posavje

Remont v NEK: Odkrili mehanske poškodbe treh gorivnih palic

12.10.2013 | 13:00 | Besedilo in foto: A. K.

Prvi mož krške nuklearke Stane Rožman zatrjuje, da razlogov za preplah v nobenem primeru ni.

Prvi mož krške nuklearke Stane Rožman zatrjuje, da razlogov za preplah v nobenem primeru ni.

Ali se bo remont zaradi odkritih poškodb gorivnih palic podaljšal, zaenkrat še ni jasno.

Ali se bo remont zaradi odkritih poškodb gorivnih palic podaljšal, zaenkrat še ni jasno.

Krško - Med remontom, ki od začetka oktobra poteka v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), so ob pregledu reaktorskega goriva odkrili mehanske poškodbe gorivnih palic na treh gorivnih elementih, ki so večje, kot so sprva pričakovali. Na netesnost posameznih gorivnih palic so sicer nakazovale že meritve v preteklih mesecih, a so v NEK-u, ker so bila odstopanja daleč pod dopustnimi mejami oziroma so bile izmerjene specifične aktivnosti radioaktivnih delcev v primarnem hladilu pod 3 odstotki dovoljene vrednosti, na podrobnejši pregled in oceno stanja goriva počakali do remonta.

Gorivna palica osnovni gradnik jedrskega goriva v reaktorju. 235 takih palic je sestavljenih v posamezni gorivni element, vseh gorivnih elementov v reaktorju pa je 121. Ena gorivna palica ima premer okoli enega centimetra, v njo pa so zložene tabletke iz urana. Če taka palica ne tesni dobro ali je poškodovana, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga. To vodo se med obratovanjem stalno čisti skozi posebne filtre, tako da ni nepotrebnih izpustov radioaktivnosti v sekundarni krog in naprej v okolje. (Vir: NEK)

"Poškodbe na gorivnih elementih smo ugotovili po tem, ko je bilo gorivo iznešeno iz  reaktorske posode v bazen za iztrošeno gorivo in ko so bile izvedene prve inšpekcije goriva. Pregled je pokazal, da so trije gorivni elementi mehansko poškodovani, poškodbe pa so se zgodile med obratovanjem v preteklem ciklusu. Na predhodnih meritvah smo ugotavljali manj kot 3 odstotno odstopanje od dovoljenih vrednosti, kar je minimalno odstopanje, ki kje nakazovalo, da moramo pregledati vse gorivo in da lahko pričakujemo manjše poškodbe. Te poškodbe pa so po današnjem vedenju znatnejše, kot pa smo pričakovali," je danes v izjavi za javnost povedal direktor krške nuklearke Stane Rožman.

Trenutno v elektrarni poteka ultrazvočna inšpekcija vseh gorivnih elementov, ki bodo vrnjeni v reaktor, paralelno pa tudi natančen pregled ostalih konstrukcijskih delov reaktorja, da bi ugotovili vzroke za poškodbe. Izvesti nameravajo tudi natančno analizo vseh možnih vzrokov.

"Ko bomo to celovito sliko imeli, računamo, da bomo z dobaviteljem goriva, podjetjem Westinghouse, tudi razumeli vzroke za te poškodbe in v skladu s temi ugotovitvami, ki bodo sledile v naslednjem tednu, bomo načrtovali potrebne ukrepe," je danes zbranim novinarjem pred jedrsko elektrarno pojasnjeval Rožman in dodal, da se bo nova sredica oblikovala samo iz brezhibnih gorivnih elementov.

Do podobnih netesnosti je sicer po besedah odgovornih v NEK-u prihajalo tudi že v preteklosti, vendar so bile odkrite manjše poškodbe. Ob tem v krški jedrski elektrarni poudarjajo, da zaradi poškodbe gorivnih palic vplivov na okolje ni bilo, pa tudi obratovalne razmere so bile po besedah Rožmana vseskozi normalne.

‹ nazaj

Komentarji (4)

13.10.2013Ocenikr eden 
Zakaj nas ne bi skrbelo? Ali ste normalni.............................?
13.10.2013Oceniizo 
misli, da so glede na vse tiste vaje iz prve pomoči v krškem vedeli,da so okvare na palicah..
14.10.2013Ocenisonce 
Kam bi prebivalce Slovenije izselili v primeru jederske nesreče in povišanja sevanja?
14.10.2013OceniWestinghouse 
"Ni nepotrebnih izpustov radioaktivnosti v sekundarni krog in naprej v okolje"? Potrebni izpusti pa so???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava