kultura

Ocvirk: Potrebujemo enotnost, ne razdvajanja

27.12.2013 | 10:35 | Besedilo in foto: A. K.

Slavnostni govornik na včerajšnji slovesnosti je bil sevniški župan Srečko Ocvirk.

Slavnostni govornik na včerajšnji slovesnosti je bil sevniški župan Srečko Ocvirk.

Na osrednji posavski proslavi ob ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki se jo ponavadi udeleži praktično celoten posavski politični vrh, je bilo sicer v primerjavi s preteklimi leti opaziti precej manj posavskih županov.

Na osrednji posavski proslavi ob ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki se jo ponavadi udeleži praktično celoten posavski politični vrh, je bilo sicer v primerjavi s preteklimi leti opaziti precej manj posavskih županov.

Krško - Posavci so se včeraj v spomin na plebiscit, na katerem smo se Slovenci praktično soglasno odločili za samostojno pot, v skladu s tradicijo zbrali v krškem kulturnem domu. Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti je minila predvsem v duhu spominjanja na čase osamosvajanja in njihovimi vzporednicami z današnjimi razmerami, ki jih je osvetlil slavnostni govornik, sevniški župan Srečko Ocvirk.

Ocvirk se je ob dnevu samostojnosti in enotnosti dotaknil aktualnih razmer v državi, ki niso nič kaj rožnate. Enotnost Slovencev, ki smo jo pred 23 leti dokazali tudi na plebiscitu, je tako danes spet postavljena na preizkušnjo. Sevniški župan zato predlaga, da  Slovenci ponovno poskusimo najti tisti žar in ambicioznost, ki nas je povezovala v času osamosvajanja.

"Ali si zmoremo danes ponovno postaviti cilj, ki nas bo tako enotno kot takrat povezal ter nas s toliko zaupanja in žara gnal vse do svoje uresničitve? Ali ne bi bilo lepo, če bi razprave v parlamentu danes prav tako potekale zgolj o načinu in dinamiki doseganja skupnih ciljev naših skupnosti?"

Ob tem je bil Ocvirk kritičen do predvidene razdelitve bremena sanacije bančnega sistema med vse državljane in  napovedane centralizacije državne uprave, saj v Posavju po njegovih besedah ne bodo pristali na to, da bodo občanke in občani tamkajšnje regije obravnavani drugorazredno.

"Na poti, ki jo vse prevečkrat skuša zavirati pesimizem, potrebujemo močno voljo in trdnost. Enotnost, in ne razdvajanja. Samozavest, saj bomo le tako lahko tudi v bodoče nadaljevali in nadgrajevali skupno dobro," je poudaril sevniški župan.

Seveda pa slovesnost, ki jo je spretno povezovala Petra Rep Bunetič, ne bi bila prava, če je ne bi, kot veleva tradicija, zaznamovala glasba. Obiskovalcem so se predstavili krški simfoniki, ki se jim je na odru ob venčku slovenskih popevk pridružila še solistka Tjaša Fabjančič, kar med občinstvom pa so se na parketu kulturnega doma zavrteli še plesalci plesnega kluba Lukec.

‹ nazaj

Galerija (19)

IMG_7267
IMG_7269
IMG_7270
IMG_7271
IMG_7272
IMG_7276
IMG_7280
IMG_7281
IMG_7282
IMG_7287
IMG_7292
IMG_7302
IMG_7859
IMG_8089
IMG_8092
IMG_8093
IMG_8100
IMG_8107
IMG_8144

Komentarji (5)

28.12.2013OceniDino 
Ja, ta pravi govori o enotnosti in ne razdvajanju.
29.12.2013Ocenikuhar 
No, upam de ni v Krško pršu ponoči, da bi si mal pogledu naokrog, kako imajo po mestu in okoli Save urejeno. V Sevnici pa samo čistilne naprave, da po KK in Brežicah ne bo smrdelo, kar se nabere iz celotne Slovenije
29.12.2013Ocenipeter 
Po slikah je razvidno,da so v večini elita SLS . " kuhar" pusti Krško pri miru,je za silo urejeno,je pa med najbolj zadolženimi občinami v SLO.Dobro,da je prevzel krmilo v roke g.Stanko,umirjen,sposoben,dober govornik....
31.12.2013Ocenidolenc 
Ja uniformirani, ne dajejo videza, da so bili kdaj v uniformi. So bolj maškare, kod pripadniki kakšne vojske ali organizacije. Kape imajo na glavah kot sračja gnezda, tudi velikost uniform je neprimerna. Taki pojavi so na veliko prireditvah in če kaj damo na to se naj odgovorni tudi s tem pozabavajo. Iz simbolov, uniform...ne delat maškarade.
31.12.2013OceniBranko 
Če bi manjkali nekateri, bi bila udeležba pičla. Dobro, da so vedno zraven večinoma eni te isti, kje so pa tisti, ki so bili res zraven? Morda niso bili posebno povabljeni, ampak to se dogaja kar naprej. Kje so člani IS SO, predsedstva SO, ki so takrat izvajali naloge. Morda bi kateri imel tudi kaj povedati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava