Mlada posavska slikarja uspešno povzdignila novo klasično umetnost

17.1.2014 | 12:00

Gregor Smukovič (levo) in Nik Anikis Skušek sta oba privrženca klasične umetnosti.

Gregor Smukovič (levo) in Nik Anikis Skušek sta oba privrženca klasične umetnosti.

Obiskovalcev na razstavi je bilo toliko, da vsi naenkrat niso mogli biti v istem prostoru.

Obiskovalcev na razstavi je bilo toliko, da vsi naenkrat niso mogli biti v istem prostoru.

Sevnica - Toliko ljudi, kot se jih je včeraj udeležilo otvoritve razstave mladih posavskih slikarjev Gregorja Smukoviča in Nika Anikisa Skuška - oba sta končala ljubljansko likovno akademijo - na sevniškem gradu na podobnih dogodkih že dolgo nismo videli. Razlogov za to je verjetno več. Od zanimivih razstavljenih del do kakovostnega in raznolikega otvoritvenega programa, v katerem se je preteklost združila s sedanjostjo.

Dvig nove klasične umetnosti. Tako sta razstavo poimenovala avtorja, ki sta želela galerijske prostore gradu ponovno oživeti z veličino klasične umetnosti, ki je po njunem mnenju danes žal zapostavljena oziroma se skriva v senci sodobne umetnosti.

Smukovič in Skušek sta namreč ena redkih slovenskih slikarjev, ki nadaljujeta poslanstvo starih klasičnih mojstrov. Razstava zajema dela obeh umetnikov, ki so nastala v zadnjih petih letih, nekatera torej še v času študija na akademiji. Obiskovalci so si lahko poleg retrospektivne razstave slik ogledali tudi študijske risbe, kipe, grafike, fotografije, ilustracije in digitalni matte painting (filmsko scenografijo).

Piko na i sinočnjemu dogodku je dal tudi bogat kulturni program, ki je udeležence otvoritve z viteškimi boji društva Vitezov belega volka in pripovedjo grofa Volka Turjaškega popeljal vse od srednjega veka do sedanjosti. Za glasbene užitke  so poskrbeli pevec Omar Naber ter inštrumentalisti Saša Božič, Vanja Ivankovič in Uroš Polanec.

Razstava bo na sevniškem gradu na ogled še vse do 9. februarja

Besedilo in foto: A. K.

Galerija

Komentarji (2)

18.1.2014OceniSvit 
Vsekakor gre za dva nadarjena Ustvarjalca, ki na klasični osnovi sodobno pristopata k življenju.
18.1.2014OceniKlaus 
Viteške boje je izvedlo društvo Red kraljevega orla. Prosim, da popravite prispevek.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava