dolenjska

FOTO: Novo mesto ima najnovejšo avtobusno floto v Evropi

20.12.2013 | 13:30 | I. N.

Vsi avtobusi imajo tudi elektronske prikazovalnike smeri vožnje. (Foto: I. N.)

Vsi avtobusi imajo tudi elektronske prikazovalnike smeri vožnje. (Foto: I. N.)

FOTO: Novo mesto ima najnovejšo avtobusno floto v Evropi

Novo mesto - Na novomeškem Glavnem trgu bodo danes še kakšno uro na ogled najnovejši avtobusi mestnega potniškega prometa, s katerimi bo družba Arriva Slovenija predvidoma po novem letu nadomestila vseh osem starih avtobusov, ki so v povprečji stari 12 let.

Po besedah predsednika uprave Arrive Slovenija Bo Karlssona, gre za idealno kombinacijo avtobusov treh različnih znamk (Mercedes, Iveco, Man), ki so optimalni za potrebe mestnega potniškega prometa v Novem mestu. Posodobitev voznega parka z vozili z najsodobnejšo tehnologijo je najobsežnejša, odkar so postali koncesionar v dolenjski prestolnici.

Nova vozila prinašajo vrsto izboljšav, predstavniki podjetja so prepričani, da bo vožnja z vozili, ki imajo vsa zmogljive klimatske naprave, bolj udobna, poleg tega so vozila prilagojena za lažji vstop in izstop starejših, otrok, invalidov. Vozila tudi lahko prepeljejo več potnikov, kar bo posebej dobrodošlo za šolarje, ki so morali na avtobusih v času prometnih konic pogosto stati. Avtobusi so poleg tega opremljeni s filtrom trdih delcev, kar naj bi prispevalo k čistejšemu izpuhu in manjšemu ogljikovemu odtisu.

Jure Duh iz urada za gospodarske javne službe, okolje in promet pri MO Novo mesto je napovedal, da bodo v prihodnjem mesecu dni uvedli tudi brez-kontaktne vozovnice, načrtujejo pa tudi uvedbo sistema za najavo prihoda avtobusov za uporabnike pametnih telefonov.

Denar za nakup 1,2 milijona evrov vredne flote je zagotovilo samo podjetje Arriva, novomeška občina se bo po besedah župana le dogovorila, kako bo ta vložek vračala z amortizacijo.

‹ nazaj

Galerija (12)

 001
 002
 003
004
005
 006
 008
009
010
011
arriva 012
arriva 013

Komentarji (1)

21.12.2013Oceniyas 
Super!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava