dolenjska

Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu

18.10.2013 | 14:40 | I. N.

Ana Bilbija (Foto: I.N.)

Ana Bilbija (Foto: I.N.)

Karel Erjavec

Karel Erjavec

Težka Voda - Predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter stranke Desus so danes na Prepihu poenotili svoje stališče glede napovedanega zakona o nepremičninah. S skupnim nastopom želijo prepričati vlado, da ne bi nadaljevala s postopkom tega zakona v takšnem besedilu kot je, saj to po besedah prvaka Desus-a Karla Erjavca za vse z nizkimi dohodki pomeni pot v revščino.

»Zakon o davku na nepremičnine ni dovolj dobro pripravljen. Močno bo udaril ne le upokojence, ampak vse z nižjimi dohodki. Želimo si, da se s tem zakonom počaka, da se naredijo informativni izračuni, kaj zakon prinaša in naj vlada ne hiti s parlamentarnim postopkom. Menimo, da tisti upokojenci, ki prejemajo nizke pokojnine, ne bodo zmogli tega bremena,« je poudaril Erjavec.

Ana Bilbija, predsednica strokovnega sveta pri ZDUS in članica izvršnega odbora pri Desus, meni, da bi vlada morala sistemski zakon pripraviti sistematično: »Zakon mora temeljiti na podatkih, pripravljeni morajo biti izračuni za vse, ne le za upokojence. Predsednico vlade smo skušali prepričati, naj se kriza rešuje na krizni način, s kriznim davkom, ki je lahko pripravljen tudi čez noč. Račun bo tako ali tako naš, ampak sistemski zakon, ki mora veljati nekaj časa, moramo pripraviti tako, kot se za tak zakon spodobi. Naš namen ni rušenje vlade ali kaj podobnega.«

Stranka ima v sredo sejo izvršnega odbora, na kateri se bodo opredelili do stališča zakona. Erjavčevo mnenje je, da zakona ne bi smeli sprejeti. V katerem primeru bi stranka zakon podprla?

»Če bi šlo za normalno povečanje bremena do največ 30 odst., bomo zakon podprli, če pa bodo bremena znašalo po 100 odst. in več, potem bo stranka težko podprla takšen zakon,« odgovarja Erjavec, ki zavrnitev zakona ne razume kot začetek konca te vlade, saj bo stranka proračun podprla. Kot je še pojasnil, pa bodo vztrajali, da se najdejo drugačni viri za to, da bo proračun uravnotežen.

‹ nazaj

Galerija (6)

Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu
Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu
Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu
Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu
Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu
Minister Erjavec z upokojenci na Prepihu

Komentarji (11)

19.10.2013Ocenimiha 
Na podlagi pokojninskega zakona iz leta 1964 in kateri še zmeraj velja se izplačujejo borčevske pokojnine za borce NOB, veterane španske državljanske vojne, narodnim herojem in imetnikom spominskega znaka 1941!? Po podatkih ZPIZ je bilo letos marca izplačanih 24.834 borčevskih pokojnin, pri čemer je bilo dejanskih borcev 7.599, 1.982 borcev invalidov, medtem ko je bila večina pokojnin (15.253) izplačana družinam borcev, kateri člani se nikoli niso borili. V lanskem letu je ZPIZ za izplačilo vseh borčevskih pokojnin porabil vrtoglavih 25 milijonov evrov. Naravnost šokanten pa je podatek, da je v dvanajstih letih od 2000-2012, bila državna blagajna zaradi te borčevske postavke olajšana za kar neverjetnih 660.000.000 (660 milijonov) evrov. Priviligiranih, ki se niso borili ne NOB in ne v španski državljanski vojni (čeprav ni jasno, kaj ima to zveze s Slovenijo razen komunizma) je tako 61, 41%, ki že celo življenje živijo priviligirano in prav nihče v državi se ne vpraša kdo so ti ljudje. Na spletu se za tovrstno kategorijo neborečih priviligirancev uporablja izraz brezvezni privligiranci.
19.10.2013OceniMilan 
Takole MIha, šel sem po sledeh kakor si jih podal v svojem ***** komentarju in prišel do dejstva, da vse sledi vodijo na dva medija, ki to omenjata in sicer: demokracija.si in reporter.si ki pa jasno veljata za neverodostojna. Podaj realni link na spizov izvor teh podatkov drugače te smatram se politično trobilo itak vemo katero. Mimgrede se te penzije ne imenujejo "brezvezne" ampak vdovske. Te pa so realne in jih je nekaj čez 43.000 http://www.zpiz.si/wps/portal/cognos/msp/upokojenci/prejemniki_pokojnin vir spiz Jasno podajanje kar takole malo po svoje in copy & paste iz pribljubljenih rumenih tiskov al pa komentarjev iz drugih sajtov a ne?
19.10.2013OceniMartin 
mimogrede, podatke sem tudi jaz preveril in so točni, osnova so podatki ZPIZ kot je to napisal Miha. Le malo bolj si poglej Milan, pa preštudiraj zakon iz leta 1964, ko so upokojencem delili penzije na podlagi enoletnega povprečja, tudi delovna ali starostna leta niso bila pomembna. Vse je ostalo isto, pokojnine so na nek način dedne, kar posredno potrjuješ tudi ti. V privilegirane pokojnine Bfratuškova ni posegla. To je poanta tega.
19.10.2013Ocenimarko 
ali se upokojenci zavedate, da aprila tako in tako ne bo za penzije... in da dolgoročno boste zelo revni, saj mladi množično odhajajo v tujino... a res ne vidite nic v prihodnost... sramotno je, da imamo danes množico nezaposlene mladine, na drugi strani pa en kup upokojencev, ki imajo pokojnine nad 800 eur
19.10.2013Ocenixy 
tudi jaz poznam žensko na Dolenjskem, ki se je upokojila pri manj kot 40. letih, leta 1. 1. 1966, s 6,5 let delovne dobe, od tega je bila leta 1965 zaposlena v eni firmi, da je to imela za osnovo za penzijo (to so ji seveda na podlagi zakona iz leta 1964 močno dvignili), pred tem je delala v partijskih celicah. Še danes je živa, penzijo prejema skoraj 50 let, lani, ko je Janševa vlada to znižala na 622 eur, je kričala kot nora, prejem preko 1000 eur, v denarnici pa še zmeraj nosi sliko Ivana Mačka Matije. Preverjeno, tudi penzijsko odločbo sem videl, zato tudi vem te podatke. Je bila lani tako razburjena, da jo je pokazala vsem, ki so jo želeli poslušati. In koliko je še takšnih?
19.10.2013OceniMartin 
Problem SLO so privilegirane pokojnine, to so tiste, za katere prispevki niso bili plačani. To je ta famozni 234/I člen ZPIZ-1. Tega ta vlada, pa tudi Erjavec, ne bodo nikoli spremenili, plačujemo pa mi vsi. Že skoraj polovica vseh upokojencev /skoraj 300.000 od 602.000/ pa jih prejema 500 evrov pokojnine ali manj. Aprila bo v SLO že trojka ali dvojka EU, o tej vladi ne bo več niti duha, niti sluha. EU pa v pokojnine normalno upokojenih ne bo posegala. Pokojnine se niso znižale niti v Grčiji. Bratuškova pa nesramno zdaj samo straši in nekateri ji pri tem že pomagate. To pa je stran od ZPIZ, ker je marsikaj razvidno: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/ozavarovanju/statisticnipodatki/statisticni+pregled+2013-09
19.10.2013OceniMilan 
Ne trdim da podatki niso pravilni niti ne trdim da so napačni, pač pa trdim da so skopirani iz sajta demokracija.si. Pač komentatorja sem pozval nam poda link do teh podatkov na spletišču SPIZ-a, da se bomo prepričali uradno a ne? Konkretno mi spizov iskalnik pod iskanimi nizi "borci", "borčevska penzija" ne najde ničesar v zvezi s tem. Mi pa googlov iskalnik najde na osnovi parih besed posredovani s strani Mihe zadetke na demokraciji, poža reportu in komentar na rtvslo. Kar pomeni da se zadeve iz sajta na sajt prenašajo s copy pate-om in izvor pa ni nikjer dejansko definiran. In to je za vas čista resnica. Pač ne gre tako. Kako naj verjame avtorju demokracije. Nikakor. Morda bi če bi mi posredoval direktno povezavo na uradno stran. Ravno tako verjame da vdovske penzije na osnovi bprčevskih penzij obstajajo, ampakto so pač vdovsje penzije, ki so regularen del penzij. Na linku ki sem ga posredovl na prvem post-u je poleg nekaj čez 43.000 vdovskih penzij še nekaj čez 50.000 delnih vdovskih penzij, pač je tako, kaj čmo. Se podeljuje in tako to je. Teh pravic se ne more odveti ljudem. Glede Desusovega sedanjega populističnega teženja pa tole. Upam da resno ne bodo težili zaradi uvedbe tega novega stanovanjskega davka. Ker če bodo ta davek zdemoliral in v nasprotnem primeru jim objubljajo 10% znižanje penzij, sem jim slabo piše. Meni osebno je sicer vseeno ker nisem upokojenec vendar matematika kaže tako, da bi jo upokojenci z nižjo penzijo in normalnim enim bivališčem slabše potegnili z znižanjem 10% penzij kot pa z višjim davkom na nepremičnine. To gre najbolj v nos tistim upokojencem ki imajo velike bajte ap še nekaj vikendov zraen. Ja tam bo pa sra*** ja, se strinjam da so nezadovoljni.
19.10.2013Ocenixy 
med temi podatki boš našel marsikaj: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/ozavarovanju/statisticnipodatki/statisticni+pregled+2013-09 - Kar se tiče novega zakona o obdavčitvi nepremičnin, pa menim, da se stvari še niti dobro ne zavedamo in da nas bo še zelo glava bolela, ko bomo prejemali položnice, pa gospodarstvo tudi. In ne pozabi: višji DDV, dražje vinjete, zdaj ta davek, spremembe pri dohodnini, vse to znižuje naše prejemke. Jim ni treba uradno znižati pokojnin in minimlne plače. Te so že tako nižje, četudi so v znesku enake, ker plačujemo več in več in vedno več. Se tebi to zdi v redu?
19.10.2013OceniMilan 
Medtemi podaki boš našel marsika. Res je marsi kaj le številke7.599 NE. In tudi ne kaj so čiste borčevske penzije ... Takole je sprijazni se, podatki so skopirani od tam kjer sem rekel, nikjer ni podan uradni vir zatorej so neverodostojni (tudi če bi bili pravilni). Zatorej lahko rečemo da je tole zavajanje ljudi, ker so številke predtavljene brez vira, avtor tega komentarja pa ni avtor številk ampak copy-paster. Mimgrede zakaj nobenga ne motijo kmčke penzije ??? Baje oni tut kaj dosti ne vplačujejo? No temu se pravi zlobno vprašanje tako kot so vaša glede vdovskih in borčevskih pokojnin. kar se tiče pa davka je pa tako., če bi bilo po moje ne bi bilo novih davkov. Pač se denar rabi v javnem sektorju a ne. Glede na računico ki sem jo pa zgoraj omenil, temelji na osnovi stanja mojih staršev pa še vedno stojim za tem da se normalnim upokojencem bolj splača višji davek na nepremičnine kot zmanjšanje penzij. Kar se mene osebno tiče pa ne bi vpeljal ničesar od tega da se razumemo, pač govorim kaj pravi osnovna matematika.
19.10.2013Ocenixy 
seveda boš našel, išči pod borce NOB, španske borce, nekje v drugi polovici, pa boš našel prave številke.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava