gospodarstvo

Za nakup Novolesovega kompleksa več zanimanja

3.10.2013 | 10:00 | STA

Za nakup Novolesovega kompleksa so dobili štiri nezavezujoče ponudbe. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Za nakup Novolesovega kompleksa so dobili štiri nezavezujoče ponudbe. (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Straža - Po več neuspelih dražbah za prodajo kompleksa straškega Novolesa, ki je od  maja 2011 v stečaju, je stečajna upraviteljica Romana Kruhar Puc julija razpisala dvomesečno prodajo s pomočjo nezavezujočih ponudb in zanjo dobila štiri ponudbe. Za nakup kompleksa pa se poteguje tudi delavska zadruga, ki so jo za ustanovil nekdanji Novolesovi delavci.

Stečajna upraviteljica Kruhar Pucova je v vabilu k dajanju nezavezujočih ponudb med drugim zapisala, da je glede na vrsto ponudbe in njen informativni značaj izključena obveznost prodajalca, da prodajno pogodbo sklene z najugodnejšim kupcem. Po preteku dvomesečnega roka za oddajo ponudb pa je za STA sporočila, da je prejela štiri ponudbe za nakup poslovnega kompleksa in opreme.

Pogajanja s ponudniki bo nadaljevala v prihodnjih dneh, je še sporočila Kruhar Pucova. Po neuradnih podatkih pa naj bi bila njena odločitev predvidoma znana do konca meseca.

Sicer pa so se nekdanji zaposleni lesnega podjetja Novoles v stečaju v prvi polovici leta združili v delavsko zadrugo, na območju nekdanjega Novolesa pa bi radi ustanovili center, kot jih predvideva akcijski načrt za povečanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige v Sloveniji. A za kaj takega potrebujejo 742.000 evrov zagonskega denarja.

Glede navedenega zneska so dogovorjeni z Delavsko hranilnico, ki za odobritev posojila potrebuje državno poroštvo, tega pa do danes še niso dobili, je povedal član upravnega odbora zadruge in predstavnik nekdanjih Novolesovih delavcev Mitja Bukovec.

Medtem pa njihovi pogovori z upniškim odborom Novolesa in stečajno upraviteljico za nakup celotnega Novolesovega kompleksa in vnovični zagon tamkajšnje proizvodnje, s katero bi delo dobilo predvidoma 200 delavcev, potekajo v pozitivni smeri, je ocenil.

V zadrugi pričakujejo, da se bodo zadeve odvile po njihovih načrtih. Po teh naj bi Novolesov kompleks najprej najeli za enoletno obdobje, potem pa bi v veljavo stopila njihova nezavezujoča ponudba, na podlagi katere bi omenjeni kompleks oz. straško tovarno v sodelovanju z nekaj partnerji v celoti odkupili, je še Bukovec povedal za STA.

Pred uvedbo stečajnega postopka je Novoles zaposloval nekaj več kot 500 delavcev.

‹ nazaj

Komentarji (6)

3.10.2013Ocenitine 
mene pa zanima kdaj mi bo gospa stečajna vrnila tisto kar mi je novoles dovžan.
3.10.2013Ocenicvetko 
Tine ne bo ti ga gospa vrnila. Gospod ti ga bo in sicer gospod Bukovec, ki bo kot kaže še kar nadaljeval s plenjenjem, zavajanjem in nategovanjem raje. Namesto, da bi ga zaprli mu dopuščajo izvedbo nečednih poslov. Vsi ustanovitelji zadruge bi morali dati na kupček vsak po 100.000€ potem pa lahko polemizirajo o poslu. Ker od tega ne bo nič bodo samo zagnali posojen denar in to bo tudi vse. Me zanima koliko bodo plačali delavce? Skratka te pravljice bo hitro konec. Zbor zbranih akterjev pa to potrjuje.
4.10.2013OceniŠmorn 
Tine, ne piši neumnosti, stečajna ti nima kaj vračati, ker nisi faktor v stečajnem postopku. Ne gre to po "domače" na juriš! Cvetko, tole si pa zelo dobeo napisal, se strinjam v celoti, Kjer ni lastnih vložkov ni ODGOVORNOSTI, je samo želja, ostalo pa bo kakor bo, tudi če nič ne bo!
8.10.2013Ocenidelavec 
Naj pride v Novoles kdor ima denar , da bo delavcem izplačeval redne plače , samo bivša Novolesova banda naj zgine stran ,dost so nam že pokradli .Vrnite nam zaslužen denar .Ustanavljajo nekakšno zadrugo da bodo pokasirali spet državen denar in še naprej lahko kradl in izkoriščali ljudi.Kapitalisti zreli ste za na Dob.
19.12.2013OceniJan 
joj, valjda ne bo kdo nasedel na to.
17.12.2014Ocenimiha 
Da bi zagnali proizvodnjo je potrebnih kar nekaj mio eur. To ve vsak, ki je že kdaj zaslužil plačo s svojim delom. Vendar je zagnati proizvodnjo nekaj najlažjega. Težje je potem prodati proizvode. Vse te "zadruge" pa mafijska vlada forsira z namenom, da se še dodatno oropa državljane. Državni denar, brez obveznosti, brez odplačila,... Že vse videno v teku 80 milijardne tajkunizacije. Torej tovariši, ki opletate s tujim tičem po koprivah. Najprej denar na mizo. Oziroma nakažite denar iz davčnih oaz. Ne pa da bomo dodatno ropanje spet financirali iz proračuna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava