Absolutni zmagovalec Vinska klet Šuklje

Komisija je na koncu izbirala še absolutnega zmagovalca ocenjevanja, pri čemer se je odločala med zmagovalcema dveh kategorij: letnika 2012 ter starejši letniki in bariki. Kobal family wine je za frankinjo redne trgatve letnik 2012 prejel tri glasove, Vinska klet Šuklje iz Trnovca pri Metliki pa za frankinjo letnika 2011 4 glasove,s  čimer je postala absolutni zmagovalec tekmovanja. Na večerni razglasitvi rezultatov je priznanje in nagrado v imenu družine Šuklje prevzel Matija Šuklje.

Absolutni zmagovalec festivalskega ocenjevanja modrih frankinj je letos Vinska klet Šuklje (Matija Šukje na sredini). (Foto: BDG)

Absolutni zmagovalec festivalskega ocenjevanja modrih frankinj je letos Vinska klet Šuklje (Matija Šukje na sredini). (Foto: BDG)

V atriju sevniškega gradu se je sicer včeraj festival začel že ob 15. uri, ko so se predstavljali pridelovalci s svojimi modrimi frankinjami, obiskovalci pa so jih tudi poskusili in primerjali med seboj.

Na gradu so predstavljali tudi turistično ponudbo občine Sevnica in Posavja ter v pokušino točili grajsko vino - Grajska kri, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi kulinarične dobrote nekaterih gostinskih ponudnikov ter grajske mesnine iz KZ Sevnica.

V grajski kleti so bile razstavljene modre frankinje, tam pa je bila tudi nagradna degustacija. Organizatorji so pripravili tudi voden ogled gradu ter popoldansko predavanje dr. Julija Nemaniča o lastnostih in posebnostih pridelave modre frankinje.

Zvečer še Nuška Drašček

Za glasbeno kuliso dogodka je poskrbel kvartet Mascara, po podelitvi nagrad, ki so se je udeležili tudi člani Evropskega reda vitezov vina, popestrila pa še sevniška grajska gospoda, pa je sledil večer francoskega šansona s pevko Nuško Drašček in Jako Puciharjem na klavirju.

B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava